Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Μονιμοποιείται ο κατασταλτικός τους ρόλος

Διατηρείται ο μηχανισμός εσωτερικής ασφάλειας, που έγινε με πρόσχημα την Ολυμπιάδα και αναλαμβάνει αποστολές εντός της πρωτεύουσας

Θα αφήσουν τις ασκήσεις και θα πάνε να φυλάξουν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
Θα αφήσουν τις ασκήσεις και θα πάνε να φυλάξουν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Η μεταολυμπιακή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας μπήκε ήδη σε εφαρμογή με τη διάθεση στρατιωτών τη φορά αυτή με πρόσχημα τη φύλαξη Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και την ταυτόχρονη ενεργοποίηση όλου του μηχανισμού που είχε συγκροτηθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις, με πρόσχημα την Ολυμπιακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας), μετά από πρόσφατο αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως, αποφασίστηκε «η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταολυμπιακή φύλαξη Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, με τη διάθεση προσωπικού δύναμης 1.000 στελεχών και οπλιτών». Στη δύναμη αυτή, όπως αναφέρεται, δε συμπεριλαμβάνεται το υποστηρικτικό προσωπικό.

Ουσιαστικά, μονιμοποιείται το σχήμα και όλος ο καθαρά κατασταλτικός μηχανισμός που είχε δημιουργηθεί στα πλαίσια των Ενόπλων Δυνάμεων, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ότι «για τη διαχείριση του προσωπικού, θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο σχήμα διοίκησης, μέσω του Κλάδου Ολυμπιακών Αγώνων του ΓΕΕΘΑ και της Στρατιωτικής Διακλαδικής Δύναμης Ασφάλειας ΟΑ 2004 (ΣΔΔΑ ΟΑ 04), με τις κατάλληλες αναπροσαρμογές. Πιο συγκεκριμένα, θα παραμείνουν σε λειτουργία 3 Μονάδες Επιχειρήσεων Ασφάλειας (ΜΕΑ) της ΣΔΔΑ ΟΑ, η 3η ΜΕΑ, δυνάμεως 446 ατόμων του ΣΞ, η 4η ΜΕΑ, δυνάμεως 232 ατόμων του ΠΝ και η 2η ΜΕΑ, δυνάμεως 217 ατόμων της ΠΑ».

Οι έδρες των παραπάνω ΜΕΑ θα είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων (Χαϊδάρι) και το Στρατόπεδο Φακίνου (Γουδί), το Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ (Σκαραμαγκάς) και η 129 Πτέρυγα Υποστηρίξεως (Ελληνικό), αντίστοιχα. Δηλαδή μάχιμες δυνάμεις, κυρίως Ειδικές Δυνάμεις, αποκτούν και πάλι έδρα και αποστολή εντός της περιοχής της πρωτεύουσας.

«Το προσωπικό των ΕΔ, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, θα φυλάσσει, με άοπλη αλλά και ένοπλη υπηρεσία, υπό την ευθύνη Αστυνομικού Διοικητή, πληθώρα εγκαταστάσεων, όπως το ΟΑΚΑ, το Στάδιο Πυγμαχίας στο Περιστέρι, το Ολυμπιακό Χωριό, οι εγκαταστάσεις των Ανω Λιοσίων, το Κέντρο Αντισφαίρισης Γαλατσίου, το αμαξοστάσιο Γουδίου, το Στάδιο Αρσης Βαρών της Νίκαιας, το ΣΕΦ, οι εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, τα Κέντρα Εφοδιασμού Μαγούλας και Ασπροπύργου, ο εμπορευματικός σταθμός Ασπροπύργου, οι εγκαταστάσεις Ελληνικού και Αγίου Κοσμά. Ο χρόνος πέρατος της αποστολής αυτής δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ