Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Φουσκώνει με ρυθμό 2,4 δισ. ευρώ το μήνα

Εφτασε στα 19 δισ. ευρώ στο 8μηνο

Παρά και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των κάθε είδους οικονομικών δοσοληψιών με τα άλλα κράτη και τις αγορές, παρά και την απότομη παραπέρα υποχώρηση του παραγόμενου ΑΕΠ, τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας συνεχίζουν και διογκώνονται με ρυθμό της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το εμπορικό έλλειμμα στο 8μηνο Γενάρη - Αυγούστου 2011 διαμορφώνεται στα 18,9 δισ. ευρώ, εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της διευρυνόμενης ανισομετρίας με τα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα και αγορές, την υποκατάσταση της ντόπιας παραγωγής από εισαγωγές μετά και τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις κλάδων και τομέων της οικονομίας, που εντατικοποιήθηκαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη συνέχεια με την πρόσδεση στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και φέτος οι εκροές κεφαλαίων με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών που πληρώνονται σε κεφαλαιοκράτες στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που αφορούν στο 8μηνο του 2011:

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Τα κάθε προέλευσης ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε 13,9 δισ. ευρώ (από 15,1 δισ. ευρώ πέρυσι). Ο ρυθμός υποχώρησης εμφανίζεται σε 7,9%, περίπου στα ίδια επίπεδα με την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ.

Εμπορικό έλλειμμα: Εφτασε στα 18,9 δισ. ευρώ. Η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων, παρά και την καθίζηση της λαϊκής κατανάλωσης, καταγράφει διόγκωση 4,6% (στα 32,1 δισ. ευρώ από 30,68 δισ. ευρώ πέρυσι) και των εξαγωγών στα 13,2 δισ. ευρώ (από 10,7 δισ. ευρώ) με αύξηση 23% κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα εξαγόμενα καύσιμα.

Υπηρεσίες: Εμφανίζεται πλεόνασμα 9,9 δισ. ευρώ (από 9,4 δισ. ευρώ). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζονται στα 7,7 δισ. ευρώ (από 7 δισ. ευρώ) με ρυθμό αύξησης 10%. Οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών φτάνουν στα 7,7 δισ. ευρώ στα ίδια επίπεδα με το 2010. Το αντίστοιχο κονδύλι (τόκοι, μερίσματα, κέρδη) που εισέπραξαν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις «μπίζνες» στις αγορές του εξωτερικού φτάνει στα 2 δισ. ευρώ (από 2,27 δισ. ευρώ) με το ρυθμό κάμψης να διαμορφώνεται σε 11,9%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ