Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην ίδια όχθη

Στην πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατέφυγε και πάλι το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να πείσει ότι, τάχα, η πολιτική του διαφέρει από αυτήν της ΝΔ. Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι αποκλειστικά έργο της ΝΔ! Να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα που θέλει να ξεχάσει το ΠΑΣΟΚ: Με το νόμο 2639/1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προώθησε την «εκ περιτροπής απασχόληση», ως μορφή της μερικής απασχόλησης, την οποία θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 1892/1990. Η εκ περιτροπής απασχόληση είναι σήμερα ένα από τα κύρια όπλα του κεφαλαίου για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργάτες. Με τον ίδιο νόμο, το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο για τη νομιμοποίηση των «δουλεμπορικών» γραφείων «ενοικίασης» εργαζομένων. Θέμα που διευθέτησε οριστικά με το νόμο 2651/2001 και πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, με τον 2639/1998 και μετέπειτα με τον 2874/2000, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διευκολύνει την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που θεσμοθέτησε η ΝΔ και πάλι με το νόμο 1892/1990 (η οποία το 2005 έκανε και άλλο σχετικό νόμο). Προφανώς, αυτό θα εννοεί η Εύη Χριστοφιλοπούλου, όταν σήμερα υποστηρίζει ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ βελτίωσαν επί το κοινωνικότερο το καθεστώς αυτό (σ.σ. που όπως ισχυρίζεται δημιούργησε αποκλειστικά η ΝΔ)». Τολμά, ακόμα, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ να πει ότι το κόμμα της ως κυβέρνηση θεσμοθέτησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Αλλά δε λέει ότι από την πρώτη μέρα ίδρυσής του, επί ΠΑΣΟΚ, μέχρι και σήμερα, επί ΝΔ, είναι απαξιωμένο και υποβαθμισμένο. Οτι από το 2000 μέχρι και το 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον 613 εργάτες σκοτώθηκαν στους χώρους δουλειάς. Οτι το 2003 τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» έφθασαν τα 188! Και, φυσικά, δε λέει πουθενά ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει αυτούς τους νόμους.

Λέει, όμως, το εξής (για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος ότι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται απόλυτα): «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, μέσα από έναν ουσιαστικό και υπεύθυνο διάλογο». Δηλαδή, η κρίση θα ξεπεραστεί μέσα από τη συνεργασία εργοδοτών και εργατών, οι οποίο είναι «κοινωνικοί εταίροι» και, προφανώς, δεν έχουν διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα. Με άλλα λόγια, την κρίση να την πληρώσουν οι εργάτες και όχι η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε. Αυτό λέει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό λέει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Στην ίδια όχθη, αυτή της εξυπηρέτησης των εργοδοτικών συμφερόντων, βρίσκονται και οι δυο τους. Κι ας πασχίζουν μάταια να πείσουν για το αντίθετο.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ