ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η κεντρική σύσκεψη της Αθήνας

Στις 10 π.μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, που πατάει γερά στην πείρα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, ξεκινάνε σήμερα, στις 10 το πρωί (ώρα προσέλευσης 9 π.μ.), στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» οι εργασίες της Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 συνδικαλιστών αντιπροσώπων, που αναδείχτηκαν μέσα από πλατιές συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις συνδικάτων της Αθήνας. Από τη σύσκεψη θα αναδειχτούν περισσότεροι από 150 αντιπρόσωποι για την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που πραγματοποιείται το άλλο Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Ιούνη στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», με τη συμμετοχή 600 συνδικαλιστών απ' όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα των κεντρικών συσκέψεων ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης συμπληρώνουν αυτή της Γραμματείας Πειραιά, την Τετάρτη 13/6, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΠ και η Παμπατραϊκή Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 11/6 (6.30 μ.μ., Μέγαρο Λόγου και Τέχνης).

Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη αποκτούν γενικότερη σημασία για την εργατική τάξη της πρωτεύουσας. Ολο το προηγούμενο διάστημα, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα βρέθηκαν στην πρωτοπορία μεγάλων αγώνων για το μεροκάματο και το Ασφαλιστικό, ενάντια στις απολύσεις και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα των εργαζομένων.

Εδωσαν τη μάχη για να γίνουν τα αιτήματα του ΠΑΜΕ στόχος πάλης περισσότερων εργαζομένων και συνδικάτων, νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που γεννά και οξύνει τα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας και των φορέων της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στη βάση αυτής της εμπειρίας, οι συνδικαλιστές της Αθήνας θα αποτιμήσουν τα θετικά βήματα στη συγκρότηση και τη δράση του ΠΑΜΕ, αλλά και τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της δουλιάς, την ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ενόψει της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ, συσκέψεις πραγματοποιούν ακόμα:

  • Οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι (σήμερα 9/6, 6 μ.μ., ΕΚΠ).
  • Ο Σύνδεσμος εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων (10/6, 11 π.μ., αίθουσα ΠΕΜΕΝ).
  • Οι παρατάξεις Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ και Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών (11/6, 3 μ.μ., αίθουσα ΠΕΜΕΝ). Επίσης, η Ενωση Λογιστών (6.30 μ.μ., ΕΚΠ).
«ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΝΤΣ»
Ατομική σύμβαση απαγόρευσης του συνδικαλισμού

Η πολυεθνική ζητάει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δεν είναι εκλεγμένοι σε οποιοδήποτε όργανο σωματείου

Απόσπασμα από την κατάπτυστη σύμβαση
Απόσπασμα από την κατάπτυστη σύμβαση
Τμήμα αντίστοιχο με το παλιό συνδικαλιστικό της Aσφάλειας επιχειρεί να στήσει στους χώρους εργασίας η αμερικάνικη πολυεθνική επιχείρηση γρήγορου φαγητού «Μακ Ντόναλντς». Η πολυεθνική, προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει ακόμα χειρότερες σχέσεις εργασίας, μισθούς πείνας και τρομοκρατία, να έχει εργαζόμενους υπό τον πλήρη έλεγχό της, που θα γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά της, αξιώνει μέσα από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν οι εργαζόμενοι να μην συνδικαλίζονται!

Συγκεκριμένα, σε ατομική σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και στο άρθρο 8 «περί συνδικαλιστικής δράσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο εργαζόμενος βεβαιώνει ότι δεν είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου ή εξελεγκτικής επιτροπής, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (τακτικός ή αναπληρωματικός), ούτε μέλος της διοίκησης εργατικού σωματείου, ούτε έχει άλλη ιδιότητα προστατευόμενη από τις διατάξεις για την προστασία και διευκόλυνση συνδικαλιστικής δράσης».

Και συνεχίζει: «Εφ' όσον αποκτήσει στο μέλλον οποιαδήποτε από τις παραπάνω ιδιότητες, υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργοδότη τον διορισμό του, μέσα σε επτά (7) ημέρες, εγγράφως. Αν ο εργαζόμενος δε δηλώσει στον εργοδότη τις παραπάνω ιδιότητες, που τυχόν αποκτούσε, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, δε δικαιούται να αξιώσει οποιαδήποτε προστασία που ο νόμος συνδέει με τις ιδιότητες αυτές»!

Επίσης, με τη σύμβαση προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να παρέχει την εργασία του σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα της επιχείρησης στην Αττική, χωρίς με τη μετάθεση αυτή να δημιουργείται υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Ο εργαζόμενος υποχρεούται να εκτελεί πρόσθετες εργασίες χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Το γεγονός ότι στη σύμβαση αναφέρεται ότι οι εργασίες αυτές θα είναι συναφείς προς την ειδικότητά του και ότι δε θα δίνεται πρόσθετη αμοιβή όταν οι καταβαλλόμενες αποδοχές καλύπτουν τις αντίστοιχες αποδοχές για την απασχόληση αυτή, είναι όλα υπό την κρίση της εργοδοσίας.

Σ' ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, ο εργαζόμενος όπως αναφέρεται στη σύμβαση «... θα παρέχει εκ περιτροπής και διαλείπουσα απασχόληση...», δηλαδή θα είναι 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεση της επιχείρησης να τον καλέσει όποια ώρα και μέρα για δουλιά, ή όποια ώρα θέλει και μέσα στη διάρκεια μιας μέρας. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος δουλεύει δυο ώρες το πρωί, σταματάει άλλες δύο και ξαναπάει στη συνέχεια για δουλιά.

Η καταγγελία και η σύμβαση αυτή έφτασε και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, η πλειοψηφία του οποίου (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αντιδράσει, αντίθετα έχει βάλει πλάτη μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» να εφαρμοστούν οι νόμοι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας, αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις και τροφοδοτούν την εργοδοτική ασυδοσία, αποφάσισαν να κάνουν παρέμβαση χτες το πρωί σε κατάστημα της επιχείρησης στο Σύνταγμα...

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Υπηρετεί τη χειραγώγηση των εργαζομένων

Τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει τους εργαζόμενους πειθήνιους υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής, υπηρετεί ο νέος Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, με κυρίαρχο στοιχείο την ανακύκλωση των εργαζομένων σε μία θέση εργασίας και τη χειραγώγησή τους εντός κι εκτός υπηρεσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θεσμοθετείται δοκιμαστική περίοδος δύο χρόνων για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, με την απόλυση να αποτελεί ανοιχτό ενδεχόμενο καθώς επαφίεται στην κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου, η πλειοψηφία των μελών του οποίου διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Απολύσεις προβλέπονται και στην περίπτωση κατάργησης οργανικών θέσεων δήμων, με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, αν αναλογιστεί κανείς τη γενικότερη πολιτική των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων δημοσίων υπηρεσιών.

Αντίστοιχα, κάθε υπάλληλος κρίνεται από τη συμπεριφορά του εντός και εκτός υπηρεσίας, διάταξη που αν συνδυαστεί με παραπτώματα του τύπου «ανάξια και αναξιοπρεπή διαγωγή» ή άρνηση στην «εκτέλεση εντολών της υπηρεσίας» που επιβάλλεται υποχρεωτικά, μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, στη δημιουργία φοβικού κλίματος. Η βούληση χειραγώγησης συμπυκνώνεται ενδεικτικά στο άρθρο 31 του Κώδικα στο οποίο προβλέπεται ότι «ο υπάλληλος ΟΤΑ είναι εκτελεστής της θέλησης του κράτους».

Εν ολίγοις, η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων είναι προσαρμοσμένη στον αντίστοιχο Υπαλληλικό Κώδικα, με τον οποίο προσαρμόζεται η λειτουργία γενικότερα του Δημοσίου στο στόχο της «ανταγωνιστικότητας» και «αποτελεσματικότητας».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Στη μέγκενη της Υγείας - εμπόρευμα

Στα θέματα της εκπαίδευσης και της ειδίκευσης των γιατρών αναφέρθηκε, χτες, στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι τα θέματα αυτά έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου Συστήματος Υγείας, το οποίο όμως όχι μόνο δεν προχωράει μπροστά αλλά συνεχώς υποβαθμίζεται.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η ειδίκευση των γιατρών έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα νοσοκομεία και κυρίως τα περιφερειακά, όπου θα έπρεπε να αναπτυχθούν τμήματα που να δίνουν περισσότερες ειδικότητες. Εξάλλου, είπε ο Π. Κοσιώνης, επειδή έχει αλλάξει η νοσηρότητα θα έπρεπε να ανοιχτούν και οι ειδικότητες. Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να δημιουργηθεί η ειδικότητα της «Γηριατρικής».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην προσπάθεια από την προηγούμενη κυβέρνηση να δημιουργήσει τη «λίστα γιατρών», η οποία όμως δεν προχώρησε μετά τις αντιδράσεις των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται, ότι το πρόβλημα το δημιουργεί η πληθώρα γιατρών, τόνισε πως εάν είχαμε ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας αποκεντρωμένο και χωρίς την παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα, τότε το παραγόμενο ιατρικό δυναμικό ίσα ίσα θα κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες. Αρα, κατέληξε, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα το πρόβλημα του πώς και πού θα ειδικεύονται οι γιατροί και εξαρτάται από τη γενικότερη πολιτική που υπάρχει στο θέμα της Υγείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ