Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Βαρύ χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά

Ενα ακόμα «βαρύ» χαράτσι σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, στη Θεσσαλία, έρχεται να προστεθεί με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε από την Εταιρεία Παροχής Αερίου της περιοχής. Ταυτόχρονα, η επιβολή ειδικού τέλους κατανάλωσης και στο φυσικό αέριο, που τέθηκε σε ισχύ στα πλαίσια της φοροεπιδρομής του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα φέρει ακόμα πιο «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς από το τέλος Σεπτέμβρη.

Ετσι η τιμή ανά κυβικό μέτρο αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού τέλους, αναμένεται να διαμορφωθεί, για το Σεπτέμβρη, από 68 έως 70 λεπτά και για τον Οκτώβρη από 72 έως 75 λεπτά. Συνολικά, δηλαδή, η αύξηση σε σχέση με την τιμή του περασμένου Αυγούστου θα φτάσει από 15% έως και 19%.

Να σημειωθεί ότι χιλιάδες καταναλωτές, προκειμένου να έχουν λιγότερη χασούρα, σε σχέση μ' αυτή που θα είχαν με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης, στράφηκαν στο φυσικό αέριο, πληρώνοντας παρά πολλά χρήματα για την αλλαγή της εγκατάστασης παροχής μέσα στα σπίτια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα η ΕΠΑ Θεσσαλίας υπογράφει 1.000 συμβόλαια κάθε μήνα και όπως εκτιμάται η κατανάλωση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλία αναμένεται μέχρι το 2015 να ξεπεράσει τα 146,9 εκατομμύρια κυβικά ανά έτος.

Η ευθύνη, λοιπόν, για το νέο χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία στα πλαίσια της αντιλαϊκής επίθεσής της, που εντείνεται συνεχώς στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, επέβαλε και το Ειδικό Τέλος Κατανάλωσης. Ευθύνη έχει και η διοίκηση της ΕΠΑ Θεσσαλίας για τις αυξήσεις που επιβάλλει, η οποία αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2009 η ΕΠΑ Θεσσαλίας είχε ανεβάσει την τιμή της κιλοβατώρας του φυσικού αερίου κατά 15%, όταν, μάλιστα, η τιμή του πετρελαίου είχε πέσει κατά 30%, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ