Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πράσινο φως» στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Πράσινο φως» δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σωρεία δημοσιευμάτων σειράς ξένων εφημερίδων όπου παρατίθενται αποσπάσματα από την έκθεση - η οποία επισήμως θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα - όπως και από δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων.

Ομως, χαρακτηριστική των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας, είναι η χτεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι: «Είναι πολύ σοβαρό το τουρκικό ζήτημα. Επομένως, είναι σπουδαίο η απόφαση να ληφθεί με τη συνδρομή των λαών της Ευρώπης». Η δήλωση Μπαρόζο έγινε με αφορμή την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», στο «διά ταύτα» της έκθεσης αναφέρεται: «Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Τουρκία εκπλήρωσε σε ικανοποιητικό βαθμό τα πολιτικά κριτήρια και συνιστά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Προφανώς το γεγονός ότι η Τουρκία διατηρεί δυνάμεις κατοχής σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αποτελεί πρόβλημα για τους «είκοσι πέντε». Οπως, δεν αποτελεί πρόβλημα και το γεγονός ότι συνεχίζονται στις τουρκικές φυλακές τα βασανιστήρια.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Επιτροπή δε θα προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των κοινοτικών αρχών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ημερομηνία θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Ετσι, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κερδίζει τον πρώτο γύρο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλε αποφασιστικά η πίεση των ΗΠΑ προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ για την αποδοχή της τουρκικής υποψηφιότητας. Ωστόσο, οι διαδικασίες αναμένεται να διαρκέσουν πολλά χρόνια. Κοινοτικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν την παρέλευση τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δε σημαίνει ότι θα έχουν υποχρεωτικά θετική έκβαση.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, έσπευσαν να προεξοφλήσουν τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής. «Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να καθοριστεί μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», τόνισε ο Ερντογάν από την Αγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Από την πλευρά του ο Αμπντουλάχ Γκιούλ τόνισε πως η ΕΕ δεν πρέπει να θέσει ειδικούς όρους στην προσπάθεια της Τουρκίας να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως οι ίδιοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται για όλες τις υποψήφιες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ