Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Δεν υποκύπτουν στην κυβερνητική τρομοκρατία
  • Κρατώντας μαύρες σημαίες οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή για να διατρανώσουν την απόφασή τους να μη γίνει η περιοχή τους χαβούζα τοξικών αποβλήτων
  • Αύριο δικάζονται 25 κάτοικοι της Ολυμπιάδας για τη συμμετοχή τους σε παλιότερες κινητοποιήσεις...

Με παλλαϊκή συγκέντρωση οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου έστειλαν, το πρωί της Κυριακής, ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια της κυβέρνησης και της πολυεθνικής TVX GOLD, που θέλουν να προχωρήσουν με κάθε τρόπο στη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού και να μετατρέψουν τη λεκάνη Ολυμπιάδας - Βαρβάρας σε μια χαβούζα τοξικών αποβλήτων, με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και τους χιλιάδες κατοίκους της.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας - που έγινε στο υπαίθριο αμφιθέατρο της Κοινότητας Σταυρού - άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κρατώντας μαύρες σημαίες στα χέρια, ένωσαν τη φωνή τους και για άλλη μια φορά διατράνωσαν την απόφασή τους να μην υποκύψουν στις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης και εκφοβισμού της κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως ήδη η κυβέρνηση στέλνει στα δικαστήρια 25 κατοίκους, που πρωτοστάτησαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις κόντρα στην υλοποίηση των σχεδίων της. Η δίκη τους θα γίνει αύριο στα δικαστήρια Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Να πάρουν θέση ΝΔ και ΣΥΝ

"Τα ΜΑΤ παραθερίζουν και οι κλέφτες αλωνίζουν", φώναζαν οι κάτοικοι, καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό την πολυήμερη εγκατάσταση μονάδων των ΜΑΤ στην περιοχή, για τη διασφάλιση των συμφερόντων της πολυεθνικής TVX GOLD από τον "εχθρό" λαό, ο οποίος αγωνίζεται για να μην καταστραφούν τα δάση, οι καλλιέργειες, ο τουρισμός και οι άλλες δραστηριότητες, που εξασφαλίζουν το κύριο εισόδημα στους κατοίκους.

Μαθητικές κοινότητες και σύλλογοι καθηγητών πήραν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τάχθηκαν υπέρ των προσπαθειών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, η οποία τους κάλεσε σε ετοιμότητα προκειμένου να ανακόψουν τις νέες παράνομες ενέργειες της πολυεθνικής, που έχει ήδη εγκαταστήσει στην περιοχή τα δικά της γεωτρύπανα.Στην ομιλία του ο Β. Αδάμ, μέλος της ΣΕΑ, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο του ΣΥΝ - αποφεύγουν να πάρουν θέση για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, ενώ στη Βουλή τα κόμματά τους ψήφισαν τη ληστρική σύμβαση - είπε: "Πρέπει να γνωρίζετε ότι η σιωπή δεν είναι... χρυσός".

Καταστροφή και ερήμωση

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,που σημείωσε πως το ΚΚΕ καταψήφισε τη ληστρική σύμβαση σε βάρος της χώρας, με την οποία ξεπουλήθηκαν έναντι 11 δισεκατομμυρίων, 314 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταλλειοκτησίας, που η αξία της σε ορυκτό πλούτο ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές.

"Δεν πιστεύουμε ότι η επένδυση αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αντίθετα, θα είναι χρυσή επένδυση για την εταιρία και άνθρακας για την περιοχή και τους κατοίκους της. Η TVX GOLD μετά από 15 χρόνια υπερεντατικής εκμετάλλευσης θα εγκαταλείψει την περιοχή έχοντας αποκομίσει τεράστια κέρδη και αφήνοντας πίσω της ερήμωση και καταστροφή", είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος, ο Στ. Παναγιώτου κατήγγειλε το σχέδιο τρομοκράτησης των κατοίκων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόσο με την εγκατάσταση των ΜΑΤ στην περιοχή, όσο και στέλνοντας στα δικαστήρια τα μέλη της ΣΕΑ. "Γίνεται φανερό πως όσο πιο αντιλαϊκή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, τόσο περισσότερο στρέφεται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού", υπογράμμισε.

Στην προχτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε επίσης ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Ρόκκος, ο Κώστας Κατσιάβαλος, μεταλλειολόγος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ