Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βγήκαν τα αποτελέσματα, άρχισαν οι τριβές
  • Δε συγκέντρωσε τελικά την απόλυτη πλειοψηφία το ενωτικό σιιτικό ψηφοδέλτιο, όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις
  • Χαμηλότερη του αναμενομένου και η επίσημη συμμετοχή στις εκλογές

Περιπολία κατοχικών στη Μοσούλη ανάμεσα στα παιδιά του Ιράκ...

Associated Press

Περιπολία κατοχικών στη Μοσούλη ανάμεσα στα παιδιά του Ιράκ...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης άρχισαν, ήδη, στο κατεχόμενο Ιράκ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 30ής Γενάρη. Η διαδικασία αυτή δε μοιάζει, τελικά, να είναι τόσο εύκολη καθώς καμία πολιτική δύναμη δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία και η αποχή ήταν, ακόμη και με βάση τα επίσημα στοιχεία, μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αντικατοχικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα.

Η Ενωτική Συμμαχία, το ψηφοδέλτιο στο οποίο συνεργάστηκαν αρκετές σιιτικές θρησκευτικές και κοσμικές πολιτικές δυνάμεις υπό την υποστήριξη του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 30ής Γενάρη. Η Συμμαχία συγκεντρώνει ποσοστό 48,1% και αναμένεται να καταλάβει 140 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε το ενωτικό κουρδικό ψηφοδέλτιο με ποσοστό 25,7% και περίπου 75 έδρες. Τρίτο είναι το σιιτικό κόμμα του δοτού πρωθυπουργού Αλάουι, με ποσοστό 13,8% και 40 έδρες. Τις υπόλοιπες έδρες του 275μελούς Κοινοβουλίου θα μοιραστούν άλλα 9 μικρότερα κόμματα.

Επισήμως, το ποσοστό της συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 58% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να διευκρινιστεί πόσοι Ιρακινοί δεν γράφτηκαν ποτέ στους καταλόγους. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι στις σουνιτικές περιοχές το ποσοστό συμμετοχής ήταν μηδενικό. Ενδεικτικό είναι ότι δεν ξεπέρασε το 2% στην επαρχία αλ Ανμπάρ. Κατά συνέπεια, στο νέο Κοινοβούλιο η σουνιτική εκπροσώπηση είναι ελάχιστη έως μηδενική.

Αναγκαία η συνεργασία

Παρ' όλα αυτά, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας από το ενωτικό σιιτικό ψηφοδέλτιο δεν επιβεβαιώθηκαν. Θεωρητικώς, το νέο Κοινοβούλιο, αφού εκλέξει το προεδρείο του, θα εκλέξει με πλειοψηφία 2/3 Πρόεδρο και 2 αντιπροέδρους της χώρας, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα πρέπει ομοφώνως να ορίσουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, θα αρχίσει η διαδικασία εκπόνησης Συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Οκτώβρη. Αν το 1/3 του πληθυσμού, έστω και μίας επαρχίας, απορρίψει το νέο Σύνταγμα, μπορεί να ασκηθεί βέτο στην εφαρμογή του.

Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι οι νικητές των εκλογών, εκτός από τις εσωτερικές βαθιές τους διαφωνίες, θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αρκετά ηγετικά τους στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να τείνουν χείρα συνεργασίας στους σουνίτες, χωρίς, όμως, να είναι εξασφαλισμένη η θετική αντίδρασή τους. Προβλήματα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και με τους Κούρδους, που, ήδη, έχουν αρχίσει να προωθούν τον Τζαλάλ Ταλαμπανί για την Προεδρία, ενώ πιέζουν και για συμμετοχή των σουνιτών στη νέα κυβέρνηση. Από την άλλη, ήδη, έχουν εμφανιστεί 3 υποψήφιοι για την πρωθυπουργία μέσα από τους κόλπους του ίδιου του ψηφοδελτίου της Ενωτικής Συμμαχίας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών χαιρέτισαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Λευκός Οίκος, οι οποίοι συνεχάρησαν τους νικητές. Μίλησαν για «ένα βήμα προς την πολιτική μετάβαση στο Ιράκ». Αντίθετα, η Αγκυρα επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες της, μιλώντας, ανοιχτά για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στις κουρδικές περιοχές υπέρ των Κούρδων και προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές «αν δε ληφθούν μέτρα εξισορρόπησης της κατάστασης».

Νέες επιθέσεις

Τρεις αγωγοί (ένας πετρελαίου, ένας αερίου και ένας νερού) τινάχτηκαν χτες στο αέρα στην ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ από δολιοφθορά ανταρτών. Κατά το χτεσινό μόνο 24ωρο, σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις σε Μπαακούμπα, Μοσούλη, Σαμάρα, Νασιρίγια, Βαγδάτη, 3 Ιρακινοί εθνοφρουροί, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί, 2 πολίτες και 1 Αμερικανός στρατιώτης, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 7 πολίτες και 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Δεκαοκτώ νεκροί είναι ο απολογισμός των αλλεπάλληλων επιθέσεων του Σαββάτου ενώ 12 ο απολογισμός των ανάλογων επιθέσεων της Κυριακής. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ