Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνει την πολιτική των "αγροτοδικείων" η κυβέρνηση

Ενώ σήμερα γίνεται στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την παύση των διώξεων κατά αγωνιζόμενων αγροτών, χτες έγινε γνωστό ότι προωθείται νέα δίωξη κατά των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, με βάση νέα μήνυση της διοίκησης του ΟΣΕ. Παράλληλα συζητιέται η αίτηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Βαγγέλη Μπούτα

Αν και έχει προγραμματιστεί για σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση, ώστε να σταματήσουν οι δίκες σε βάρος των αγροτών που πήραν μέρος στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την πολιτική ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων. Σήμερα συζητείται στη Βουλή και η αίτηση άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Βαγγέλη Μπούτα,ενώ χτες έγινε γνωστό ότι προωθείται νέα δίωξη κατά των μελών της ΠΑΣΕ και άλλων αγροτών, με βάση νέα μήνυση του ΟΣΕ, με την οποία διεκδικεί αποζημίωση περίπου 942 εκατομμυρίων δραχμών!

Η ονομαστική ψηφοφορία καθορίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη, όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχτηκαν υπέρ της ψήφισης τροπολογίας για παύση των διώξεων. Μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τεχνητή έλλειψη απαρτίας, για να αναβληθεί η ψηφοφορία και να δοθεί έτσι ο χρόνος για την επιβολή "πειθαρχίας" στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η κυβέρνηση επιμένει σταθερά στην πολιτική που μετατρέπει σ' ένα απέραντο "αγροτοδικείο" την ελληνική επικράτεια, στήνοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου πάνω από 6.000 αγωνιστές της αγροτιάς, με προφανή στόχο την τρομοκράτηση του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, ώστε να μην αντιδράσει στην επιχείρηση ξεκληρίσματός του που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών". Για την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου δουλεύουν πυρετωδώς ανακριτές και εισαγγελείς, που καλούν αγρότες συνεχώς σε απολογίες, κρατικοί οργανισμοί που υποβάλουν μηνύσεις και δικαστήρια που επιβάλουν βαριές ποινές, φτάνοντας στο σημείο - όπως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αρτας - να διατάξουν και δέσμευση των τρακτέρ.

Στο επίκεντρο η ΠΑΣΕ

Χτες έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας ανέθεσε σε πταισματοδίκη τη διενέργεια προανάκρισης μετά από νέα μήνυση που υπέβαλλε ο ΟΣΕ σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και άλλων αγροτών. Στη μήνυσή του ο ΟΣΕ ζητεί την ποινική δίωξη των ανωτέρω, κατά τα άρθρα 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα και την καταβολή, ως αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη, του ποσού των 942.410.520 δραχμών! Συγκεκριμένα, η μήνυση στρέφεται εναντίον δύο αγροτών του χωριού Ζάρκου Τρικάλων - των Ιασ. Λαναρά και Σωκρ. Τσιοτινού - για κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στο διάστημα 29.11.1996 - 22.12.1996 και εναντίον κάποιον αγνώστων αγροτών (!) που - σύμφωνα με τον ΟΣΕ - συμμετείχαν με τα τρακτέρ στην κατάληψη, αλλά η αστυνομία δε διαθέτει τα ονόματά τους. Και, βεβαίως, στρέφεται εναντίον 12 μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - τα οποία αναφέρει ονομαστικά - επειδή, όπως επισημαίνει στη μήνυση, "η επιτροπή αυτή, όπως έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ, κατηύθυνε και συντόνιζε τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις αποφάσεις της εκτελούσαν οι αγρότες".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας - άλλος κρατικός οργανισμός αυτός, η διοίκηση του οποίου διορίζεται από την κυβέρνηση - είχαν υποβάλλει κι άλλη αγωγή εναντίον των μελών της ΠΑΣΕ - η εκδίκαση της οποίας αναβλήθηκε σε δικαστήριο της Λάρισας - ζητώντας αποζημίωση 1,7 δισ. δραχμές για "διαφυγόντα κέρδη τους".

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι κρατικοί οργανισμοί - με πρόσχημα δήθεν διαφυγόντα κέρδη και ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων - χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ποινικοποιηθούν οι αγώνες των αγροτών, αλλά και για να συντριβούν οικονομικά τα μέλη της ΠΑΣΕ και πιεστούν έτσι να "κάνουν πίσω" και να σταματήσουν οι νέες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Βεβαίως, ο "δικαστικός μαραθώνιος" για τα μέλη της ΠΑΣΕ δε σταματάει στις μηνύσεις κρατικών οργανισμών. Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές αναλαμβάνουν "αυτοβούλως" δράση. Ετσι, στις 5 Δεκέμβρη, 14 μέλη της ΠΑΣΕ, μαζί με άλλους 12 αγρότες, καλούνται να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, με τις γνωστές κατηγορίες της "παρακώλυσης συγκοινωνιών" και της "ηθικής αυτουργίας", για το ίδιο χρονικό διάστημα των κινητοποιήσεων (28.11.96 - 22.12.96).

Σφύζουσα η "βιομηχανία" δικών

Αλλά και η "βιομηχανία" δικών - μία από τις λίγες "βιομηχανίες" της Ελλάδας που σφύζει από ενέργεια και δεν κινδυνεύει απ' ό,τι φαίνεται να καταστεί "προβληματική" - και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς "καλά κρατεί" στη Θεσσαλία και σε πάρα πολλές άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Στις 29 Οκτώβρη 178 αγρότες των Τρικάλων θα "κάτσουν στο σκαμνί". Τελειωμό δεν έχουν και οι βαριές καταδικαστικές αποφάσεις. Χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας - στο πλαίσιο των ανελλιπών "αγροτοδικείων" που στήνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και τα οποία αριθμούν πάνω από 70 δίκες το τελευταίο διάστημα - ξεπέταξε στο "άψε σβήσε" άλλες έξι δίκες και καταδίκασε άλλους 19 αγρότες σε ποινές φυλάκισης επτά και πέντε μηνών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ