Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Με διακοπή των σπουδών τους απειλούνται σπουδαστές...

...γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα

Με διακοπή των σπουδών τους απειλούνται, από τα δημόσια ΙΕΚ Ηρακλείου Κρήτης, 23 τουλάχιστον σπουδαστές γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. Συγκεκριμένα στο 1ο και 2ο ΙΕΚ Ηρακλείου, 23 τουλάχιστον σπουδαστές που αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρά τους ενημερώθηκαν αυτή τη βδομάδα από τη Γραμματεία πως εάν αυτά δεν καταβληθούν άμεσα (σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι τις 30/3) θα θεωρούνται απόντες και θα καταγράφονται κανονικά οι απουσίες τους, πράγμα που σημαίνει προοπτικά τη διαγραφή τους από το ΙΕΚ.

Αρκετοί είναι οι γονείς αλλά και σπουδαστές, στην πλειοψηφία τους άνεργοι, που αδυνατούν να καταβάλουν τα δίδακτρα, καθώς βλέπουν το οικογενειακό τους εισόδημα να συρρικνώνεται την ίδια ώρα που τα βασικά έξοδα μεγεθύνονται (ΔΕΗ, πετρέλαιο κλπ.) και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το χαράτσι των 367 ευρώ στο κατά τα άλλα δημόσιο ΙΕΚ.

Στα πλαίσια αυτά χτες ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Ηρακλείου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, απαιτώντας τη μη διακοπή της φοίτησης σπουδαστών του δημόσιου ΙΕΚ που αδυνατούν να καταβάλουν τα δίδακτρα των 367 ευρώ.

Αντίστοιχη κινητοποίηση ο Σύλλογος πραγματοποίησε και την περασμένη Τετάρτη, στη διεύθυνση του ΙΕΚ. Σύμφωνα με τους σπουδαστές, τους έγινε σαφές πως οι απουσίες θα αρχίσουν να καταγράφονται από τη Δευτέρα 4/4.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Ηρακλείου καταδικάζει τον εξαναγκασμό των σπουδαστών να παρατήσουν τις σπουδές τους, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει άμεσα σε ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο Σύλλογος καλεί μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να καταδικάσουν την απόφαση αυτή στηρίζοντας το δικαίωμα των σπουδαστών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων απαιτεί Δημόσιες Δωρεάν Επαγγελματικές Σχολές μετά το 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο. Να μη διωχθεί κανένας σπουδαστής από τις σχολές για οικονομικούς λόγους. Δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων, ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επιδότηση με 80% του βασικού μισθού και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη μέχρι να βρουν δουλειά. Σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρεις αποδοχές κ.ά.

Σύσκεψη στον Πειραιά

Σε σύσκεψη καλεί την ερχόμενη Κυριακή, 3 Απρίλη, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη και Κερατσινίου για τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Συλλόγου και του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 5.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ