Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν την Αντίσταση και την Αντιφασιστική Νίκη

Πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, η Διεθνής Συνάντηση Αντιστασιακών Οργανώσεων που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο βήμα της Διεθνούς Συνάντησης Αντιστασιακών
Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο βήμα της Διεθνούς Συνάντησης Αντιστασιακών
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο της διεθνούς συνάντησης Αντιστασιακών οργανώσεων που οργάνωσε Κυριακή και Δευτέρα, 8, 9/5 η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) στην Αθήνα για το γιορτασμό της 70ής επετείου από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 66 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Στη συνάντηση - συζήτηση συμμετείχαν, εκτός των Αντιστασιακών αγωνιστών και Φίλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Πρόεδρος της Πανουκρανικής Ενωσης Βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ZHRZH DYPAS, αντισυνταγματάρχης, ALLAN CHRISTIANSEN, πρόεδρος ΦΙΡ Δανίας, TCHAVDAR STOIMENOV, πρόεδρος της Ενωσης Αντιφασιστών Βουλγαρίας, ΜΙΧΑΗΛ ΠΟΥΜΠΟΥΡΗΣ, Πρόεδρος του επαρχιακού Συμβουλίου Αμμοχώστου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β' Παγκόσμιου Πολέμου και ΗΛΕΚΤΡΑ ΜΕΛΙΟΥ, αντιπρόεδρος των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων Βουλγαρίας, ενώ στάλθηκαν επιστολές από αντιστασιακές οργανώσεις άλλων χωρών.

Τις εισηγήσεις για τον αγώνα του ΕΑΜ και του ελληνικού λαού, αλλά και για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης, ενώ ο Γρηγόρης Τουγλίδης, Α' αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανέπτυξε τα ζητήματα που αφορούν τη δράση και την προοπτική της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών/Αντιφασιστών (FIR). Αναφορά έγινε και σχετικά με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών και τους κινδύνους που συνεπάγεται η ιμπεριαλιστική δράση σήμερα. Τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη η FIR να προσανατολίσει τη δράση της, σήμερα ακόμα περισσότερο, σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση υπέρ των λαών που υφίστανται τις δραματικές επιπτώσεις από τις εγκληματικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και για την υπεράσπιση των εργασιακών κοινωνικοασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων από την επίθεση των καπιταλιστών.

Οι προσκαλεσμένοι της Διεθνούς Συνάντησης Αντιστασιακών στην εκδήλωση των μαραθωνοδρόμων
Οι προσκαλεσμένοι της Διεθνούς Συνάντησης Αντιστασιακών στην εκδήλωση των μαραθωνοδρόμων
Ειδικότερα, ο Χρήστος Τσιντζιλώνης αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στις συνθήκες που οδήγησαν στην ίδρυση και στη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που ψυχή και ραχοκοκκαλιά ήταν το ΚΚΕ που πρωτοστάτησε και μάτωσε μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας για την απελευθέρωση της χώρας, όταν οι αστικές δυνάμεις εγκατέλειπαν το λαό είτε συμβιβάζονταν και συνεργάζονταν με τους κατακτητές. Συνέχεια του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και απάντηση στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών αποτέλεσε η ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έγραψε σελίδες άφθαστου ηρωισμού στην τρίχρονη εποποιία μέχρι την υποχώρησή του. Αυτοί οι αγώνες, όπως άλλωστε και οι αντιστασιακοί αγώνες όλων των λαών, τόνισε ο Χρ. Τσιντζιλώνης, άφησαν παρακαταθήκες που εμπνέουν το λαό και τις νέες γενιές στους αγώνες του για εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και για το σοσιαλισμό.

Τέλος, αναφερόμενος στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού, αλλά και των Αντιστασιακών κινημάτων όλων των σκλαβωμένων χωρών για το τσάκισμα του φασιστικού τέρατος. Σχετικά, κατάγγειλε την ενορχηστρωμένη επιχείρηση πλαστογράφησης της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και της προσπάθειας να υποβαθμιστεί η τεράστια προσφορά και συμβολή της ΕΣΣΔ και της ηγεσίας της (Ι. Β. Στάλιν κ.λπ.), στον αντιφασιστικό πόλεμο.

Στα ζητήματα αυτά, αναφέρθηκαν και κατάγγειλαν τις προσπάθειες πλαστογράφησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και οι εκπρόσωποι των ξένων Αντιστασιακών Οργανώσεων, ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Ουκρανικής Οργάνωσης των Βετεράνων του Β' Παγκόσμιου πολέμου, αντισυνταγματάρχης του Κόκκινου Στρατού Ζhorzh Dypas. Με συγκεκριμένα συντριπτικά στοιχεία για το τεράστιο τίμημα - κόστος που πλήρωσε ο Σοβιετικός λαός σε αίμα και υλικές ζημιές, υπογράμμισε τον πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του χιτλερικού τέρατος, ενώ κατάγγειλε όλους όσοι επιχειρούν να αναθεωρήσουν τα αποτελέσματα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και τις θυσίες των Σοβιετικών, παραχαράσσοντας τα πραγματικά στοιχεία, για να μη μαθαίνουν και διδάσκονται την αλήθεια οι νέες γενιές. Παλεύουμε να μην αλλάξει το Δίκαιο της Νυρεμβέργης, τόνισε.

Παρεμβάσεις στη Συνάντηση έκαναν και πολλοί άλλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για διάφορα σχετικά ζητήματα.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Ουκρανός Βετεράνος παρασημοφόρησε με το παράσημο των αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού αντιστασιακούς αγωνιστές.

Οι εκπρόσωποι των Αντιστασιακών Οργανώσεων που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση που οργάνωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πήραν μέρος το απόγευμα της Κυριακής στη μεγάλη συγκέντρωση των ειρηνοδρόμων μπροστά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ενώ ιδιαίτερη ήταν η συγκίνησή τους στην εκδήλωση - συγκέντρωση που οργάνωσε το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προχτές, 9 Μάη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου κατέθεσαν και στεφάνι στο «Θυσιαστήριο της Λεφτεριάς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ