ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για το «μουσείο σοβιετικής κατοχής»

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Προέδρου Β. Γιούστσενκο να ιδρύσει στη χώρα του «μουσείο σοβιετικής κατοχής». Ετσι στις 6 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο σύσκεψη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων της Ουκρανίας στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, της οργάνωσης των Αντιφασιστών βετεράνων, της Κομσομόλ, της «Ρωσικής κοινότητας», της Πανουκρανικής Ενωσης των σοβιετικών αξιωματικών, της Ενωσης Γυναικών, και άλλων μαζικών οργανώσεων, στην οποία υπογράφτηκε Κοινή Δήλωση, όπου καταδικάζεται η ιδέα ίδρυσης «μουσείου σοβιετικής κατοχής» στο Κίεβο.

Η πρωτοβουλία του Γιούσενκο χαρακτηρίζεται ως προβοκάτσια και σημειώνονται τα εξής: «Για κάθε λογικό άνθρωπο είναι γνωστό πως η Ουκρανία στα σημερινά της σύνορα δημιουργήθηκε στον 20ό αιώνα από τους Λένιν, Στάλιν και Χρουστσόφ. Ο Β.Ι. Λένιν βοήθησε στη δημιουργία του ουκρανικού κράτους με τη μορφή της Ουκρανικής Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Επί Ι. Στάλιν αποκτήθηκαν τα εδάφη της σημερινής Δυτικής Ουκρανίας, ενώ επί Ν. Χρουστσόφ δόθηκε στην Ουκρανία η Κριμαία, που ανήκε έως τότε στη σύνθεση της Ρωσικής Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ομοσπονδίας. Εκτός αυτού, στη σοβιετική περίοδο της ιστορίας μας η Ουκρανία μεταμορφώθηκε σε αναπτυγμένη βιομηχανική κι αγροτική Δημοκρατία. Η Σοβιετική Ουκρανία, που ανήκε στη σύνθεση της ΕΣΣΔ, αναγνωρίστηκε από την παγκόσμια κοινότητα με την ιδιότητα της χώρας - νικήτριας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και γι' αυτό το 1945 η Σοβιετική Ουκρανία έγινε μέλος και μια χώρα εκ των ιδρυτών του ΟΗΕ», σημειώνεται στη δήλωση.

«Εάν ακολουθήσουμε την ανώμαλη λογική του Γιούστσενκο καθώς και του εθνικιστικού περίγυρού του, τότε η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει πίσω όλα τα πατροπαράδοτα εδάφη της Νοτιο-Δυτικής Ρωσίας στα κράτη στα οποία βρίσκονταν αυτά μέχρι την περίοδο της λεγόμενης "σοβιετικής κατοχής" της Ουκρανίας. Κληρονομιά του "κατοχικού" καθεστώτος θα πρέπει επίσης να θεωρούνται τα εργοστάσια κι οι φάμπρικες που οικοδομήθηκαν στη σοβιετική περίοδο, και που τώρα ξεπουλιούνται από τη σημερινή κρατική ηγεσία», αναφέρεται στη δήλωση.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων υπενθύμισαν με ειρωνεία στον Πρόεδρο Γιούστσενκο, πως «ακριβώς στην περίοδο της "σοβιετικής κατοχής" ο ίδιος σπούδασε δωρεάν κι απέκτησε ανώτατη εκπαίδευση, εργάστηκε σε διάφορους τομείς και από το 1977 ήταν μέλος του "κατοχικού" Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης».

Τέλος, στη δήλωση σημειώνεται πως «θεωρούμε παρόμοιες πρωτοβουλίες, με τις οποίες χλευάζονται άνθρωποι κι η ιστορία, ως απειλή για τη χώρα, αφού σπέρνουν τη διχόνοια μεταξύ των εθνών και προκαλούν πολιτικές αντιπαραθέσεις».


Ι.Π.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Παραδοχή καταγγελίας των κομμουνιστών

ΤΟΚΙΟ.- Ανώτεροι αξιωματούχοι του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας παραδέχτηκαν χτες πως μυστικές υπηρεσίες του στρατού παρακολουθούσαν οργανώσεις και πολίτες που διαμαρτύρονται για την παρουσία και δράση Νοτιοκορεατών στρατιωτών στο Ιράκ. Η παραδοχή έγινε μετά από καταγγελία του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος που σημείωσε πως οι παρακολουθήσεις αντιπολεμικών οργανώσεων και πολιτών συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Ιαπωνικού ΚΚ, οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού συνέλεξαν πληροφορίες για 289 οργανώσεις και άτομα που αντιτίθενται στη δράση Νοτιοκορεατών στρατιωτών στο Ιράκ στο διάστημα Νοέμβρης του 2003-Φλεβάρης 2004. Ο υφυπουργός Αμυνας Τακεμάσα Μορίγια ισχυρίστηκε ότι η συλλογή σχετικών πληροφοριών δεν έγινε «με στόχο την παρακολούθηση πολιτών αλλά επειδή αυτές οι πληροφορίες ήταν απαραίτητες για το στρατό»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ