Κυριακή 14 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Η γυναίκα συμμετέχει ενεργά στη σοσιαλιστική κοινωνία

Σημαντική η θέση της στη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Οι γυναίκες μαχητικά υπερασπίζονται την επανάσταση

Associated Press

Οι γυναίκες μαχητικά υπερασπίζονται την επανάσταση
Η 8η του Μάρτη είναι μια ξεχωριστή μέρα για τη γυναίκα στη σοσιαλιστική Κούβα, αλλά και για τις γυναίκες ανά τον κόσμο. Είναι διπλή επέτειος. Καλούνται με την αγωνιστική τους παρουσία να τιμήσουν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την καθιέρωση της «Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας» στο Συνέδριο των Σοσιαλιστριών Γυναικών με πρόταση της Γερμανίδας Κλάρα Τσέτκιν, μιας από τις μεγαλύτερες γυναικείες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου εργατικού επαναστατικού κινήματος και των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας (ΟΓΚ). Ειδικά για την Κούβα η σύστασή της στις 23 Αυγούστου 1960 υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων που έβαλε και βάζει η επανάσταση για τη σοσιαλιστική επαναστατική οικοδόμηση, στόχοι οι οποίοι οδήγησαν στην πλήρη απελευθέρωση από την τριπλή εκμετάλλευση λόγω τάξεως, φύλου και χρώματος που ο γυναικείος πληθυσμός στο σύνολό του υφίστατο. Αμέσως με την επικράτηση της επανάστασης, από τον Φιντέλ ανατέθηκε στην αγωνίστρια της Σιέρα Μαέστρα και του ανταρτοπολέμου Βίλμα Εσπίν Γκουίλα, το έργο της ενοποίησης των γυναικείων οργανώσεων και της ίδρυσης της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας, στην οργάνωση και στη διοίκηση της οποίας αφιερώθηκε με μοναδική πίστη και αυταπάρνηση μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας βασική αποστολή είχε και έχει την ενεργό συμμετοχή των μελών της στην επανάσταση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάσθηκε η επίμονη προσπάθεια για την προσέγγιση όλων των γυναικών, ακόμα και εκείνων που ζούσαν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της εθνικής επικράτειας. Η υλοποίηση αυτού του στόχου έγινε και γίνεται μέσω επαναστατικής πολιτικο-ιδεολογικής εργασίας προς σοσιαλιστική κατεύθυνση.

Η επανάσταση ήρε τις πολύμορφες διακρίσεις

Η ένταξη της γυναίκας στην επαναστατική διαδικασία αποτελεί σημαντικό ιστορικό κοινωνικό γεγονός. Αρχισε να κάνει την εμφάνισή της το 1959, όταν η επανάσταση υιοθέτησε μία στρατηγική ιστορικής σημασίας, η οποία αποσκοπούσε στην άρση των πολιτιστικών, μορφωτικών, οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών που κρατούσαν τις γυναίκες στο περιθώριο. Ειδικότερα: Πριν από 50 χρόνια οι γυναίκες αποτελούσαν το 12% του εργατικού δυναμικού της χώρας, δούλευαν με ή χωρίς μισθό, ενώ μεγάλο μέρος τους απασχολούνταν σε οικιακή εργασία. Πριν από το θρίαμβο της επανάστασης, το 23,6%, του πληθυσμού της χώρας, ηλικίας 10 ετών και άνω ήταν αναλφάβητοι. Σύμφωνα με την απογραφή του 1953 ο πληθυσμός δεν ξεπερνούσε τα 4.376.529 κατοίκους, οπότε οι αναλφάβητοι ανέρχονταν σε 1.032.849, από τους οποίους σε ποσοστό 11,6% ανήκε στον αστικό και σε ποσοστό 41,7% στον αγροτικό πληθυσμό, το συντριπτικό δε ποσοστό ανήκε στις γυναίκες και ιδίως στις αγρότισσες. Κατά τους δημογραφικούς δείκτες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας ο πληθυσμός την 31η Δεκεμβρίου 2009 ανέρχονταν σε 11.239.566 από τους οποίους 5.629.684 ήταν άνδρες και 5.609.882 ήταν γυναίκες.

Πρώτη βασική αρχή της επανάστασης ήταν και είναι η δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα φύλου, χρώματος, ηλικίας. Η επί 50 χρόνια υλοποίηση της επαναστατικής αυτής αρχής είχε το αποτέλεσμα, ώστε η αναλογία γυναικών και ανδρών αποφοίτων Πανεπιστημίου να εμφανίζει σήμερα ποσοστό 67,7% για τις γυναίκες και ποσοστό 32,3% για τους άνδρες.

Δεύτερη αρχή είναι η ανάδειξη της εργασίας ως δικαίωμα και ταυτόχρονα καθήκον προστατευόμενο από το Σύνταγμα και τους νόμους. Η πραγματοποίηση και της αρχής αυτής στα πλαίσια της νικηφόρας επαναστατικής σοσιαλιστικής οικοδόμησης, είχε ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες σήμερα να αντιπροσωπεύουν το ποσοστό 45,2% του εργατικού δυναμικού, το 66,2% του τεχνικού επαγγελματικού δυναμικού, το 62% των χειριστών τεχνικών μέσων και το 58% των φοιτητών στα Πανεπιστήμια.

Τρίτη αρχή, της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης. Στη σοσιαλιστική Κούβα υπάρχει ένα και μοναδικό κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνει και την κοινωνική αρωγή. Αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Κουβανικού Κράτους, το οποίο προστατεύει όλους τους πολίτες με πλήρη κάλυψη που ξεκινά από τη στιγμή της σύλληψης και συνεχίζεται μετά το θάνατό τους. Εξασφαλίζεται ακόμα και η αύξηση των προστατευόμενων προσώπων. Το 1959 για το σκοπό αυτό διατέθηκαν 114,3 εκατομμύρια πέσος. Σήμερα για το σκοπό αυτό έχει διατεθεί από το Κράτος το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων 704 εκατομμυρίων πέσος, αυξημένο στον προϋπολογισμό κατά 6,9% σε σχέση με το 2008. Για την Κοινωνική αρωγή διατέθηκε το ποσό των 934 εκατομμυρίων πέσος. Από τους δείκτες της δημογραφικής εξέλιξης του πληθυσμού αποδεικνύεται η μεγάλη προστασία που παρέχεται από το Κράτος στη μητρότητα.

Η Κούβα δεν προσφέρει από αυτά που τις περισσεύουν, αντίθετα μοιράζεται όσα έχει. Είναι ο τρόπος της να ανταποκριθεί στο χρέος της απέναντι στην ανθρωπότητα. Ετσι πολίτες από 126 Κράτη επωφελούνται από εκπαιδευτικές υποτροφίες. Στον τομέα της Υγείας, η Κούβα συνεργάζεται με 63 χώρες, προσφέροντας ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Στην εκπαίδευση συμμετέχει με συνεργασίες με 37 χώρες και στην επιστήμη και στην τεχνολογία με 138 προγράμματα συνεργασίας με 10 χώρες.

Τέταρτη αρχή, η ισότητα των φύλων. Σήμερα ως νομικό θέμα αποτελεί βασική αρχή στο επαναστατικό προοδευτικό σύστημα προστασίας των δικαιωμάτων της γυναίκας στην Κούβα. Αυτό το πνεύμα σοσιαλιστικής δημοκρατικότητας δεν αντανακλάται μόνο στο νομικό πολιτικό της σύστημα, αλλά επιπλέον καθοδηγεί και εφαρμόζει την πρόοδο στους συγκεκριμένους τομείς στην Κοινωνία. Ετσι εφαρμόζεται στην πράξη η μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών για εργασία ίσης αξίας και η συμμετοχή της σε ίσο ποσοστό περίπου στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης η Κούβα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως και την πρώτη θέση στην Αμερικανική ήπειρο, στον αριθμό των γυναικών βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση οι γυναίκες καταλαμβάνουν τις 265 από τις 614 έδρες δηλαδή το 43,2% των μελών του σώματος. Σήμερα η Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας έχει στις τάξεις της 4.205.091 μέλη, αριθμός που αποτελεί το 88,1% των γυναικών άνω των 14 ετών. Ξεχωρίζει, η παροχή βοήθειας στον αγροτικό τομέα μέσω της κινητοποίησης των χιλιάδων μελών της ομοσπονδίας στη διαδικασία παραγωγής τροφίμων. Τέλος η στάση των γυναικών απέναντι στην επιθετικότητα, την προκλητικότητα και την απειλητικότητα του ιμπεριαλισμού των HΠA υπήρξε πάντα σταθερή και αποφασιστική. Σε ολόκληρη τη διάρκεια της νικηφόρας επαναστατικής πορείας της χώρας οι γυναίκες απέδειξαν επανειλημμένα την αμέριστη αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τον εχθρό κατά μέτωπο. Αυτό γίνεται καθημερινά πράξη μέσω της ενσωμάτωσης των γυναικών στην άμυνα της σοσιαλιστικής πατρίδας, όπου περισσότερες από 2 εκατομμύρια γυναίκες ανήκουν στις δυνάμεις ξηράς, στις Ταξιαρχίες Παραγωγής και Αμυνας και στις Ειδικές δυνάμεις.

Ανίκητος ο ενωμένος λαός

Στην ιδρυτική πράξη της οργάνωσης της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας στις 23 Αυγούστου 1960, ο Ανώτατος Διοικητής της Επανάστασης ανέφερε τα εξής: «Οι γυναίκες αποτελούν ένα πραγματικό στρατό στις υπηρεσίες της επανάστασης. Η γυναίκα είναι μία επανάσταση μέσα στην επανάσταση. Οταν ένας λαός αγωνίζεται με τους άντρες του και μαζί τους μπορούν να αγωνιστούν και οι γυναίκες, τότε ο λαός αυτός είναι ανίκητος και οι γυναίκες του λαού αυτού είναι επίσης ανίκητες». Η ιστορία τον δικαίωσε.

Την πρώτη Γενάρη η επανάσταση συμπλήρωσε τα 51 χρόνια. Χρόνια αγώνων κα συνεχών προσπαθειών αποτίναξης της καθυστέρησης, αντίστασης σε απειλές πολέμου, άρνησης υποταγής, απόκρουσης των αλεπάλληλων και ποικιλόμορφων επιθέσεων στρατιωτικών, πολιτικών, διπλωματικών, οικονομικών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, βαθέματος του επαναστατικού προτσές για τη σοσιαλιστική μετεξέλιξη της κοινωνίας και της οικονομίας κάτω από την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος και της επαναστατικής κυβέρνησης της χώρας, εξάλειψης της πείνας, της φτώχειας, της αθλιότητας, του αναλφαβητισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Ταυτόχρονα είναι και χρόνια αλληλεγγύης πολιτικής, στρατιωτικής, ηθικής, υλικής προς τους λαούς του Τρίτου Κόσμου. Οπου κλήθηκε η φίλη χώρα από τους αδελφούς λαούς έδωσε «παρών» ανθρώπινης φυλαλληλίας και συμπαράστασης όπως στο Βιετνάμ, στη Ναμίμπια, στη Μοζαμβίκη, στην Αγκόλα, στη Βολιβία, στην Αϊτή.

Εξακολουθεί να μάχεται, να παραδειγματίζει, να εμπνέει με το ηρωικό της πείσμα και να αντιστέκεται αποτελεσματικά στη νέα επιβολή, στον αδυσώπητο νεοφιλελευθερισμό, στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Κρατά ψηλά τα λάβαρα υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητάς της, της ανεξαρτησίας της, της εθνικής αξιοπρέπειάς της, του σοσιαλισμού με όλη την πίστη εκείνη που χαρακτηρίζει πάντα τους έντιμους και ανυποχώρητους επαναστάτες. Στην επαναστατική νικηφόρα πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης η συμμετοχή των γυναικών ήταν μεγάλη και αποφασιστική. Τιμή και Δόξα στην Κουβανή μαχήτρια - διεθνίστρια που έπεσε στα πεδία των μαχών κατά την εκπλήρωση του διεθνιστικού καθήκοντός της. Μεγάλος έπαινος στην Κουβανή συναγωνίστρια.


Κων/νος Τουμασάτος
Γενικός Γραμματέας του ΕλληνοΚουβανικούΣυνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ