Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Οπλα τρομοκράτησης των λαών

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τις χτεσινές αποκαλύψεις του "Ρ" περί εγκατάστασης 24 νέων ατομικών βομβών στον Αραξο. Καλεί την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις

Με τη σιωπή τους, κυβέρνηση και ΝΔ επιβεβαιώνουν το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ" περί εγκατάστασης με πειρατικό τρόπο από τους Αμερικανούς το 1992, στη βάση του Αραξου, 24 νέων ατομικών βομβών, ενώ το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Ορ. Κολοζώφ καιΣτρ. Κόρακας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού επισημαίνουν ότι από τις συγκεκριμένες καταγγελίες "προκαλούνται βάναυσα τα αισθήματα του λαού", ερωτούν τον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη τα εξής:

1. Εάν οι καταγγελίες για την πειρατική εγκατάσταση 24 νέων ατομικών βομβών στον Αραξο, το 1992, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

2. Εάν οι καταγγελίες, για την ύπαρξη πυρηνικών βομβών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

3. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, όταν μάλιστα, παλιότερα, είχε δεσμευτεί στο λαό ότι τα πυρηνικά θα φύγουν;

4. Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη θέση που θα κρατήσει κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της αναθεώρησης της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών.

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ τονίζεται:

"Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" της 27ης/4/95 - τονίζεται στην ερώτηση - οι Αμερικανοί εγκατέστησαν, με τρόπο πειρατικό, στον Αραξο, το 1992, 24 ατομικές βόμβες, ανανεώνοντας έτσι το πυρηνικό τους οπλοστάσιο στη χώρα μας, με την ανοχή της τότε κυβέρνησης, η οποία συνεχίζεται και από τη σημερινή. Επίσης, σύμφωνα, πάντα, με διάφορες καταγγελίες και δημοσιεύματα στον Τύπο, 520 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας είναι αποθηκευμένες, εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα και σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, γεγονός που αποτελεί ανοιχτή παραβίαση της Συνθήκης, που είχαν υπογράψει οι συγκεκριμένες χώρες το 1970. Ο σημερινός ρόλος αυτών των πυρηνικών όπλων είναι εξαιρετικά ύποπτος, δεδομένων των διάφορων θέσεων του ΝΑΤΟ για το νέο ρόλο του σχετικά με τη "διατήρηση της ειρήνης" και την "πρόληψη του πολέμου". Σε μια εποχή που το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, το οποίο αποτελούσε το πρόσχημα των επιθετικών κύκλων του ιμπεριαλισμού, δεν υπάρχει πια, γίνεται καθαρό ότι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης των πυρηνικών είναι η τρομοκράτηση των λαών, που καθημερινά όλο και περισσότερο, με πολλούς τρόπους, αντιστέκονται στη "νέα τάξη".

Στις διαπιστώσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών, που έχουν αρχίσει στη Νέα Υόρκη από τις 17/4/95, πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει θέσεις στην κατεύθυνση της καταστροφής των πυρηνικών. Οφειλε μάλιστα να είχε ενημερώσει τη Βουλή και τα κόμματα, φυσικά και τον ελληνικό λαό, για το πώς θα χειριστεί αυτό το σημαντικότατο ζήτημα, πράγμα που δεν έκανε".

Η ΕΕΔΥΕ

Αμεση ήταν η αντίδραση για το θέμα και από την ΕΕΔΥΕ."Η ελληνική κυβέρνηση - τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ - με το "επιχείρημα" ότι δεν μπορεί να μιλήσει για θέματα Εθνικής Αμυνας, επιβεβαίωσε την τραγική πραγματικότητα. Φυσικά, η ύπαρξη ατομικών βομβών στον Αραξο, δεν έχει καμία σχέση με την Εθνική Αμυνα, αλλά συνδέεται με τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ". Και στη συνέχεια σημειώνεται: "Το γεγονός αυτό αποτελεί και μια πρόκληση, γιατί αποκαλύπτεται τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ για τη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων. Αποκαλύπτει το υποκριτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τους κινδύνους από τη διασπορά των πυρηνικών στην πρώην ΕΣΣΔ, όταν οι ίδιοι έχουν πυρηνικά όπλα σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη χώρα μας, καταστρατηγώντας τη συμφωνία απόσυρσης των πυρηνικών βομβών από την ήπειρό μας.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, έρμαιο των πολεμικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί εμπλέκουν τη χώρα μας στα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ, στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων".

Καλεί τον ελληνικό λαό να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να αξιώσει τώρα αμέσως να απομακρυνθούν από τον Αραξο και όπου αλλού υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα".

Η ΝΕ Αχαφιας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση επίσης εξέδωσε η ΝΕ Αχαφιας του ΚΚΕ, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται και στα γυμνάσια που έχει προγραμματιστεί να γίνουν στη Μεσσηνία, σημειώνοντας ότι είναι "χαρακτηριστικό της ελληνικής υποτέλειας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ".

Στην ανακοίνωση τονίζεται: "Προχωράει η ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια του αμερικανικής έμπνευσης "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη", για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων από τις 21-27 Μάη στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή αμερικανικών, βουλγαρικών, ρουμανικών και αλβανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Γυμνάσια, που εντάσσονται στη λογική της κλιμάκωσης της στρατιωτικής επέμβασης των Αμερικανονατοϊκών στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και γίνονται με το πρόσχημα της "παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας", πρόσχημα με το οποίο οι ιμπεριαλιστές έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες καταστροφές σε χώρες και λαούς, όπως στη Σομαλία".

Η ΝΕ Αχαφιας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής, τους συνδικαλιστικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, "μέσα από την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, να πιέσουν και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τον Αραξο και όπου αλλού υπάρχουν και να ματαιώσουν τα στρατιωτικά πολεμικά γυμνάσια στην Καλαμάτα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ