ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος από συντονισμένες επιθέσεις

Η Βαγδάτη και πάλι έγινε λουτρό αίματος από τυφλά χτυπήματα
Η Βαγδάτη και πάλι έγινε λουτρό αίματος από τυφλά χτυπήματα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, που θύμισε έντονα μέρες από το πρόσφατο παρελθόν, συγκλόνισε, χθες, την ιρακινή πρωτεύουσα προκαλώντας πραγματικό λουτρό αίματος. Δεκαέξι βομβιστικές επιθέσεις - με παγιδευμένα αυτοκίνητα, με βόμβες τοποθετημένες στην άκρη δρόμων - εκ των οποίων η αιματηρότερη σημειώθηκαν στη συνοικία Καράντα όπου ανατινάχθηκε καμικάζι με παγιδευμένο ασθενοφόρο, έσεισαν 11 συνοικίες της Βαγδάτης, κυρίως σιιτικές αλλά και σουνιτικές, και άφησαν πίσω τους, ως πρώτο απολογισμό, 80 νεκρούς και τουλάχιστον 194 τραυματίες.

Οι επιθέσεις δεν είχαν κανένα στόχο ασφαλείας, ούτε έβλαψαν κανένα σύμβολο εξουσίας. Αντίθετα, στόχευσαν χώρους γεμάτους πολίτες, αγορές, μέρη όπου συγκεντρώνονται εργάτες και περιοχές με σχολεία. Δεν υπήρχε καμία ανάληψη ευθύνης μέχρι χθες βράδυ, αλλά τα τυφλά χτυπήματα δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο προβοκάτσιας που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση.

Το μακελειό αυτό ήρθε ενώ κλιμακώνεται η κόντρα του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στη χώρα στα πρόσωπα του πρωθυπουργού αλ Μάλικι και των, κυρίως, σιιτικών δυνάμεων που τον υποστηρίζουν, και του αντιπροέδρου αλ Χασεμί, και των, κυρίως, κοσμικών και σουνιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο κόμμα του, το «αλ Ιρακίγια». Είναι προφανές ότι οι χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις εντείνουν αυτή τη σκληρή διαμάχη εξουσίας που εκδηλώθηκε με την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Χασεμί, για «συνωμοσία και δολοφονίες αντιπάλων του».

Ενώ ο Χασεμί βρίσκεται στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές, οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο βασικών «στρατοπέδων» που διαμορφώνονται στην ιρακινή πολιτική σκηνή, οι οποίες αξιοποιούν με το μέγιστο δυνατό τρόπο τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές, έχουν αρχίσει να οξύνονται προκαλώντας έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο επανάληψης του αιματοκυλίσματος του 2006 - 2007, στα πλαίσια της ενδοαστικής μάχης για την κυριαρχία και τη νομή του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας. Προφανώς, επίσης, η πραγματοποίηση των επιθέσεων λίγο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών μάχιμων μονάδων από το Ιράκ, αφήνει, πάντα, ανοιχτό το ενδεχόμενο και για «επανεξέταση» των «αναγκών ασφαλείας» της χώρας προς όφελος των συμφερόντων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος

Υπέρ του στρατού οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»

ΚΑΪΡΟ.--

Απέναντι από τους διαδηλωτές που ζητούν να παραδώσει ο στρατός την εξουσία τάσσονται, ολοένα πιο ξεκάθαρα, οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και το κόμμα τους, Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, καθώς, όπως φαίνεται, πρωταρχικό τους μέλημα είναι να διασφαλίσουν την άνετη κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία, έστω και αν η εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη διεξάγεται υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπό μποϊκοτάζ μεγάλης μερίδας της πολιτικής σκηνής και έχει σημαδευτεί από τις αιματηρότερες συγκρούσεις διαδηλωτών - στρατού από την εκδίωξη Μουμπάρακ. Αυτό έγινε, χθες, σαφές από τις δηλώσεις του ηγετικού τους στελέχους Ισάμ αλ Αριάν, ο οποίος απέρριψε τις προτάσεις των κοσμικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης για επίσπευση της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών ή την παράδοση της εξουσίας από το στρατό σε κάποια προσωρινή προεδρική επιτροπή, έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο αλ Αριάν εκτίμησε ότι «αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο στρατός θα προκαλέσουν χάος» και παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον για επίλυση των ζητημάτων αυτών. Η αντίδρασή του ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς όλες αυτές τις τελευταίες μέρες οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» όχι μόνο δεν υποστήριξαν τις διαδηλώσεις κατά του στρατού, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις υιοθέτησαν και την επιχειρηματολογία του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου σε βάρος των διαδηλωτών, παρουσιάζοντάς τους ως «εχθρό της πατρίδας υποκινούμενο από ξένο δάκτυλο».

Είναι προφανές ότι η στάση αυτή οδηγεί σε περαιτέρω εμβάθυνση του διχασμού που εμφανίζεται στην αιγυπτιακή κοινωνία. Για σήμερα προγραμματίζεται νέα διαδήλωση με κύριο στόχο το στρατό, καθώς η έκκληση για «εθνικό διάλογο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα» που απηύθυνε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Καμάλ αλ Γκαντζούρι, επιμένοντας ότι ο στρατός «θέλει πολύ να αφήσει την εξουσία», δε βρήκε αποδέκτες. Οι διαδηλωτές και οι δυνάμεις που τους στηρίζουν εκτιμούν ότι πρόκειται «για ένα ακόμη κόλπο καθυστέρησης και κοροϊδίας». Ηδη, την τελευταία βδομάδα, έχουν σκοτωθεί 17 διαδηλωτές και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες.

ΣΥΡΙΑ
Εφτασε η πρώτη ομάδα Αράβων παρατηρητών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εφτασε, αργά χθες βράδυ, στη συριακή πρωτεύουσα η πρώτη επταμελής ομάδα παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία θα αποτελέσει και το συντονιστικό κέντρο για τους υπόλοιπους (περίπου 150) που αναμένεται να αφιχθούν σταδιακά, αρχής γενομένης από το Σάββατο. Επικεφαλής της συντονιστικής αυτής ομάδας είναι ο αναπληρωτής ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Σαμίρ Σαΐφ αλ Γιαζάλ, ο οποίος επανέλαβε ότι οι παρατηρητές θα μπορούν να μεταβούν όπου θέλουν και να ζητήσουν να έχουν μαζί τους και ΜΜΕ.

Στόχος, όπως είπε ο Γιαζάλ, είναι η εφαρμογή του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Συνδέσμου που προβλέπει: απόσυρση όλων των ενόπλων από τους δρόμους, τερματισμό της βίας άμεσα από όλες τις πλευρές, απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και έναρξη πολιτικού διαλόγου. Η συριακή ηγεσία υποστηρίζει ότι, ήδη, έχει απελευθερώσει χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους (1.000 μόνο τις τελευταίες βδομάδες), ότι έχει αποσύρει το στρατό από τις πόλεις, με εξαίρεση τις περιοχές όπου «δέχεται επιθέσεις από ένοπλες συμμορίες» ενώ έχει, ήδη, υποσχεθεί διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις αρχές του χρόνου και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν, χθες, ότι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 2.000 στρατιώτες και συμπλήρωσαν ότι και μόνο το στοιχείο αυτό αποδεικνύει το ανυπόστατο των εκτιμήσεων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εκτιμά ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 5.000 πολίτες και θεωρεί ότι η δράση του στρατού μπορεί να χαρακτηριστεί και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Από την άλλη, οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις, και κυρίως το Εθνικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», χαρακτηρίζει «ελιγμούς» την αποστολή παρατηρητών και τις δεσμεύσεις, και ζητά «άμεση λήψη μέτρων για την εκδίωξη Ασαντ από την εξουσία». Σήμερα, οι αντιπολιτευόμενες οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις κατά του Πρωτοκόλλου που υπέγραψε η Δαμασκός με τον Αραβικό Σύνδεσμο για εφαρμογή του σχεδίου του τελευταίου. Υποστηρίζουν δε, ότι χθες σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις με 17 νεκρούς πολίτες αλλά και ένοπλες συγκρούσεις πέριξ της Χομς με απώλειες εκατέρωθεν.

Νέα ανακοίνωση κατά της συριακής ηγεσίας έσπευσε να εκδώσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εμφανιζόμενο «βασιλικότερο του βασιλέως» σε σχέση με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, μια νεο-εμφανιζόμενη οργάνωση με έδρα τη Βρετανία (!), υπό την επωνυμία Avaaz, υποστηρίζει ότι έχει παρατηρητές εντός Συρίας και ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 6.200.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση για συνεργασία «Φατάχ» - «Χαμάς»

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα συνάντηση είχαν, χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο πολιτικός ηγέτης της ισλαμιστικής «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, και ο επικεφαλής της «Φατάχ», Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επιτεύχθηκαν σημαντικά «βήματα στην κατεύθυνση της "εθνικής συμφιλίωσης"» καθώς αποφασίστηκε ν' αρχίσει, σταδιακά, η διαδικασία ένταξης της «Χαμάς» στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Με βάση, πάντα, αυτές τις πηγές, ο Μασχάαλ θα συμμετάσχει, στο πλευρό του Αμπάς, στην προετοιμασία των εκλογών για την ανάδειξη του εξόριστου Κοινοβουλίου της ΟΑΠ. Επίσης, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση ξεχωριστών εκλογών σε Δ. Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου, όμως, να αναδειχθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας με βάση το αποτέλεσμα.

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί, τα «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν πολλά, με κυριότερο το μέλλον των σωμάτων ασφαλείας που η καθεμία ελέγχει. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι η «Χαμάς» διαβεβαιώνει τον Αμπάς ότι «δε θα μπει εμπόδιο σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ εφόσον τηρηθούν οι όροι που ο Αμπάς θέτει - δηλαδή πάγωμα εποικισμών και αφετηρία τα σύνορα του '67 - και ότι θα στηρίξει την καμπάνια για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του '67».

Αρνητική, φυσικά, ήταν η αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας, η οποία τόνισε ότι «όσο και να προσπαθεί να φανεί μετριοπαθής, η "Χαμάς" είναι τρομοκρατική οργάνωση» και ξεκαθάρισε ότι όσο συνεχίζεται η προσέγγιση «Χαμάς» - «Φατάχ» δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Βέβαια, όταν δεν υπήρχε η προσέγγιση αυτή, υποστήριζε ότι ο Αμπάς δεν εκπροσωπεί όλους τους Παλαιστινίους, κ.ο.κ., αφού πάγια ισραηλινή τακτική είναι ν' αρνείται την οποιαδήποτε πρόοδο και να θέτει διαρκώς νέους όρους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Λάθος» των Αμερικανών η επίθεση του Νοέμβρη

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε «λάθη και παρεξηγήσεις» αποδίδουν οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, την επίθεση εναντίον Πακιστανών στρατιωτών που είχε σαν αποτέλεσμα 24 νεκρούς τον περασμένο Νοέμβρη και προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στο Πακιστάν. Οπως παραδέχονται σε δήλωσή τους οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, μετά από έρευνα, προέκυψε ότι «έγιναν λάθη», με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και του πακιστανικού στρατού να συντονιστούν, τόσο όσον αφορά την επιχείρηση όσο και την τοποθεσία, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την επίθεση στους Πακιστανούς στρατιώτες.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο με την παραδοχή του «λάθους και του κακού συντονισμού», εξέφρασε τη «λύπη» του για την εξέλιξη των γεγονότων και το θάνατο των 24 στρατιωτών, με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ να δηλώνει ότι «στόχος τώρα είναι να διδαχθούμε από τα λάθη μας»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ