- Στη μέγκενη του καταστροφικού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι και της πολιτικής της κυβέρνησης συνθλίβονται και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, αφού γίνεται πλέον φανερό ότι θα οδηγηθούν... - 1997-10-21 00:00:00.0"/> - Στη μέγκενη του καταστροφικού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι και της πολιτικής της κυβέρνησης συνθλίβονται και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, αφού γίνεται πλέον φανερό ότι θα οδηγηθούν... - 1997-10-21 00:00:00.0" /> Φέτος, η μικρότερη τιμή που δόθηκε ποτέ | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Φέτος, η μικρότερη τιμή που δόθηκε ποτέ
  • Η φετινή παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί κάτω από 228 δραχμές το κιλό
  • Με διάφορες "αλχημείες" το υπουργείο Γεωργίας επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους αγρότες

Στη μέγκενη του καταστροφικού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι και της πολιτικής της κυβέρνησης συνθλίβονται και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, αφού γίνεται πλέον φανερό ότι θα οδηγηθούν σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους και η εξόφληση που περιμένουν να πάρουν του χρόνου το καλοκαίρι, θα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν φέτος τη μικρότερη τιμή που δόθηκε ποτέ,τα τελευταία χρόνια στο βαμβάκι και κάθε ελπίδα για ικανοποιητική τιμή σβήνεται. Το υπουργείο Γεωργίας και ο Οργανισμός Βάμβακος αναθεώρησαν την αρχική εκτίμηση παραγωγής στο βαμβάκι (1.100.000 τόνους), που έδωσαν το Σεπτέμβρη στην Κοινότητα, και την ανεβάζουν κατά 7,5%,πράγμα που σημαίνει ότι η εκτίμηση της φετινής παραγωγής στο βαμβάκι φτάνει τους 1.184.000 τόνους. Ομως, αυτό που φαίνεται πλέον είναι ότι η πραγματική παραγωγή στο βαμβάκι θα είναι μεγαλύτερη και από τους 1.184.000 τόνους και η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι μικρότερη από τις 250 δραχμές το κιλό, δηλαδή 30 με 40 δραχμές περίπου μικρότερη από την τιμή που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί για την περσινή παραγωγή.

Μπρος στα δεδομένα αυτά, το υπουργείο Γεωργίας και η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος ακολουθούν πολιτική κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών. Η αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης έγινε μπρος στην πληθώρα των ενστάσεων που κατέθεσαν οι βαμβακοπαραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα- μόνο στη Θεσσαλία των 60% των βαμβακοπαραγωγών κατέθεσαν ενστάσεις - στις εκτιμήσεις που είχαν δοθεί από τα περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος.

Ετσι το υπουργείο Γεωργίας, χωρίς να εξεταστούν οι εντάσεις, αποφάσισε να αυξήσει την αρχική εκτίμηση της παραγωγής κατά 85.000 τόνους και να τη μοιράσει ανάλογα στους βαμβακοπαραγωγούς νομούς, ώστε να κατευνάσει έτσι τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών. Αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι το υπουργείο Γεωργίας έστησε ένα "κόλπο", για να περιορίσει πλασματικά την παραγωγή στο βαμβάκι, για να παρουσιάσει εικονική τιμή και να δείξει καλή "διαγωγή" στα επιτελεία των Βρυξελλών. Τα κυβερνητικά "τερτίπια" σημαίνουν ότι οι βαμβακοπαραγωγοί, που θα έχουν μεγαλύτερη παραγωγή από αυτή που τους αναγνωρίζεται τελικά από το υπουργείο Γεωργίας και τον Οργανισμό Βάμβακος, θα μείνουν ξεκρέμαστοι, αφού η επιπλέον παραγωγή δε θα αναγνωρίζεται, ούτε θα επιδοτείται και οι ενστάσεις τους θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Πάντως, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα για τη φετινή παραγωγή, όλα δείχνουν ότι αυτή θα ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους. Αν τελικά, η φετινή παραγωγή είναι 1.200.000 τόνοι, αυτό συνεπάγεταιελάχιστη τιμή - στο μέσο τύπο βαμβακιού - με βάση το πλαφόν των 1.031.000 τόνων, 228 δραχμές το κιλό, (η ελάχιστη τιμή της προκαταβολής ορίστηκε στις 212,67 δραχμές). Δηλαδή, η εξόφληση στην περίπτωση αυτή θα είναι γύρω στις14 δραχμές το κιλό. Στην απίθανη περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το κοινοτικό πλαφόν των 1.120.000 τόνων, η τελική τιμή θα φτάσει τις 246 δραχμές το κιλό. Και βέβαια αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη και από τους 1.200.000 τόνους, τότε η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι ακόμα πιο μικρή και η εξόφληση μηδαμινή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ