Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε χθες και ενέκρινε μια ομάδα τριών εκθέσεων για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ, καθώς και την ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ενωση, που εκπονεί για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η σημαντικότερη από τις τέσσερις εκθέσεις, αυτή του Βρετανού ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Μπέρτελ Χάαρντερ, που πραγματοποιούσε αρκετές αναφορές στην Ελλάδα, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 265 ψήφους υπέρ, 125 κατά και 33 αποχές. Σύμφωνα με το τροποποιημένο κείμενο της εγκριθείσας έκθεσης, καλείται η Ελλάδα να κυρώσει τη σύμβαση πλαίσιο του 1995 περί προστασίας των εθνικών μειονοτήτων, τον Ευρωπαϊκό Χάρτη του 1998 για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες, ενώ το ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση ζητεί από την Ελλάδα να προχωρήσει στην πλήρη και ταχεία εφαρμογή της νομοθεσίας, που έχει ήδη θεσπίσει για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης.

Στην εγκριθείσα έκθεση γίνεται αναφορά και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπου επισημαίνεται ότι, παρά τα όποια θετικά βήματα έγιναν, η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική. Παράλληλα, υπογραμμίζεται με έμφαση ότι ενώ η Τουρκία έχει κερδίσει την ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, δεν είναι δυνατό να αρχίσουν προενταξιακές διαπραγματεύσεις, μέχρις ότου η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα κριτήρια περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

Στην εγκριθείσα έκθεση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η αναγκαιότητα να αποκτήσει το ευρωπαϊκό ταμείο για τους πρόσφυγες την κατάλληλη νομική βάση και επαρκείς δημοσιονομικούς πόρους, ώστε να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί μέτρα υποδοχής, ένταξης και επιστροφής, προς όφελος των προσφύγων, των ατόμων που ζητούν άσυλο και των ατόμων, στα οποία παρέχεται ειδική ή προσωρινή προστασία. Επίσης, το Κοινοβούλιο, στην έκθεση που εγκρίθηκε, εκφράζει την ευχή όλα τα κράτη - μέλη της Ενωσης να προσαρμόσουν το συντομότερο δυνατόν τις νομοθεσίες τους, ώστε να επεκταθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε όλους τους εξωκοινοτικούς πολίτες, που έχουν μόνιμη διαμονή στο έδαφός τους για διάστημα άνω της πενταετίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ