Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Ανασφάλιστοι καλλιτέχνες χωρίς βιβλιάριο Υγείας!

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους
Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους
Στο θέμα της χορήγησης βιβλιαρίων περίθαλψης στα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, αναφέρεται η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Εύα Μελά, Λίλα Καφαντάρη, Κώστας Καζάκος και Γιώργος Μαυρίκος.

Απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημειώνουν ότι «Η κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού Υγείας είχε δημόσια δεσμευτεί για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα χορηγούσε βιβλιάριο νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης από τα δημόσια νοσοκομεία στα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εθνικότητας και ηλικίας, δεδομένου ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, σκηνογράφοι, αγιογράφοι, κ.λπ.), καθώς και ποιητές, κ.λπ., παραμένουν για το καλλιτεχνικό τους έργο ανασφάλιστοι, παρά τις προσπάθειές τους να βρεθεί μια λύση».

«Από το 1985 ίσχυε με Υπουργική Απόφαση χορήγηση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στα ανασφάλιστα και μόνο μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και σε λογοτέχνες, ποιητές κ.λπ., ανεξαρτήτως οικονομικών στοιχείων, η οποία παρέχεται μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία και μόνο για το διάστημα της έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα». Ομως, «Από τον Ιανουάριο του 2008 δε χορηγούνται πλέον τα βιβλιάρια αυτά στους καλλιτέχνες, με συνέπεια να μένουν κυριολεκτικά ακάλυπτοι μπροστά στα μεγάλα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό «Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από τη σχετική εγκύκλιο που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2008 και με την οποία ο χώρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας έμεινε ιατροφαρμακευτικά και νοσηλευτικά τελείως ακάλυπτος απέναντι σε σοβαρές παθήσεις, σε χρόνιες παθήσεις και σε ατυχήματα, πράγμα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων καλλιτεχνών και των οικογενειών τους». Τέλος, ρωτούν «αν θα εκδώσει άμεσα ειδική Υπουργική Απόφαση με την οποία θα χορηγεί βιβλιάριο Υγείας στους ανασφάλιστους καλλιτέχνες - μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, και τους ποιητές κ.λπ. , προσωρινά, έως την οριστική λύση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού τους προβλήματος, για όσο διάστημα παραμείνουν ανασφάλιστοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και εθνικότητας (εντός και εκτός ΕΕ)».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ