Κυριακή 14 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στήριγμα της χούντας στην Ονδούρα

Παρά την καταστολή, ο λαός της Ονδούρας εκφράζει την αντίθεσή του στο δικτατορικό καθεστώς και όσους το στηρίζουν (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ)
Παρά την καταστολή, ο λαός της Ονδούρας εκφράζει την αντίθεσή του στο δικτατορικό καθεστώς και όσους το στηρίζουν (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ)
Από τις 21 μέχρι τις 26 του Φλεβάρη συνεχίστηκαν στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Σύνδεσης (AdA) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κεντρικής Αμερικής, αφού είχαν διακοπεί για πάνω από οκτώ μήνες λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ονδούρα στις 28 Ιούνη του 2009, οπότε εκδιώχθηκε ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια. Αυτό το πραξικόπημα ήταν και το πρώτο στη «νέα εποχή Ομπάμα» που συνεχίζει τις παραδόσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που στηρίζει σταθερά δικτατορίες στη Λατινική Αμερική.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες διαφόρων οργανώσεων της Ονδούρας αλλά και διεθνείς, για συνεχόμενες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των μελών του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP), η επιτροπή διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Ονδούρα, καλώντας την νέα κυβέρνηση να συμμετάσχει σε αυτόν το γύρο διαπραγματεύσεων και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Ονδούρας να επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε πραγματιστές και να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να αποκλείουμε μία χώρα σε μόνιμη βάση», είπε ο πρεσβευτής της ΕΕ για την Κεντρική Αμερική, Μέντελ Γκόλντσταϊν, απαντώντας σε ερωτήσεις σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία έκανε γνωστά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές στην Ονδούρα διεξήχθησαν με διαφάνεια, αντανακλώντας την ελεύθερη βούληση όλων των πολιτών της χώρας. Με τον Πρόεδρο Πορφίριο Λόμπο, συνέχισε ο Γκόλντσταϊν, επιμείναμε σε κάποια θέματα όπως η εθνική συμφιλίωση, μέσω των συμφωνιών Τεγκουτσιγκάλπα - Σαν Χοσέ και τη σύσταση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ερευνώντας ό,τι είχε συμβεί πριν και μετά το πραξικόπημα μέσω μιας Επιτροπής της Αλήθειας».

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο σημερινός «πρόεδρος» της Ονδούρας, Πορφίριο Λόμπο, αναδείχτηκε στις «εκλογές» της 29ης του Νοέμβρη 2009, που σημαδεύτηκαν από καταστολή, βία, νοθεία και το κυριότερο από τεράστια αποχή, επίσημα πάνω από 50% - σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης 65% - 70%, το Μέτωπο είχε καλέσει το λαό της Ονδούρας να απέχει από αυτές τις εκλογές. Το τόσο υψηλό ποσοστό αποχής ουσιαστικά ακυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμα τόσο ο ίδιος ο Λόμπο όσο και το «Εθνικό Μέτωπο» κόμμα στο οποίο ανήκει, από κοινού με το Φιλελεύθερο Κόμμα ήταν πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος της 28ης του Ιούνη.

Αντιδράσεις του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης

Ωστόσο, για τις οργανώσεις που αποτελούν το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης οι παραπάνω εξηγήσεις του κ. Γκόλντσταϊν αποδεικνύουν την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Μπέρτα Κάσερες, υπεύθυνη της Επιτροπής Λαϊκών και Αυτοχθόνων Οργανώσεων της Ονδούρας, καθώς και ενεργό μέλος του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης, σε δηλώσεις της στον Τύπο ανέφερε ότι «Αν η ΕΕ αναγνωρίζει τις πιο αδιαφανείς και στρατιωτικοποιημένες εκλογές στην ιστορία της χώρας, σημαίνει, εκ των πραγμάτων, ότι συμφωνεί με τη δράση των πραξικοπηματιών. Ακόμα, το γεγονός ότι επιδοκιμάζει το θέμα της Επιτροπής της Αλήθειας και μια υποτιθέμενη κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης είναι τουλάχιστον λυπηρό. Αυτόν τον καιρό, συνέχισε η Κάσερες, στην Ονδούρα δεν υπάρχουν οι συνθήκες για την εγκατάσταση μιας Επιτροπής της Αλήθειας, μια και συνεχίζονται οι δολοφονίες, οι απαγωγές και τα βασανιστήρια». Ακόμα η Κάσερες κατήγγειλε ότι συνεχίζεται η πολιτική της τρομοκρατίας μέσω παραστρατιωτικών ομάδων, ενώ τόνισε ότι αν την ΕΕ την απασχολεί πραγματικά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιθυμεί να προωθήσει εκ νέου τη συνεργασία, το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης της απαντάει πως δε θέλει μια συνεργασία που θα ενισχύσει μια κυβέρνηση κληρονόμο του πραξικοπήματος, που συνεχίζει να καταστέλλει και να ληστεύει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού της Ονδούρας. Η Κάσερες άσκησε δριμεία κριτική στις δηλώσεις Γκόλντσταϊν, θεωρώντας ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Κεντρικής Αμερικής ανοίγει το δρόμο στις ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες στην Κεντρική Αμερική «για να συνεχίζουν να ληστεύουν τους πόρους και τις υπηρεσίες της περιοχής». «Η πρόσκληση της Ονδούρας στις Βρυξέλλες απέδειξε, για άλλη μια φορά, την υποκρισία και την ανευθυνότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ονδούρα, η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί και αυτή η απόφαση είναι μια προσβολή στην αξιοπρέπεια του λαού της Ονδούρας, στα θύματα του πραξικοπήματος και στα άτομα των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να καταπατούνται», κατέληξε η Κάσερες.

Η υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Κεντρικής Αμερικής προβλέπεται για τον Μάη του 2010, στα πλαίσια της Συνάντησης Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.

Από κοντά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που θεωρεί «νόμιμη» την κυβέρνηση Λόμπο - σε σύμπνοια με τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα επαναφέρει την οικονομική βοήθεια προς την Ονδούρα - αποφάσισε να ξεπαγώσει το ποσό των 160 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για την κυβέρνηση - διάδοχο του ντε φάκτο καθεστώτος της Ονδούρας.


Γ.ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις(2010-04-24 00:00:00.0)
Το λαϊκό κίνημα ετοιμάζεται για σκληρό αγώνα(2010-03-16 00:00:00.0)
Προς σύσταση συντακτικής συνέλευσης το λαϊκό κίνημα(2010-03-11 00:00:00.0)
Δολοφονίες και καταστολή(2010-02-26 00:00:00.0)
Στο πλευρό του αγωνιστή λαού της Ονδούρας(2010-01-28 00:00:00.0)
Το λαϊκό κίνημα συνεχίζει την αντίσταση(2010-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ