Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παντρικαλινό συλλαλητήριο στις 29 Οκτώβρη
  • Την ίδια μέρα δικάζονται 178 Τρικαλινοί αγρότες, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις
  • Με πρωτοβουλία των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού έγινε χτες σύσκεψη μαζικών φορέων

Για την καλύτερη οργάνωση και την επιτυχία του παντρικαλινού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας,εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και κατά της αυταρχικής - δικαστικής αντιμετώπισης των αγωνιστών της αγροτιάς από την κυβέρνηση, συνεδρίασαν χτες οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, ("Η Ανοιξη" και "Η Αλληλεγγύη), και οι Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων, που είχαν στηθεί στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά του νομού, στις οποίες θα καλούνται οι αγρότες να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στο παντρικαλινό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη, 29 Οκτώβρη, στην πλατεία Δικαστηρίων,την ώρα που θα δικάζονται 178 Τρικαλινοί αγρότες,για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι αγροτικοί φορείς του νομού καλούν τους μαζικούς φορείς κι ολόκληρο το λαό των Τρικάλων, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, για να καταδικαστεί η ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς, την οποία προωθεί η κυβέρνηση. Προς τούτο, χτες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, σύσκεψη με εκπροσώπους μαζικών φορέων των Τρικάλων, απ' τους οποίους ζητήθηκε η έμπρακτη συμπαράσταση στους διωκόμενους αγρότες και η κατάθεσή τους στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης.

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει"

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη" και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών του νομού Τρικάλων επισημαίνει:

"Η κατάσταση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Στα πάγια προβλήματα προστίθενται συνεχώς και νέα. Οι πλημμυροπαθείς και οι χαλαζόπληκτοι περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις. Ολες οι κατηγορίες των αγροτών και κτηνοτρόφων περιμένουν με απόγνωση την προστασία της πολιτείας.

Μαζί με όλα αυτά έρχεται νέα λαίλαπα κατά του συνόλου της αγροτιάς της χώρας μας, διαμέσου του ληστρικού νόμου του ΟΓΑ και δήθεν την ασφάλιση των αγροτών για μεγαλύτερες συντάξεις, που θα αρπάξει εκατοντάδες δισ. για να δώσει μικρότερη σύνταξη από αυτήν που παίρνουμε σήμερα.

Στην ΕΕ αποφασίστηκαν, στις 19 Σεπτέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών, ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος της ελληνικής γεωργίας. Ειδικότερα, το κόψιμο ακόμη παραπέρα των επιδοτήσεων, μέτρα για τα ζαχαρότευτλα και για τα καπνά. Οι βαμβακοπαραγωγοί με τα νέα μέτρα υγρασία κλπ. δεν πρόκειται να εισπράξουν τίποτα περισσότερο από την τιμή που παίρνουν σήμερα".

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται ότι "γίνεται φανερό πως στις πλάτες των αγροτών της χώρας μας παίζονται μεγάλα συμφέροντα στο όνομα της σύγκλισης, της ευρωπαϊκής δήθεν ενοποίησης, οι πολλοί χάνουν και καταστρέφονται και οι λίγοι θησαυρίζουν".

Ακολούθως επισημαίνεται ότι συνειδητά η κυβέρνηση ακολουθεί την αντιαγροτική πολιτική και κάνει τα πάντα, για να καταπνίξει τους αγώνες της αγροτιάς. "Ηδη - τονίζεται - έστειλε εκατοντάδες ατομικές κλήσεις στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και δικαστήρια, σε αγρότες της χώρα μας γιατί βγήκαν στους δρόμους να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους. Βαριές δίκες και καταδίκες, δικαστήρια με πρωτοφανή ζήλο επιβάλλουν βαριές ποινές όπως αυτό της Αρτας που διέταξε τη δήμευση των τρακτέρ. Η χώρα μας έγινε ένα απέραντο "αγροτοδικείο". Στην κατεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς. Πρώτες και καλύτερες οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι συνεταίροι τους παίζουν το ρόλο του δούρειου ίππου, για την υπονόμευση των κινητοποιήσεων".

Τέλος, καλούνται όλοι οι αγρότες του νομού να συμμετάσχουν μαζικά και οργανωμένα στο συλλαλητήριο, καθώς και οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχτούν με την αγροτιά για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ώστε να αποκρουστεί η πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, για να αποσυρθούν μια σειρά από νομοσχέδια, όπως το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", που έχει στόχο να αφανίσει τα χωριά της υπαίθρου.

Στο μεταξύ, με ψήφισμά του το ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων καταδικάζει τις διώξεις σε βάρος των αγροτών και εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτές δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ