Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Με ενιαίο σχέδιο απέναντι στο λαό

Αποφάσεις γα την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη

Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της είναι ο μόνος δρόμος που συμφέρει το λαό
Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της είναι ο μόνος δρόμος που συμφέρει το λαό
Με όπλο και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μάρτη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί και οι σύμμαχοί της προχωρούν άμεσα στην εξειδίκευση των μέτρων που έχουν δρομολογήσει απέναντι στο λαό.

Η συνέχεια δίνεται από χτες με τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και στη σημερινή των 27 κρατών (ΕΚΟΦΙΝ), με την ατζέντα τους να επικεντρώνεται στη «ενίσχυση» της οικονομικής διακυβέρνησης και στην παραπέρα θωράκιση του νομικού οπλοστασίου, για μέτρα χωρίς τέλος ενάντια στο λαό. Στόχος τους είναι να έχουν «υιοθετήσει» το νέο πλαίσιο μέχρι φέτος τον Ιούνη, προκειμένου να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς για το «Σύμφωνο Σταθερότητας», το πλαίσιο «δημοσιονομικής επιτήρησης στην Ευρωζώνη», για την «επιβολή μέτρων με σκοπό τη διόρθωση των ανισορροπιών στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του χτεσινού Γιούρογκρουπ, μπήκαν και οι εμφανιζόμενες αστοχίες του προϋπολογισμού της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για το α` δίμηνο 2011. Ηδη, δρομολογούν και τα πρόσθετα μέτρα για το 2011, που φτάνουν στο 0,8% του ΑΕΠ, για ποσά δηλαδή ύψους ακόμη 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία και αποτελούν προπομπό όσων ετοιμάζουν για τα 22 με 23 δισ. ευρώ και τα οποία θα ξεδιπλώσουν από το 2012 μέχρι και το 2015.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε πως η απόφαση του Συνόδου Κορυφής θα «συμβάλει στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης» και ακόμη ότι η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στο «πρόγραμμα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής». Για «καλή απόφαση» έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ, απευθυνόμενος στις λεγόμενες «αγορές», δήλωσε πως η βούληση της ΕΕ, ειδικότερα της Ευρωζώνης, είναι «ενιαία» για μια συνολική λύση - πακέτο.

Ορος και προϋπόθεση είναι η καρατόμηση εργατικών δικαιωμάτων με τον επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ζ. Κ. Τρισέ να δηλώνει χαρακτηριστικά πως η «κεντρική τράπεζα μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον εφαρμόζουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στα θησαυροφυλάκιά της ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ