Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Τόνι Μπλερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, πρέπει να ήταν από καιρό έτοιμος για μια πολύνεκρη επίθεση εναντίον βρετανικών στόχων. Η ένθερμη υποστήριξη που προσέφερε στον Τζορτζ Μπους και στο επιτελείο του ανά τον κόσμο καθιστούσε μια τέτοια εξέλιξη κάτι παραπάνω από σίγουρη.

Την Πέμπτη, αμέσως μετά τις επιθέσεις στην Τουρκία και την ώρα που περίπου 250.000 Βρετανοί καταδίκαζαν περίτρανα τις επιλογές του στους δρόμους του Λονδίνου, ο Μπλερ στάθηκε «πλάι» στον Τζορτζ Μπους και διακήρυξε ότι «δε θα λιποψυχήσουμε, δε θα υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο». Μάλιστα, αρνήθηκε ότι ο ίδιος φέρει οποιαδήποτε ευθύνη λέγοντας ότι «δεν είναι ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ούτε η συμμαχία Αμερικής και Βρετανίας που προκάλεσαν τις επιθέσεις στην Τουρκία» αλλά η «τρομοκρατία»...

Μία μέρα πριν επικροτούσε τον Αμερικανό Πρόεδρο, πάντα στο όνομα της «ειδικής σχέσης» που έχουν οι δύο χώρες, όταν ο τελευταίος έλεγε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις η μετρημένη χρήση βίας είναι το μόνο που μας προστατεύει από έναν χαοτικό κόσμο που διοικείται από τη βία».

Ωστόσο, η αντίδραση στο «όραμα» του Μπλερ είναι διάχυτη ακόμα και στο εσωτερικό της Βρετανίας. Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» σημείωνε την Παρασκευή πως «ό,τι συνέβη είναι αποτέλεσμα των δικών του επιλογών», ενώ το μήνυμα που έστειλαν για ακόμη μία φορά οι χιλιάδες Βρετανοί ήταν ξεκάθαρο. Παράλληλα, το 60% των Βρετανών πιστεύουν πλέον ότι ο Μπλερ τους εξαπάτησε σχετικά με τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Ιράκ, ενώ μετά την αυτοκτονία του Ντέιβιντ Κέλι το 43% ζητούσε την παραίτησή του.


Γ.Παπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ