Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Υπηρετεί τη χειραγώγηση των εργαζομένων

Τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει τους εργαζόμενους πειθήνιους υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής, υπηρετεί ο νέος Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, με κυρίαρχο στοιχείο την ανακύκλωση των εργαζομένων σε μία θέση εργασίας και τη χειραγώγησή τους εντός κι εκτός υπηρεσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θεσμοθετείται δοκιμαστική περίοδος δύο χρόνων για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, με την απόλυση να αποτελεί ανοιχτό ενδεχόμενο καθώς επαφίεται στην κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου, η πλειοψηφία των μελών του οποίου διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Απολύσεις προβλέπονται και στην περίπτωση κατάργησης οργανικών θέσεων δήμων, με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, αν αναλογιστεί κανείς τη γενικότερη πολιτική των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων δημοσίων υπηρεσιών.

Αντίστοιχα, κάθε υπάλληλος κρίνεται από τη συμπεριφορά του εντός και εκτός υπηρεσίας, διάταξη που αν συνδυαστεί με παραπτώματα του τύπου «ανάξια και αναξιοπρεπή διαγωγή» ή άρνηση στην «εκτέλεση εντολών της υπηρεσίας» που επιβάλλεται υποχρεωτικά, μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, στη δημιουργία φοβικού κλίματος. Η βούληση χειραγώγησης συμπυκνώνεται ενδεικτικά στο άρθρο 31 του Κώδικα στο οποίο προβλέπεται ότι «ο υπάλληλος ΟΤΑ είναι εκτελεστής της θέλησης του κράτους».

Εν ολίγοις, η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων είναι προσαρμοσμένη στον αντίστοιχο Υπαλληλικό Κώδικα, με τον οποίο προσαρμόζεται η λειτουργία γενικότερα του Δημοσίου στο στόχο της «ανταγωνιστικότητας» και «αποτελεσματικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ