Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην ... ξεχασμένη Σαμοθράκη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Πανελλαδικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου

Δεμένο είναι πια το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, με την πανέμορφη, αλλά σχεδόν ξεχασμένη Σαμοθράκη. Αλλωστε ένας από τους λόγους που οι διοργανωτές πραγματοποιούν το συνέδριο στο ακριτικό νησί, είναι ακριβώς για να "θυμίσουν" στην πολιτεία και στο κράτος, την ύπαρξή της και μαζί της τα μεγάλα προβλήματα, που δημιουργεί στους λιγοστούς κατοίκους της, η απομόνωση και πολλές φορές και ο αποκλεισμός του νησιού, από κάθε είδους επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι σύνεδροι και οι προσκεκλημένοι του συνεδρίου, αποχαιρέτησαν την περασμένη Κυριακή το νησί της "Νίκης" και των "Καβείρειων μυστηρίων", αφού πρώτα έδωσαν ένα ακόμη ραντεβού για τον επόμενο Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, εισηγητές και προσκεκλημένοι κατέθεσαν τις απόψεις τους και τον προβληματισμό τους, για θέματα που αποτελούν "θεμέλιους λίθους" για τη λειτουργία των ΜΜΕ, όπως είναι η δημοκρατία, η ελευθεροτυπία και τ' ανθρώπινα δικαιώματα. Οπως είναι και η ισότιμη πρόσβαση στα ΜΜΕ και το δικαίωμα των πολιτών να "συμμετέχουν" στην πληροφόρηση. Καταγράφηκε η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, ο ρόλος των δημοσιογράφων στο ραδιοτηλεοπτικό γίγνεσθαι και παράλληλα εκφράστηκε η ανησυχία για το μέλλον των λεωφορειόδρομων της πληροφόρησης. Εκδηλη ήταν η αγωνία, για τη σημερινή ραδιοτηλεοπτική πραγματικότητα, που αφορά στο ποιος ελέγχει τα ΜΜΕ, στην ποιότητα των προγραμμάτων, στη "θεατροποίηση" των ειδήσεων και στην "κατασκευή" τους, στην "εξουσία" της AGB.

Κοινή διαπίστωση, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των συνέδρων, ήταν ότι το 5ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν κρίσιμα θέματα για τα ΜΜΕ. Αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός και διάλογος, ο οποίος όπως πιστεύουν όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο, θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει στη συστηματικότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση των δημοσιογράφων σε μια πραγματικότητα που μπορεί να μοιάζει αδιέξοδη, αλλά που τελικά θέλουν να πιστεύουν ότι δεν είναι.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ