ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

«Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει μόνο να αγανακτούν. Πρέπει και να τιμωρούν», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα σε κάθε σταθμό της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στην Καβάλα. Και κάλεσε το λαό να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, να δείξει τη δύναμή του, αποδυναμώνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας της στην περιοχή, η Αλέκα Παπαρήγα, στην Καβάλα, συναντήθηκε με το νομάρχη Θ. Κολιοντζή, στη συνέχεια περιόδευσε στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και μίλησε στους εργαζόμενους. Ακολούθως έδωσε συνέντευξη Τύπου, επισκέφθηκε τη Νέα Πέραμο, όπου συναντήθηκε με τους φορείς που αντιδρούν στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικού Λιμανιού και το βράδυ μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην παραλία της Καβάλας.

Την Αλ. Παπαρήγα συνόδευε πολυμελές κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος, αποτελούμενο από τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, τα μέλη της ΚΕ Σ. Βλισίδου, Δ. Κρεωνά, Π. Μεντρέκα, τον γραμματέα της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ Δ. Ζαχαριάδη, άλλα στελέχη της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, τον βουλευτή Α. Τζέκη, το νομαρχιακό σύμβουλο Χ. Ποτώλια και τον δημοτικό σύμβουλο Β. Λιόγκα.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η προπαγάνδα μας, ενοχλεί πολύ και τα δύο κόμματα εξουσίας

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Καβάλα

Σε αποδυνάμωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στις επερχόμενες εκλογές, κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εισηγητική της ομιλία στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το μεσημέρι στην Καβάλα. Νωρίτερα ξεκαθάρισε ότι η προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ, που ήδη ξεκίνησε, θα εξελίσσεται παράλληλα με τη δράση του Κόμματος για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και οξύνονται προεκλογικά και σημείωσε πως ταυτόχρονα αποτελεί και προετοιμασία για τη μετεκλογική, ακόμα περισσότερο μαχητική στάση και δράση του Κόμματος.

«Το κεντρικό σύνθημα του προεκλογικού μας αγώνα είναι ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η φτωχή αγροτιά, οι γυναίκες και οι νέοι που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι, με βάση τα συμπεράσματα και τις εμπειρίες που οι ίδιοι στο πετσί τους έχουν νιώσει, πρέπει να καταψηφίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να οδηγήσουν τα δύο κόμματα εξουσίας σε απώλειες και βεβαίως να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ για να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και μαχητικότητα το λαϊκό κίνημα και να επιταχυνθούν οι διεργασίες για συμμαχίες», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Και τόνισε με έμφαση: «Η προπαγάνδα μας και το σύνθημά μας, κυρίως αυτό, ενοχλεί πολύ και τα δύο κόμματα εξουσίας, ανεξαρτήτως πώς το καθένα από τα δύο το εκφράζει αυτό.

Ενοχλεί τη ΝΔ γιατί θέλει να καλλιεργήσει στο λαό την εντύπωση ότι έχει σοβαρές διαφορές από το ΠΑΣΟΚ και τη διακυβέρνησή του. Ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει και αυτό από την πλευρά του να διακηρύξει ότι παρά τα τόσα χρόνια που διακυβέρνησε και που έχουμε απτά στοιχεία της πολιτικής του, παραμένει ένα κόμμα, το παλιό ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη με τα ριζοσπαστικά συνθήματα.

Και τα δύο κόμματα δεν ενδιαφέρονται μόνο γι' αυτό που συνήθως γράφεται, να κερδίσουν το λεγόμενο κεντρώο χώρο. Ενδιαφέρονται πάνω από όλα να κλέψουν για άλλη μια φορά την ψήφο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των εργατοϋπαλλήλων, γιατί αυτούς φοβούνται ότι θα τους έχουν απέναντί τους».

Και απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται το Κόμμα με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία περίοδο, ξεκαθάρισε: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται στην προεκλογική περίοδο να αλλάξει τις θέσεις του, τα συνθήματά του, το προφίλ του, τίποτα. Θα είμαστε αυτοί που ήμασταν τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε λόγο, άλλωστε, να κρύψουμε τις θέσεις μας. Και με αυτή την έννοια θέλω να πω σε όλους αυτούς οι οποίοι ενοχλούνται από τις θέσεις του ΚΚΕ ότι είμαστε ένα κόμμα μαθημένο στα χιόνια, σε ανηφόρες, κατηφόρες, σε πλαγιές και η ιδεολογική τρομοκρατία δε μας πιάνει, μας αφήνει εντελώς αδιάφορους».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία του Τζ. Μπους στα Βαλκάνια και την επίσκεψη του Ν. Μπερνς στην Ελλάδα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτές οι επισκέψεις στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα δεν πρέπει να περάσουν και προεκλογικά απαρατήρητες. «Ερχονται γιατί ξέρουν ότι μπορεί να αγοράσουν. Δεν έρχονται για να φύγουν με άδεια τα χέρια», είπε με νόημα.

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα παρουσίασε τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα και τα σχέδια κυβέρνησης και ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν ΝΑΤΟικό λιμάνι στη Νέα Πέραμο της Καβάλας.

Επίσης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την επίθεση του Θ. Πάγκαλου, αλλά και συνολικά του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΚΚΕ και τις θέσεις του, για το ενδεχόμενο από τις εκλογές να προκύψει πεντακομματική Βουλή και την αντιπαράθεση με το ΛΑ.Ο.Σ. και το ενδεχόμενο συνεργασιών σε περίπτωση που δεν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από τις εκλογές.


Η πολιτική τους αφήνει συντρίμμια

Στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Με προσοχή παρακολουθούν οι εργαζόμενοι την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Με προσοχή παρακολουθούν οι εργαζόμενοι την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Τη θέση του ΚΚΕ για δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα Λιπασματοβιομηχανίας, που θα στηρίζει την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και του τόπου και θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων, παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το πρωί στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που μήνες τώρα αγωνίζονται για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της επιχείρησης και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιχείρησης και ρύθμισης των χρεών της προς τις τράπεζες, αλλά και προς τη ΔΕΠΑ. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει επίσημα γνωστές.

Οι εργαζόμενοι επαγρυπνούν, διότι, όπως λένε, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αν, δηλαδή, η εξυγίανση της επιχείρησης θα γίνει για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας για τους 750 που απασχολούνται στο εργοστάσιο και τους εκατοντάδες άλλους που δουλεύουν σε δορυφορικές επιχειρήσεις ή για να πουληθεί και να αλλάξει δραστηριότητα. Και ξεκαθάρισαν πως είναι έτοιμοι για διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα.

Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο χώρο όπου πραγματοποιούν τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι εκπρόσωποί τους, μέλη της διοίκησης του Σωματείου, αναγνώρισαν στο ΚΚΕ τον συνεπή και αταλάντευτο συμπαραστάτη στον αγώνα τους. Το Κόμμα που δε μασάει τα λόγια του και δεν τους χτυπάει την πλάτη υποκριτικά, δεν τους παραπλανά.


Ετσι ξεκάθαρα τους μίλησε και η Αλέκα Παπαρήγα. Κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει σχέδιο «σωτηρίας» για τη ΒΦΛ, σύμφωνα και με τα αιτήματα των εργαζομένων και όχι ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε κλείσιμο ή πώληση του εργοστασίου, σε εκατοντάδες απολύσεις.

Θύμα της πολιτικής τους και η ΒΦΛ

«Εκτιμάμε ότι δε χρειάζονται και πολλές αποδείξεις. Μόνο το παρελθόν, το παρόν και το άγνωστο ή κακό μέλλον που ετοιμάζεται για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων αρκεί για να ξεσκεπαστούν και να απογυμνωθούν τα συνθήματα περί ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, περί ελεύθερης οικονομίας και ελεύθερης αγοράς, περί ρυθμίσεων, εκσυγχρονισμών, περί ανανέωσης, περί της σημασίας του κοινωνικού διαλόγου και της κοινωνικής συναίνεσης. Η ΒΦΛ είναι θύμα αυτών των συνθημάτων και αυτής της πολιτικής, είναι θύμα βεβαίως της ΚΑΠ και όλων των μορφών αναθεώρησής της. Εχει άμεση σχέση με την αγροτική οικονομία και τις αρνητικές εξελίξεις για τη μικρομεσαία αγροτιά και τους μικροϊδιοκτήτες. Εχει άμεση σχέση με τη θάλασσα των εισαγωγών που γίνεται στην Ελλάδα και που είναι ένας παράγοντας που εκτοπίζει αγροτικά προϊόντα, άρα χτυπάει και τα λιπάσματα», ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα και τους κάλεσε να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα.

Πρόσθεσε πως «αποδεικνύεται ότι αυτό που λέγεται ανταγωνιστικότητα αφήνει γύρω της θύματα, φτώχεια, συντρίμμια. Και τα συντρίμμια δεν πλήττουν μόνο την εργατική τάξη, αλλά και όλα τα λαϊκά στρώματα».

Αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει σχέδιο εξυγίανσης για την επιχείρηση, σημείωσε πως προέκυψε κάτω από την πίεση των αγώνων τους. Ξεκαθάρισε όμως πως θα πρέπει να μην εφησυχάζουν, να μην πέσουν σε παγίδα και να δώσουν τον αγώνα ενωμένοι με τη φτωχομεσαία αγροτιά και όλο τον εργαζόμενο λαό του νομού.

«Εμείς έχουμε κάθε λόγο, γνωρίζοντας και τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ και τη γενικότερη γραμμή πλεύσης της, έχουμε κάθε δικαίωμα να επαγρυπνούμε, να έχουμε επιφυλάξεις έως και προκαταβολική γνώση του τι θα έρθει. Φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ένα σχέδιο που θα βάλει τη ΒΦΛ στην εντατική, να της κάνει διάφορα γιατροσόφια όπως έκαναν παλαιότερα για την "Ολυμπιακή" και για μια σειρά ΔΕΚΟ και μετά να πει δυστυχώς, η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε».

Ασυμφιλίωτη αντιπαράθεση με το κεφάλαιο

Δεσμεύτηκε όμως πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να δοθεί έστω παράταση χρόνου στις εξελίξεις, για να μη χάσουν τη δουλιά τους. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έστω και για τις μικρότερες κατακτήσεις», είπε. Ξεκαθάρισε όμως πως δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. «Ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στην πλουτοκρατία και στους εργαζόμενους δεν υπάρχει. Ειρηνική συνύπαρξη και συμφιλίωση και διάλογος ανάμεσα στην καπιταλιστική εργοδοσία, τα μονοπώλια και τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει, άρα και λύσεις που να συμφέρουν και τους δύο δεν μπορούν να υπάρξουν. Διεκδικούμε κάτι να χάσουν αυτοί για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Εμείς είμαστε με την πλευρά των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και σε αυτή τη βάση οικοδομούμε όλες τις επιμέρους και συγκεκριμένες προτάσεις μας για όλα τα μεγάλα προβλήματα και για τη γενική λύση την πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος».


Κάθετο και σταθερό ΟΧΙ στο ΝΑΤΟικό λιμάνι

Συνάντηση με φορείς και πολίτες της Νέας Περάμου

Από τη συνάντηση με τους φορείς στη Ν. Πέραμο
Από τη συνάντηση με τους φορείς στη Ν. Πέραμο
Να μην υποκύψουν σε απειλές, πιέσεις, εκβιασμούς και να σταθούν δυνατά και αμετακίνητα κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης και ΝΑΤΟ να μετατρέψουν την περιοχή τους σε ορμητήριο πολέμου, κάλεσε το λαό της Νέας Περάμου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής η Αλέκα Παπαρήγα. Ο εργαζόμενος λαός της Ν. Περάμου δίνει ήδη τη μάχη μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζικές και πολύμορφες. Και από την αρχή έχει στο πλευρό του το ΚΚΕ. Παλεύει να μπει οριστικό φρένο στο σχέδιο δημιουργίας ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο, διεκδικώντας να παραμείνει ο τόπος τους λιμάνι ειρήνης.

Αυτή την απόφαση επιβεβαίωσε και χτες το απόγευμα στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Πέραμο και στην οποία συμμετείχαν απλοί πολίτες, εκπρόσωποι φορέων που αντιτάσσονται στο ΝΑΤΟικό λιμάνι και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συσταθεί.

«Πρόκειται για έργο με μακροπρόθεσμες αρνητικές έως και τραγικές συνέπειες. Εδώ θα γίνει κόλαση», είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Βέβαια, εξήγησε πως το ΚΚΕ δεν εκπλήσσεται από το γεγονός ότι σχεδιάζεται να γίνει και νέο ΝΑΤΟικό λιμάνι στη χώρα. «Δε μας εκπλήσσει γιατί όλα αυτά τα χρόνια, μεταπολεμικά και μετά, δεν υπάρχει αίτημα αμερικανικό και ΝΑΤΟικό που δεν έγινε αποδεκτό στην Ελλάδα. Είμαστε ριζικά αντίθετοι και θεωρούμε πολύ θετικό ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού είναι αντίθετο κι αν ακόμη δεν έχει εκφράσει έμπρακτα την αντίθεσή του, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του καθημερινά», είπε.

Ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα πολεμήσει με κάθε τρόπο ενάντια στην εγκατάσταση του λιμανιού. Κάλεσε όμως να βγουν και συμπεράσματα από αυτές τις εξελίξεις. Πρέπει «να κατανοηθεί από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού ότι αυτό που λέει η ΝΔ με το δικό της τρόπο, ότι η Ελλάδα είναι κέντρο της ΝΑ Ευρώπης ή αυτό που έλεγε προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ, αναβάθμιση της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα, περιέχει τέτοια έργα και τέτοιες επιλογές. Το ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας παγκόσμιος τρομοκράτης και η εγκατάστασή του στην Ελλάδα δε δείχνει τίποτε άλλο παρά ότι θέλουν την Ελλάδα ένα εφαλτήριο, ένα ορμητήριο και για τον πόλεμο, και για τη στρατιωτική πίεση, και για την πολιτική πίεση, και για την πολιτική και ιδεολογική διάβρωση και να ανοίγει δρόμο το ΝΑΤΟ να περνάνε τα κεφάλαια και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους και τις επενδύσεις τους».

Επίσης η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε το λαό να πάρει υπόψη του πως το ΝΑΤΟ με το νέο δόγμα του πέρασε στο ανώτατο σκαλοπάτι της αγριότητας. Και σημείωσε: «Το ΝΑΤΟ έχει καταργήσει τα σύνορα. Οι χάρτες του ΝΑΤΟ δεν έχουν σύνορα. Γι' αυτό και το ΝΑΤΟ κάνει τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, δε λέει τίποτα, αντίθετα στηρίζει άμεσα ή έμμεσα κάθε αμφισβήτηση κυριαρχικού δικαιώματος σε βάρος της Ελλάδας και φυσικά κάθε αμφισβήτηση κυριαρχικού δικαιώματος εναντίον μιας σειράς χωρών και λαών της Γης».

Κάλεσε το λαό να επαγρυπνεί, αφού, όπως είπε, στα Βαλκάνια δε ζούμε μια εποχή οριστικοποίησης της ειρήνης. Αντίθετα, μια σειρά εξελίξεις προϊδεάζουν πως μπορεί να ετοιμάζεται νέος γύρος αίματος.

Και προέτρεψε σε παγκινητοποίηση όλου του λαού, ώστε να εκφραστεί παλλαϊκό το όχι στη μετατροπή της περιοχής σε νέα Σούδα, σε τόπο εξυπηρέτησης των ορέξεων των ιμπεριαλιστικών στρατών. Να μη δελεαστούν από τα όσα ανταποδοτικά «οφέλη» τούς υπόσχονται, για να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή τους. «ΝΑΤΟικό λιμάνι και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει», είπε και τους κάλεσε να πουν ξεκάθαρο ΟΧΙ στα βρώμικα και ματωμένα χρήματα.


Κοκκίνισε η παραλία της Καβάλας

Να κερδίσει το δίκιο του, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του αλλάζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς, καταδικάζοντας τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάλεσε η Αλέκα Παπαρήγα τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Καβάλας, από το βήμα της συγκέντρωσης όπου μίλησε, χτες βράδυ, στην παραλία της πόλης. Μια συγκέντρωση μαχητική και μαζική, με δυναμική την παρουσία της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας, που ανέδειξε την απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ και συνάμα πως ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων είναι έτοιμο να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να δυναμώσει το ΚΚΕ.

Εξάλλου, σ' αυτό το τμήμα του λαού απευθύνεται το ΚΚΕ και όχι σε όσους περιτριγυρίζουν την πλουτοκρατία, ροκανίζουν το χρήμα του ελληνικού λαού και τάζουν ρουσφέτια για εξαγορά ψήφων, ή ως «παπαγαλάκια» κινδυνολογούν λέγοντας ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε, όπως χαρακτηριστικά είπε η Αλ. Παπαρήγα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ