Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αποφάσεις της Συνόδου

Οι Αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής έτσι όπως αποτυπώνονται το κείμενο των συμπερασμάτων θα φέρουν:

1. Μειώσεις μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αφού οι «μισθοί θα πρέπει να βρίσκονται σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα».

2. Νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δραστική μείωση των προώρων συνταξιοδοτήσεων, αφού οι κυβερνήσεις αποφάσισαν «να ευθυγραμμιστεί η ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής».

3. Λιτότητα χωρίς τέλος, αφού τα κράτη - μέλη συμφώνησαν «να προβλέψουν μηχανισμό («νομικές δεσμεύσεις») που θα βάζει "φρένο" στην αύξηση του δημόσιου χρέους».

4. Πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τις «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να προωθούν την ευελιξία με ασφάλεια (την αντιδραστική «ευελφάλεια)». Επίσης, παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και μετακύλισή τους στις πλάτες των εργαζομένων, με αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

5. Νέες δραστικές περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές δαπάνες. Οι «17» δεσμεύτηκαν για μείωση κατά 1/20 το χρόνο της διαφοράς μεταξύ του ύψους του χρέους του κάθε κράτους μέλους και του όρου που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, για χρέος μέχρι 60% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, με χρέος 147% του ΑΕΠ, η μείωση κατά 1/20 το χρόνο σημαίνει μείωση περίπου 15 δισ. ετησίως.

6. Νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

  • Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αποφασίστηκε:

Α) Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια, από 4,5 χρόνια της αρχικής σύμβασης του δανείου.Το αρχικό μνημόνιο προέβλεπε εξόφληση μέχρι το 2018. Η νέα συμφωνία προβλέπει 4,5 χρόνια περίοδο χάριτος και 5,5 χρόνια αποπληρωμή, δηλαδή συνολικά 10 χρόνια και παρατείνει την εξόφληση μέχρι το 2023. Το μόνο που διασφάλισε η κυβέρνηση είναι ότι οι τοκογλύφοι και οι τράπεζες θα συνεχίσουν για τα επόμενα 10 χρόνια να παίρνουν τους τόκους τους και να ξεζουμίζουν τον ελληνικό λαό.

Β) Μείωση του Επιτοκίου κατά 1% για το δάνειο των 80 δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα 30 προέρχονται από το ΔΝΤ).Το επιτόκιο δανεισμού, βάσει της αρχικής συμφωνίας ήταν 5,2%. Ακόμα όμως και η μείωση για την οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση, είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς δεν διευκρινίζεται αν με την επιμήκυνση, το ελληνικό επιτόκιο ευθυγραμμίστηκε με το Ιρλανδικό στο 5,8%, όπως έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Αν ισχύει αυτό, τότε με τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης, θα φέρει το επιτόκιο στο 4,8%. Οπότε, δε μειώνεται κατά 1%, αλλά μόλις κατά 0,4%, και αυτό κυμαινόμενο, με άγνωστη δηλαδή πορεία.

Γ) Αγορά ομολόγων με τη Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.Τη συγκεκριμένη απόφαση η κυβέρνηση επιχείρησε να την εμφανίσει σαν «ιστορική», αφού, όπως υποστήριζαν, εξασφαλίζει στη χώρα δανειακή διευκόλυνση στην περίπτωση που οι καπιταλιστικές αγορές δεν αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Στο κείμενο των συμπερασμάτων βέβαια τονίζεται: «Η χρηματοδοτική συνδρομή (που θα εκπονείται από ΕΕ, ΔΝΤ σε συνεννόηση με την ΕΚΤ) θα υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις, στο πλαίσιο μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής». Δηλαδή, σκληρά προγράμματα λιτότητας και αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ