Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Ανησυχούν για το εύρος και τη διάρκεια της ανάκαμψης

Αμφίσημες εκτιμήσεις και για το ελληνικό χρέος, με δεδομένες τις αντιλαϊκές ανατροπές και την επέκτασή τους

Το θέμα της επέκτασης της κρίσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ και παγκοσμίως, καθώς και οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας βρέθηκαν τις περασμένες μέρες στο επίκεντρο των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

«Ο βασικός κίνδυνος (σ.σ. για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας) έχει να κάνει με την επονομαζόμενη κρίση χρέους» των κρατών της ΕΕ, ισχυρίστηκε χτες ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας σε εκδήλωση στο Σάο Πάολο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Federal Reserve Bank» του Σεν Λούις, Τζέιμς Μπουγιάρντ, υπογράμμισε ότι η «κρίση χρεών στην ευρωζώνη» δεν είναι πιθανό να σπρώξει την παγκόσμια οικονομία ξανά σε κατάσταση ύφεσης, ενώ χαρακτήρισε ως μη πιθανό σενάριο το φαινόμενο «ντόμινο» στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Επειτα από ένα χρόνο βαθιάς ύφεσης, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει (...) Ωστόσο η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη», εκτίμησε χτες ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, μιλώντας στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ των Βρυξελλών.

Διαγράφοντας τα επόμενα αντιλαϊκά βήματα των αστικών κυβερνήσεων, ο Ο. Ρεν υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες των κρατών - μελών της ΕΕ πρέπει να επικεντρωθούν στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη δέσμευση αυστηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Μάλιστα, σημείωσε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, αν την επόμενη πενταετία πραγματοποιηθούν θαρραλέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ θα φτάσει το 2% την επόμενη δεκαετία, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 3%. Διαφορετικά η οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει μόλις σε 0,5% την επόμενη δεκαετία.

Αμφίσημες εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος

Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση «με την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την αλληλεγγύη την οποία εκφράζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μιλώντας στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ.

Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ δημιούργησαν ένα «δίχτυ προστασίας» που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα «να βάλει τάξη στα του οίκου της». «Η ΕΕ αγόρασε χρόνο με αυτές τις αποφάσεις για περισυλλογή και δράση και τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο», ισχυρίστηκε.

«Οι αγορές αναρωτιούνται αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει ή όχι τα χρέη της (...) Με δεδομένη τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, οι αβεβαιότητες είναι κατανοητές», τόνισε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της ΕΕ να παραδώσει τα χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, τα κράτη - μέλη να επικυρώσουν το μηχανισμό δανειοδότησης και η ΕΚΤ να πείσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Ακόμα, επισήμανε ότι «οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δε χρειάζεται να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα όπως η Ελλάδα. Είναι πιο αξιόπιστες για να ξεκινήσουν, έχουν μικρότερο χρέος και μπορούν να αντέξουν μια σταδιακή προσαρμογή και έτσι να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ρίχνοντας τα βέλη του στη Γερμανία, σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια δε βρέθηκαν πολλές σημαντικές φωνές στη γερμανική πολιτική για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη σε ποιο βαθμό ήταν σημαντικό για τη Γερμανία να έχει το ευρώ (...) Το ευρώ δεν ήταν επινόηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ηταν ένα γαλλογερμανικό σχέδιο (...) Οι πολιτικοί θα πρέπει να πουν πως η γερμανική οικονομία θα πήγαινε πολύ χειρότερα χωρίς το ευρώ».

Ο ίδιος διερωτάται αν ο γερμανικός λαός γνωρίζει ότι «από τα 134 δισ. ευρώ του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας το 86%, δηλαδή 115 δισ. ευρώ, προέρχεται από το εμπόριο με χώρες της ΕΕ».

Ανησυχία για τις επιπτώσεις των μέτρων

«Η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε (σ.σ. στοιχεία). Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δε συμπεριφέρθηκε πάντα σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι «η διαδικασία απόφασης (σ.σ. του μηχανισμού δανειοδότησης της Ελλάδας) κράτησε υπερβολικά πολύ. Οι αγορές είδαν πολλά αντιφατικά σημάδια» και υπογραμμίζοντας την πεποίθησή του ότι «το ευρώ δε θα αποτύχει», καθώς - όπως ισχυρίστηκε - το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ, αλλά τα ελλείμματα.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι εκκλήσεις οικονομολόγων που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχουν τα προγράμματα λιτότητας. «Ενα συντονισμένο σχέδιο λιτότητας (...) διατρέχει τον κίνδυνο μιας καταστροφής», με την ανάπτυξη της ΕΕ να τελματώνεται και την ανεργία να εκτινάσσεται, όπως προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Στο ίδιο πνεύμα, η Λοράνς Μπουν, της «Barclays Capital», υποστηρίζει ότι «τα προγράμματα λιτότητας είναι τόσο αυστηρά, που εάν εφαρμοσθούν και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλην την Ευρώπη, τότε ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη όχι μόνον την ευρωπαϊκή, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει μία τροχοπέδη στην ανάκαμψη». Τέλος, ο Ντομινίκ Στρος-Καν σημειώνει ότι «δεν είναι δα και θέσφατο ότι πρέπει σώνει και καλά να έχει μειωθεί στο 3% το δημόσιο έλλειμμά τους το 2012 ή το 2013».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ