Κυριακή 14 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Ενας κύκλος δείχνει να έκλεισε, ένας νέος δείχνει να ανοίγει. Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και η διαφαινόμενη κατάληξή του κάτι τέτοιο δείχνει. Ολα ξεκίνησαν με τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κρίσης του διεθνούς κεφαλαιοποιητικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στον αδύνατο κρίκο της ευρωενωσίτικης καπιταλιστικής Ευρώπης, την Ελλάδα. Το τεχνητό κλίμα της οικονομικής τρομοκρατίας βοήθησε στην επιβολή αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων. Η ελληνική αστική τάξη έριξε ως τιμάριο στη διεθνή κεφαλαιοκρατική αγορά τον εργαζόμενο λαό για να πάρει έγκριση ανοχής από τους πολιτικούς εκπροσώπους του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Η διεθνής των τοκογλύφων μπορεί να μείνει ικανοποιημένη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος ανακάλυψαν ένα νέο δικό τους σύστημα τοκογλυφίας το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Είναι κάτι ανάλογο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ετσι επέρχεται η σύγκλιση στο εσωτερικό της διεθνούς της κεφαλαιοκρατίας. Ο γαλλογερμανικός άξονας μπορεί να στάθηκε ανίκανος να αποδεσμευτεί από το αμερικανοκρατούμενο ΝΑΤΟ. Μπορεί να έθαψε στα αζήτητα την Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση ως ξεχωριστό στρατιωτικό πόλο. Μπορεί οι Γάλλοι «πουρκουάδες» να επανήλθαν στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ομως επιβεβαιώνουν τη χαμερπή ισχυροσύνη τους όταν πρόκειται για οικονομικά τιμάρια της Ευρωένωσής τους.

Κάθε παρακατιανή αστική τάξη όπως η ελληνική καταχρεώνεται από τους ίδιους με διάφορους τρόπους . Αυτή μετακυλίει το χρέος στο λαό της και τον υποχρεώνει να το πληρώσει. Γι' αυτό πρέπει να ληφθούν από τους ισχυρούς δανειστές, δηλαδή τους ίδιους, επιπρόσθετα θεσμικά μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται ότι η πληρωμή για τα δανεικά και τα τοκοχρεολύσια θα μείνουν αποκλειστικά στο ευρωενωσιακό αξονικό γαλλογερμανικό θησαυροφυλάκιο. Εδώ οφείλεται η έκδηλη ανησυχία της Α. Μέρκελ και εδώ το ύφος του θεράποντος του Ν. Σαρκοζί. Ετσι υιοθετείται ο ευρωενωσίτικος κλάδος του ΔΝΤ που πρότεινε ο Ελληνας πρωθυπουργός, για να αποσπάσει την ανοχή τους στο χρέος. Πίσω από το γαλλογερμανικό θέατρο του «καλώς τον Γιώργο» ξεπρόβαλε το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Το όλο εμπλέκεται στα γρανάζια των ενδοϊμπεριαλιστικών καπιταλιστικών ανταγωνισμών. Επιστρατεύτηκε το επιτελείο του Λευκού Οίκου για να εκφράσει «φιλία» και «κατανόηση» στον Ελληνα πρωθυπουργό. Επιστρατεύθηκε και το ελληνο-αμερικανικό λόμπι για την τηλεοπτική φιέστα. Παρασκηνιακά ειπώθηκαν πολλά ως φαίνεται. Το μόνο που ειπώθηκε δημοσίως είναι η ευθυγράμμιση του Προέδρου των ΗΠΑ να μεταφέρει το ζήτημα των «κερδοσκόπων» στη Σύνοδο των G20. Πρόκειται για την μεταφορά του προβλήματος από τα ευρωενωσίτικα γραφεία σε χώρο που ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Είναι τελικά ένα ολοφάνερο ευρωατλαντικών ανταγωνισμών με ευκαιριακό διεκδικούμενο τιμάριο την Ελλάδα και έπεται η συνέχεια.

Καυτή προβάλλει η ερώτηση: Τι συζητήθηκε για τα εθνικά προβλήματα της Ελλάδας όπως το Αιγαίο, Θράκη, ΠΓΔΜ, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Αφγανιστάν; Τι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; το Κυπριακό; Τι για την τρομοκρατία και το μεταναστευτικό; Τι για τις πλουτοπαραγωγικές υποθαλάσσιες πηγές της Ελλάδας; Η απάντηση στην πρόσφατη επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού από τον Ελληνα πρωθυπουργό παραμένει μυστική. Το ίδιο και οι τωρινές συνομιλίες κυρίως με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Υπεξ Χίλαρι Κλίντον. Ο λαός των Ελλήνων επιβάλλεται να ανησυχεί.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ