Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ
Συντηρεί η κυβέρνηση τον κουρνιαχτό

Συνειδητά και προσχεδιασμένα η κυβέρνηση φροντίζει να τροφοδοτεί καθημερινά την εκλογολογία-σκανδαλολογία, επιδιώκοντας να διατηρηθεί για καιρό ακόμα ο αποπνιχτικός κουρνιαχτός στην πολιτική σκηνή, καθώς την εξυπηρετεί στο «πνίξιμο» των κοινωνικών προβλημάτων που οξύνονται εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει.

Παρόλο που η κυβέρνηση εμφανίζεται να αποκηρύσσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τασσόμενη υπέρ της στήριξης συναινετικής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο αποφεύγει, αν και είναι στο χέρι της, να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Πολύ περισσότερο που έχει «δεδομένη» τη συναίνεση εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, με καθημερινές δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» της εκλογολογίας, ενώ «αυγαταίνουν» καθημερινά - φυσικά όχι τυχαία - τα εισαγγελικά πορίσματα που φθάνουν στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για «πάσης φύσεως» σκάνδαλα της κυβέρνησης των «εκσυγχρονιστών».

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση «παίζει» με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνοντας σκόπιμα να «αιωρείται», παρόλο που έχει εκφρασμένη τη συναίνεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση, στο χρόνο που θα κρίνει, θα θέσει το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί το «δικαίωμα» να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή σύμφωνα με τα πολιτικά σχέδιά της. «Εχουμε πολλούς μήνες μπροστά μας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», επιχείρησε να δικαιολογηθεί, όταν ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει έγκαιρα τη θέση της ώστε να σταματήσει το κλίμα της εκλογολογίας. Αν και επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες στη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, όταν του επισημάνθηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με πρόσφατη δήλωσή του δείχνει έτοιμος για συναίνεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να εκφράσει τη χαρά του που «έχουμε την ίδια θέση» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, παραδεχόμενος ότι ο Γ. Παπανδρέου κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, αφού, όπως είπε, «ουσιαστικά επανέλαβε αυτό που σας έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Σύμφυτη με την εκλογολογία είναι η σκανδαλολογία, καθώς αποτελούν το δίδυμο της αποπροσανατολιστικής τακτικής της κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιχειρεί να «αποφορτίσει» την κόντρα με το ΠΑΣΟΚ αποκρούοντας τις κατηγορίες περί «πολιτικών διώξεων», προφανώς για να διευκολύνει τη συναίνεσή του κυρίως στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναδιπλώθηκε χτες από την αρχική θέση της κυβέρνησης, η οποία θεωρούσε ότι «είναι καθήκον και υποχρέωση της κυβέρνησης να συμβάλει στην περαιτέρω διερεύνηση» των υποθέσεων που φτάνουν στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, προτείνοντας τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών. Ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να ρίξει το μπαλάκι στη Βουλή, επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή: «Από τη στιγμή που ο εισαγγελέας στέλνει ένα πόρισμα στη Βουλή και ζητεί τη συνδρομή της, εναπόκειται πλέον στη Βουλή να κρίνει τι θα πράξει», δήλωσε. «Μπορεί να κριθεί ότι δε χρειάζεται» (σ.σ. σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής), συμπλήρωσε απαντώντας σε ερώτηση για το «φάκελο» του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Παράλληλα, έκλεισε πονηρά το μάτι προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Το γεγονός ότι έρχονται στη Βουλή υποθέσεις, δημιουργεί πολλά ερωτήματα και κάποιου είδους αναταραχή στο πολιτικό σύστημα». «Εκείνο, συνέχισε, για το οποίο εμείς ήμασταν σαφείς από την πρώτη στιγμή, είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν εμπλέκεται ευθέως, αμέσως και πάνω απ' όλα ακρίτως σε κάθε υπόθεση».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι δηλώσεις και οι παρεμβάσεις των μελών της κυβέρνησης. Ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Λιάπης, δήλωσε: «Εκλογές δε γίνονται, που σημαίνει ότι πάμε για συναινετική επιλογή Προέδρου». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «συναίνεση δε σημαίνει επιβολή όρων από την πλευρά της αντιπολίτευσης». Από την πλευρά του ο Γ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε χτες ότι «όλα είναι άκαιρα», αποδοκιμάζοντας την προεδρολογία γιατί «τόσος χρόνος μάς χωρίζει από τις εκλογές».

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη

Την πανθομολογούμενη εκτίμηση ότι «κανένα κόμμα δε θέλει εκλογές σήμερα, όπως είναι τα πράγματα και είναι λογικό να μη γίνουν εκλογές», εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που υπάρξει «πολιτικό αδιέξοδο» με βάση την οικονομία. Ο επίτιμος διευκρίνισε (στη ΝΕΤ) ότι πολιτικό αδιέξοδο θα προκύψει όταν «η αντιπολίτευση τορπιλίσει με μια ακραία συμπεριφορά» τη σωστή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Εκτίμησε ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα το κάνει». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την προτίμησή του στον Κ. Σημίτη στην περίπτωση που «επρόκειτο να είναι πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ» υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να είναι πρόσωπο ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη ΝΔ», συμπλήρωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ