Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Απροστάτευτος ο λαός - πνίγηκαν λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων

Περιοδεία στην πολύπαθη περιοχή πραγματοποίησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας

Κάτοικοι δείχνουν στον Γ. Μαρίνο το έργο στη Λίμνη που έγινε «πλημμυρικό» αντί να αποτρέψει την πλημμύρα
Κάτοικοι δείχνουν στον Γ. Μαρίνο το έργο στη Λίμνη που έγινε «πλημμυρικό» αντί να αποτρέψει την πλημμύρα
Απροστάτευτος στο έλεος των καιρικών φαινομένων και των εγκληματικών ευθυνών κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων, βρέθηκε για μία ακόμη φορά ο λαός της Βόρειας Εύβοιας, με την κακοκαιρία που είναι σε εξέλιξη να έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια, μια έντονη αλλά συνηθισμένη για την περιοχή βροχόπτωση διέλυσε, μέσα σε λίγες ώρες, το αφήγημα της κυβέρνησης και της περιβόητης «επιτροπής Μπένου» για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021. Ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμους όχι μόνο δεν προστάτεψαν την περιοχή, αλλά, αντίθετα, επιδείνωσαν την κατάσταση και έπνιξαν ολόκληρα χωριά, όπως οι Ροβιές και το Μετόχι.

Την ίδια στιγμή, αναδείχθηκαν η διαχρονική εγκατάλειψη της περιοχής, η παλαιότητα των υποδομών και η έλλειψη συντήρησής τους, αλλά κυρίως οι εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης, που ακόμη και μπροστά σε έντονα καιρικά φαινόμενα δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στα ίδια σημεία που είχαν προκληθεί μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel», επαναλήφθηκαν αντίστοιχες ζημιές και αυτήν τη φορά, με τους κατοίκους της περιοχής να καταγγέλλουν ότι δεν έγινε καμία παρέμβαση το διάστημα που μεσολάβησε, ενώ κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση αρκέστηκαν σε επικοινωνιακού χαρακτήρα συσκέψεις και επισκέψεις του αρμόδιου υπουργού, όπου το μόνο που πρόσφεραν ήταν να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα των εγκληματικών ευθυνών τους.

Ακαθάριστο ρέμα στις Ροβιές
Ακαθάριστο ρέμα στις Ροβιές
Υποτιθέμενα «φράγματα βαρέος τύπου» και τοιχία για τη διευθέτηση χειμάρρων αποδείχτηκαν «χάρτινα» και διαλύθηκαν από τα νερά. Ποτάμια πλημμύρισαν κόβοντας την Εύβοια στα δύο, ακαθάριστα ρέματα και χείμαρροι φούσκωσαν πνίγοντας χωριά, πλημμυρίζοντας σπίτια και καλλιέργειες, καταστρέφοντας μελίσσια, διαλύοντας υποδομές και δρόμους.

Οργή και αγανάκτηση

Στις πληγείσες από τις βροχές περιοχές του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, στη Βόρεια Εύβοια, περιόδευσε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διαπιστώνοντας για μία ακόμη φορά από κοντά την εγκατάλειψη της περιοχής αλλά και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στην περιοχή το κλιμάκιο του ΚΚΕ έγινε αποδέκτης της οργής και της αγανάκτησης του λαού για τη διαχρονική εγκατάλειψη, αλλά και για τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και αποτέλεσαν την αιτία να επιδεινωθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρώτος σταθμός του κλιμακίου ήταν στο Προκόπι, όπου ο Γιώργος Μαρίνος συνομίλησε με κατοίκους αλλά και εργαζόμενους, που είχαν εγκλωβιστεί εκεί.

Στη συνέχεια με μεγάλη δυσκολία και μέσα από το δευτερεύον οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά μεταξύ τους, το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατάφερε να περάσει τα σημεία του δρόμου Χαλκίδας - Μαντουδίου που παρέμεναν κλειστά από νωρίς το πρωί κόβοντας την Εύβοια στα δύο.

Λίμνη η Ιστιαία
Λίμνη η Ιστιαία
Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο Χαλκίδας - Μαντουδίου είχε διακοπεί εξαιτίας κατολίσθησης στη θέση Δερβένι, ενώ μεγάλες ποσότητες νερού είχαν καλύψει το οδόστρωμα ανάμεσα στο Προκόπι και το Μαντούδι. Αν και το πρόβλημα στο Δερβένι αντιμετωπίστηκε γρήγορα, τα προβλήματα από το νερό και τις φερτές ύλες στο κομμάτι του δρόμου ανάμεσα στο Προκόπι και το Μαντούδι παρέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Βόρεια Εύβοια να μην έχει οδική πρόσβαση προς τη Χαλκίδα, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπήρχε πρόσβαση από το Μαντούδι και τα γύρω χωριά προς την περιοχή της Ιστιαίας και Αιδηψού, καθώς είναι κλειστός ο δρόμος Λίμνης - Αιδηψού στο ύψος του χωριού Ηλια, όπως και ο δρόμος Ροβιών - Ιστιαίας. Η μοναδική επικοινωνία από το Μαντούδι προς την Ιστιαία και την Αιδηψό γινόταν μέσω Αγίας Αννας.

Διαπιστώνοντας τα προβλήματα που είχαν προκληθεί στα χωριά Δαφνούσα και Σπαθάρι, το κλιμάκιο του ΚΚΕ έφτασε στο Μετόχι, όπου οι κάτοικοι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες είδαν τα νερά της βροχής να μπαίνουν στα σπίτια τους. Οργισμένοι έδειχναν το ημιτελές έργο δήθεν αντιπλημμυρικής προστασίας, το οποίο ωστόσο αποδείχτηκε πλημμυρικό και έπνιξε ξανά το χωριό. Ενα έργο που με ευθύνη Περιφέρειας και δήμου έχει σταματήσει και εξελίχθηκε στη βασική αιτία να πλημμυρίσουν δρόμοι από τα νερά της βροχής.

Επόμενος σταθμός ήταν η Λίμνη, όπου το κλιμάκιο του ΚΚΕ μαζί με κατοίκους της περιοχής πήγε στο ρέμα «Καναλάκια», το οποίο καταλήγει μέσα στο χωριό. Εκεί διαπίστωσε πως στο συγκεκριμένο ρέμα το νερό της βροχής διέλυσε στην κυριολεξία παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα για τη διευθέτησή του. Τα πέτρινα τοιχία αποδείχθηκαν «χάρτινα», γκρεμίστηκαν και το νερό δημιούργησε νέα κοίτη. Την ίδια στιγμή, τα φράγματα που κατασκευάστηκαν, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν οι κάτοικοι, δεν τηρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, καθώς μπαζώθηκαν κατά την κατασκευή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκρατήσουν φερτές ύλες και ουσιαστικά να λειτουργούν ως... καταρράκτες!

Εξαφανίστηκε ο δρόμος στο Μαντούδι
Εξαφανίστηκε ο δρόμος στο Μαντούδι
Στις Ροβιές, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνάντησε ένα βομβαρδισμένο τοπίο με δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια, αρκετά ακόμη σπίτια να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, κατεστραμμένες υποδομές, αλλά και την κεντρική πλατεία του χωριού να τη διασχίζει χείμαρρος.

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ προστέθηκε στις Ροβιές ο Νίκος Γεραλής, υποψήφιος δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Κάτοικοι του χωριού εξέφρασαν την οργή τους στον Γ. Μαρίνο για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και για τα φράγματα χωρίς σίδερα που κατασκευάστηκαν μετά τη φωτιά και παρασύρθηκαν από την προηγούμενη κακοκαιρία.

Προβλήματα σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα

Αρκετά προβλήματα προκλήθηκαν τη χτεσινή μέρα σε αρκετές περιοχές ακόμη της Εύβοιας, με αρκετούς δρόμους κυρίως στον δήμο Χαλκιδέων και στην Ερέτρια να μετατρέπονται σε χειμάρρους και να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Την ίδια στιγμή, γονείς πήγαν τα παιδιά τους μέσα στη βροχή στο σχολείο και σε λίγη ώρα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν για να τα παραλάβουν. Αυτό είχε αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, καθώς αρκετοί γονείς είχαν πάει ήδη στις δουλειές τους και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν.

Στα Ψαχνά φούσκωσε ο Μεσσάπιος Ποταμός ξυπνώντας μνήμες από τη φονική πλημμύρα του 2020 και προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.

Παράλληλα, στο ίδιο έργο θεατής βρέθηκε ο λαός σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς. Αρκετά προβλήματα από τη βροχόπτωση προκλήθηκαν στη Φθιώτιδα, όπου χείμαρροι φούσκωσαν δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ ο Σπερχειός Ποταμός ήταν στα όριά του και ήδη προχτές το απόγευμα είχε υπερχειλίσει σε ορισμένα σημεία.

Στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού, χτες το βράδυ δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια, τα οποία, μαζί με αρκετά ακόμη χωριά και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, είχαν πλημμυρίσει στην προηγούμενη κακοκαιρία, καθώς χείμαρρος που διασχίζει την περιοχή έχει να καθαριστεί για πολλές δεκαετίες.

Προβλήματα επίσης δημιουργήθηκαν και στην περιοχή της Φωκίδας ιδιαίτερα στον δρόμο Αμφισσας - Ιτέας, στη Λοκρίδα αλλά και στη Βοιωτία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη η ανησυχία για νέα πλημμύρα(2021-10-15 00:00:00.0)
Καίγεται για άλλη μια φορά λόγω εγκατάλειψης και απουσίας πρόληψης(2021-08-05 00:00:00.0)
Ξανά προβλήματα από την κακοκαιρία(2020-07-07 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές στην Ηλεία(2019-11-22 00:00:00.0)
Ενας νεκρός, αγνοούμενοι και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες(2018-10-02 00:00:00.0)
Μεγάλες οι καταστροφές από την κακοκαιρία(1998-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ