Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απροσχημάτιστο καθεστώς διακρίσεων στην ενημέρωση

Πρώτα αναλυτικά στοιχεία από το ΕΣΡ  (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης)

Δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο κατέγραψε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στοιχεία που αποδεικνύουν το απροσχημάτιστο καθεστώς διακρίσεων, που έχουν επιβάλει τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια σε βάρος των λεγομένων μικρών κομμάτων, ενώ συγχρόνως τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν και την απροκάλυπτα φιλοκυβερνητική γραμμή της ΕΡΤ. Πάνω από 91% του χρόνου τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, το διέθεσαν για την προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ η ΕΡΤ στα δελτία ειδήσεων διέθεσε πάνω από το μισό χρόνο για το κυβερνών κόμμα.

Στη δημοσιότητα έδωσε χτες το ΕΣΡ τα αναλυτικά στοιχεία που κατέγραψε τις δύο πρώτες βδομάδες από την έναρξη της ισχύος της Οδηγίας του ΕΣΡ, που κάλυπτε την άτυπη προεκλογική περίοδο. Από τα στοιχεία του ΕΣΡ προκύπτει ότι η Οδηγία παραβιάστηκε κατάφωρα, ακόμα και στο σκέλος που αφορά την αναλογική προβολή των κομμάτων. Κάμερες και μικρόφωνα ήταν «κλειστά» στις απόψεις και τις θέσεις των λεγομένων μικρών κομμάτων, ενώ την άτυπη προεκλογική περίοδο τη μονοπώλησαν τα δύο μεγάλα κόμματα. Και με τα λεπτομερειακά στοιχεία που κατέγραψε το ΕΣΡ, αποδεικνύεται το τηλεοπτικό δικομματικό παιχνίδι.

Ομόφωνα χτες το ΕΣΡ διαπίστωσε ότι την περίοδο από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μάρτη, οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί στα δελτία ειδήσεων, αφιέρωσαν λιγότερο από 10% στα τρία ελάσσονα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλαδή στο ΚΚΕ, το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Εξαίρεση αποτέλεσε ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER 5, που αφιέρωσε στα λεγόμενα μικρά κόμματα περίπου 18%. Αντίθετα, στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια αναλογική και ίση ήταν η παρουσία και προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σύμφωνα, επίσης, με τις διαπιστώσεις του ΕΣΡ η ΕΡΤ στα δελτία ειδήσεων έδωσε πιο «ικανοποιητικά» δείγματα ως προς την εφαρμογή της αναλογικής ισότητας σε σχέση με τα ελάσσονα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης. Υπήρξε, όμως, «σαφής άνιση μεταχείριση» σε βάρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ίδια άνιση μεταχείριση φαίνεται και από τα στοιχεία που αφορούν στις ενημερωτικές εκπομπές, με εξαίρεση το ALTER 5. «Δυσμενής» και σε βάρος των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως είπε ο Β. Λαμπρίδης ήταν η εικόνα που παρουσίασαν τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Ισότιμη, από την άλλη πλευρά, ήταν η μεταχείριση των δύο μεγάλων κομμάτων. «Δυσμενής», όμως, ήταν μέσα από τις ενημερωτικές εκπομπές και η μεταχείριση των λεγομένων μικρών κομμάτων από την ΕΡΤ. «Πιο περιορισμένη», η άνιση αυτή μεταχείριση ήταν από τη ΝΕΤ σε σχέση με την ΕΤ-1 και ΕΤ-3.

Στο βωμό του δικομματισμού

Τα στοιχεία που κατέγραψε το ΕΣΡ εικονογραφούν με σαφήνεια το «παιχνίδι» των δύο μεγάλων κομμάτων, που κυριαρχεί στις τηλεοπτικές οθόνες, δίνοντας όλα τα περιθώρια στους διαξιφισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αποκλείοντας τη «φωνή» των υπόλοιπων κομμάτων. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που απορρέουν από την αναλυτική κατάσταση της παρουσίασης των κομμάτων μέσα από τα δελτία ειδήσεων των δύο αυτών βδομάδων:

Σε συνολικό χρόνο 36.588 δευτερολέπτων ο χρόνος στα τέσσερα μεγάλα κανάλια MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA κατανεμήθηκε ως εξής: ΠΑΣΟΚ 16.047΄΄ (43,85%), ΝΔ 17.228΄΄ (47,1%), ΚΚΕ 1.208΄΄(3,3%), ΣΥΝ 1.203΄΄ (3,25%), ΔΗΚΚΙ 882΄΄ (2,4%). Πάνω δηλαδή από το 91% του χρόνου διατέθηκε στα δύο μεγάλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στο χρόνο των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ. Σε συνολικό χρόνο 63.866 δευτερολέπτων, δόθηκαν 32.299΄΄ (50,57%) στο ΠΑΣΟΚ, 1.4950΄΄ (23,4) στη ΝΔ, στο ΚΚΕ 5.269΄΄ (8,25%), ΣΥΝ 5.996΄΄ (9,38%) και ΔΗΚΚΙ 5.352΄΄ (8,38%).

Ας δώσουμε, όμως, και παραδείγματα στοιχείων ορισμένων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών που αποδεικνύουν την προκλητική ανισότητα σε βάρος των λεγομένων μικρών κομμάτων. Τα στοιχεία του ΕΣΡ μιλούν από μόνα τους: ΑΝΤΕΝΝΑ από σύνολο χρόνου 9.829΄΄ αφιερωμένου σε κόμματα, παραχωρήθηκαν 4.127΄΄ (42%) στο ΠΑΣΟΚ, 5.085΄΄ (52%) στη ΝΔ, 303΄΄ (3%) στο ΚΚΕ, 140΄΄ (1%) στο ΣΥΝ και 174΄΄ (2%) στο ΔΗΚΚΙ. Στο MEGA σε σύνολο χρόνου 11.911 δευτερολέπτων 5.481΄΄(46%) στο ΠΑΣΟΚ, 5.604΄΄(47%) στη ΝΔ, 342΄΄ (3%) στο ΚΚΕ, 268΄΄(2%) στο ΣΥΝ και 216΄΄ (2%) στο ΔΗΚΚΙ.

Από τις ενημερωτικές εκπομπές δεν έλειψαν και οι αποκλεισμοί, όπως για παράδειγμα του ΚΚΕ από τον ΑΝΤΕΝΝΑ, αφού εκπρόσωπος του Κόμματος δεν είχε προσκληθεί σε εκπομπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ την περίοδο από 21 Φλεβάρη έως 5 Μάρτη σε σύνολο 12 εκπομπών του ALPHA, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σε 10 εκπομπές, της ΝΔ σε 11, του ΚΚΕ σε 1, του ΣΥΝ σε 2 και του ΔΗΚΚΙ σε 1. Σε σύνολο 15 εκπομπών του ΑΝΤΕΝΝΑ συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σε 13, της ΝΔ σε 12, του ΚΚΕ σε καμία, του ΣΥΝ σε 2 και του ΔΗΚΚΙ σε 3. Στο MEGA σε σύνολο 15 εκπομπών συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σε 12, της ΝΔ σε 14, του ΚΚΕ σε 1, του ΣΥΝ σε 3 και του ΔΗΚΚΙ σε 2. Τέλος, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR σε σύνολο 9 εκπομπών πήραν μέρος εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σε 8, της ΝΔ σε 8, του ΚΚΕ σε 4, του ΣΥΝ σε 5 και του ΔΗΚΚΙ σε 3.

Τον κυβερνητικό μανδύα της η ΕΡΤ δεν τον αποχωρίζεται, όπως φαίνεται σύμφωνα και με τα στοιχεία ακόμη και σε προεκλογική περίοδο. Από καμία σχεδόν εκπομπή της δεν απουσιάζει εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Σε σύνολο 13 εκπομπών της ΕΤ-1 και στις 13 συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, σε 5 της ΝΔ, σε 1 του ΚΚΕ, σε 4 του ΣΥΝ και σε 1 του ΔΗΚΚΙ. Σε 14 εκπομπές της ΝΕΤ πήραν μέρος εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σε 13, της ΝΔ σε 11, του ΚΚΕ σε 3, του ΣΥΝ σε 7 και του ΔΗΚΚΙ σε 5.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, εξακολουθεί να καταγράφει τα στοιχεία από τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές, για την άτυπη προεκλογική περίοδο, προκειμένου να ελέγξει εάν ή όχι τηρείται η Οδηγία, με την οποία άλλωστε το ΕΣΡ διατυπώνει τη γνώμη του σε σχέση με την κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Τύπου και ΜΜΕ, η οποία θα ισχύσει το αμέσως επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ