Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σφυρίγματα αδιαφορίας από την ελληνική κυβέρνηση

Προσπαθούσε να σφυρίξει αδιάφορα χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης παρέπεμψε στις δηλώσεις και τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης, κάλεσε τον ΟΗΕ να δείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αποσύνδεσε αυτές τις εξελίξεις τόσο από τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό όσο και από την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

«Θα μου επιτρέψετε να αποσυνδέσω αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες από το μείζον ζήτημα που είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ο Δ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η διεύρυνση της ΕΕ, η οποία για μια ακόμη φορά πιστοποιήθηκε ως η άμεση προοπτική της, μας αφορά ιδιαιτέρως, διότι μεταξύ των χωρών που θα ενταχθούν στην πρώτη φάση, συγκαταλέγεται και η Κύπρος».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι «έχουμε επιτύχει να αποσυνδέσουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Το δεύτερο δεν αποτελεί προϋπόθεση για το πρώτο, όπως έχει ήδη δεχτεί η ΕΕ με την απόφαση που έλαβε στο Ελσίνκι, τον περσινό Δεκέμβρη. Κατά τα άλλα, είναι επίσης σημαντικό και αξίζει να το επισημάνω ότι ενώ στην αρχή ο κ. Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι δε θα πάρει μέρος πλέον στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό ζήτημα, εκφράζει μια νέα θέση, δηλώνοντας ότι θα προσέλθει στις συζητήσεις. Αυτό είναι μια εξέλιξη που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλήρως ποια είναι η ευθύνη της, αφού μεταξύ των άλλων στο κεφάλαιο που αναφέρεται στον ενισχυμένο πολιτικό διάλογο και τα πολιτικά κριτήρια, η Τουρκία, στους βραχυπρόθεσμους στόχους που πρέπει να επιτύχει, μεταξύ των άλλων, έχει την υποχρέωση να συμβάλει στην πρόοδο των διαδικασιών για την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό ζήτημα».

Οσο για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες στο χωριό Πύλα, ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι «το χειρίζεται, με υπεύθυνο τρόπο, η κυπριακή κυβέρνηση και αναμένουμε από τον ΟΗΕ τις αντιδράσεις και τις πρωτοβουλίες του, προκειμένου να εξευρεθεί λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ