Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΑΪΔΑΡΙ - ΑΡΧΑΙΑ ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ
Κι όμως, υπάρχει καταστροφή...

Στο δημοσίευμα του «Ρ», το οποίο αποκαλύπτει την καταστροφή του μοναδικού τμήματος της αρχαίας Ιεράς Οδού που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και δημοσιεύτηκε την Κυριακή 1/2/2009, στο ένθετο «7 Μέρες Μαζί» και τίτλο «Κερδοφόρα... καταστροφή αρχαιοτήτων», απαντά με επιστολή της (19/2/2009) στην εφημερίδα η Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Στην επιστολή ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται:

«(...) Η εγκατάσταση αναψυχής "WATER PARK ΑΕ" στο Σκαραμαγκά χωροθετήθηκε στο 12ο χλμ. ΝΕΟ Αθηνών - Κορίνθου. (...) η αρμόδια Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε προληπτικό έλεγχο των εκσκαφών εκ του οποίου διαπιστώθηκε η ύπαρξη αρχαιοτήτων. (...) η Εφορεία επενέβη και με ενέργειές της προς την ιδιοκτήτρια Εταιρεία εξασφάλισε την κατά νόμον υποχρεωτική χρηματοδότηση της απαιτούμενης σωστικής ανασκαφής. (...) Το τμήμα το καλυπτόμενο από τις αρχαιότητες εξαιρέθηκε αμέσως από τις εγκαταστάσεις του πάρκου αναψυχής (...) περιφράχτηκε και έκτοτε δε βρίσκεται σε άμεση επαφή με αυτές, ούτε βεβαίως χρησιμοποιείται για την πρόσβαση των επισκεπτών στο πάρκο. Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων έχει διαμορφωθεί μπροστά στην είσοδο των εγκαταστάσεων, χωρίς ουδόλως να έχει θίξει τις αρχαιότητες».

Και συνεχίζει: «Διευκρινίζουμε εδώ ότι το λιθόστρωτο κατάστρωμα της αρχαίας οδού διατηρείται σε καλή κατάσταση και δεν κινδυνεύει από περαιτέρω φθορές. (...) Η αναφορά στο δημοσίευμα περί "καταστροφής του ρείθρου της οδού" είναι εντελώς ανακριβής. Οσον αφορά στον τύπο των τάφων που έχουν αποκαλυφθεί, κυρίως λακκοειδείς κεραμοσκεπείς, δε συνιστούν μετά την ανασκαφή τους μνημεία διατηρητέα κατά χώραν, τα οποία μάλιστα "καταστρέφονται" κατά το δημοσίευμα. Μία μόνο λίθινη σαρκοφάγος έχει παραμείνει στο χώρο προστατευμένη σε μεταλλικό κλωβό, που θα συμπεριληφθεί στην ανάδειξη (...)».

Η απάντηση του «Ρ»

Πάνω στη συγκεκριμένη επιστολή, η οποία ισχυρίζεται ότι όλα «βαίνουν καλώς», παρατηρούμε τα εξής:

-- Οι φωτογραφίες, που δημοσίευσε ο «Ρ», αποδεικνύουν το αντίθετο απ' τον ισχυρισμό της Εφορείας ότι ο χώρος περιφράχτηκε και δε χρησιμοποιείται για την πρόσβαση των επισκεπτών στο πάρκο.

-- Αναφέρεται ότι «ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων έχει διαμορφωθεί μπροστά στην είσοδο των εγκαταστάσεων, χωρίς ουδόλως να έχει θίξει τις αρχαιότητες». Ο «Ρ», στο δημοσίευμα, επισημαίνει: «Ακριβώς δίπλα στο τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού, παρκάρουν χιλιάδες αυτοκίνητα επισκεπτών του "Copa Copana" αφού η επιχείρηση χρησιμοποιεί το χώρο ως... πάρκινγκ!».

-- «Διευκρινίζουμε εδώ ότι το λιθόστρωτο κατάστρωμα της αρχαίας οδού διατηρείται σε καλή κατάσταση και δεν κινδυνεύει από περαιτέρω φθορές», αναφέρεται. Ομως, όταν χιλιάδες επισκέπτες διασχίζουν το λιθόστρωτο και παίρνουν ακόμη και πέτρες, αυτό, δε συνιστά «αλλοίωση»;

-- «Η αναφορά στο δημοσίευμα περί "καταστροφής του ρείθρου της οδού" είναι εντελώς ανακριβής», αναφέρεται. Αντί άλλου, σημειώνουμε όσα μας είπε ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Χαϊδαρίου», Μιχάλης Σελέκος: «Μία επίσκεψη στο χώρο είναι ικανή για να γίνει αντιληπτή η καταστροφή του ρείθρου της οδού. Μόνο όποιος δεν έχει ιδία άποψη μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν υπάρχει καταστροφή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ