Κυριακή 22 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στη μνήμη του σ. Κυριάκου Πολυχρονίδη

Πέρασε ένας χρόνος από τον ξαφνικό και αναπάντεχο θάνατο του Κυριάκου, ακολουθώντας τους συντρόφους του στο μακρινό ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1931 στο χωριό Κυριακή Εβρου και άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της 27 Απρίλη 2010. Καταγόταν από πολυμελή αγροτική φτωχή οικογένεια. Η παιδική του ζωή ήταν πολύ δύσκολη, πρώτον σαν μεγαλύτερος από τα επτά αδέλφια του και δεύτερον όταν ο πατέρας του εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ.

Σταμάτησε το σχολείο στην τέταρτη τάξη για τη φροντίδα της οικογένειας.

Ηταν οργανωμένος στα Αετόπουλα και, αργότερα, στην ΕΠΟΝ. Εζησε όλο το τρομοκρατικό καθεστώς μετά την επέμβαση των Αγγλων και, σε συνέχεια, των Αμερικανών. Στις αρχές του 1948, ο Κυριάκος κατατάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Αναδείχτηκε άξιος μαχητής στις δύσκολες αποστολές, στην εμπροσθοφυλακή, στην ανίχνευση και στα σαμποτάζ. Τραυματίστηκε δύο φορές. Πήρε το βαθμό του επιλοχία πεζικού.

Με τον αναγκαστικό εκπατρισμό των Ελλήνων που επέβαλε ο αγγλοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι Ελληνες συνεργάτες τους, εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία στις 4 Αυγούστου 1949 στην τότε σοβιετική ζώνη κατοχής 340 Ελληνόπουλα. Στις 7 Οκτώβρη 1949 ιδρύθηκε η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και τον Ιούλη του 1950 το νεαρό σοσιαλιστικό κράτος φιλοξένησε ακόμα 900 Ελληνόπουλα, ανάμεσά τους ήταν και ο Κυριάκος. Τα Ελληνόπουλα δέχτηκαν μεγάλη φροντίδα από το σοσιαλιστικό κράτος και ιδιαίτερα από το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας (ΕΣΚΓ).

Μέλος του ΚΚΕ έγινε ο Κυριάκος το 1951. Τελείωσε το 1953 την επαγγελματική σχολή με επιτυχία σαν μηχανοτεχνίτης. Συνέχισε τις σπουδές σε ανώτερη σχολή, όμως το 1955 διέκοψε για κομματική δουλειά στην Επιτροπή «Ελεύθερη Ελλάδα».

Το διάστημα αυτό γνώρισε την συντρόφισσά του Αφροδίτη Παπαδημητρίου, πολιτική πρόσφυγα από το χωριό Φίλια της Καρδίτσας, παιδί αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Ο Κυριάκος ήταν πολύ ειλικρινής άνθρωπος, γι' αυτό πριν παντρευτεί ξεκαθάρισε τη θέση του απέναντι στη συντρόφισσα που αγάπησε και ήθελε να δημιουργήσουν οικογένεια μαζί. Της είπε:

«Δεν θ' απορρίψω κομματική αποστολή, όποια αυτή κι αν είναι. Θέλω να μη μείνεις πληγωμένη στο μέλλον, γι' αυτό στο λέω». Το 1956 παντρεύτηκαν και πριν κλείσει η κόρη του Σωτηρία (Ρούλα) ένα χρόνο, με αποστολή του Κόμματος έφυγε το 1957 ως το 1959 για τη Σχολή Μπελογιάννη.

Μετά τη σχολή επέστρεψε στην πόλη Καρλ Μαρξ και άρχισε να δουλεύει στο χημικό εργοστάσιο (Fettchemie) σαν μηχανοτεχνίτης. Το 1962 γεννήθηκε ο γιος του Σωκράτης. Στα δύο παιδιά του έδειξε όλη του την αγάπη, παρά τις δυσκολίες που προέρχονταν από τις ανάγκες της δουλειάς του.

Ο Κυριάκος σπούδασε από το 1964 έως το 1967 στην ανώτατη κομματική σχολή «Καρλ Μαρξ» στο Βερολίνο. Το θέμα που έγραψε και πήρε πτυχίο των κοινωνικών επιστημών ήταν: «Το νεολαιίστικο κίνημα στην Ελλάδα και η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη νεολαία στα χρόνια 1964-1966».

Μετά τις σπουδές του ο Κυριάκος επέστρεψε στην πόλη Καρλ Μαρξ, όπου ξεκίνησε να εργάζεται. Ο Κυριάκος συνέβαλε μαζί με άλλους συντρόφους στην προετοιμασία του 9ου Συνεδρίου του ΚΚΕ το 1973, όπου πήρε μέρος.

Το 1976 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στο Βερολίνο όπου ανέλαβε υπεύθυνες κομματικές δουλειές στις οποίες ανταποκρίθηκε με αταλάντευτη κομματικότητα και προσήλωση στον προλεταριακό διεθνισμό. Το 1978, στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ, απαγορεύτηκε η είσοδος του Κυριάκου στην Ελλάδα γιατί από το 1958 του αφαιρέθηκε η ιθαγένεια. Το ζήτημα της ιθαγένειας δυσκόλεψε το 1980 να παρευρεθεί στο χωριό του στην κηδεία της μητέρας του και πήγε δύο μέρες αργότερα. Το 1983 του δόθηκε ιθαγένεια.

Πήρε μέρος στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος το 2009 καθώς και σε άλλα Συνέδρια στο παρελθόν.

Στο δωμάτιό του είχε μια φωτογραφία στον τοίχο που δείχνει μια από τις παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία του Κόκκινου Στρατού στη Μόσχα. Υστερα από τις ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση την κοίταζε με μεγάλη πικρία.

Πολλοί τίμησαν και αποχαιρέτησαν τον Κυριάκο στην τελευταία του κατοικία, στις 6 Μάη 2010 στις 12 η ώρα, όπως είχε γράψει ο «Ριζοσπάστης».

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 300 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», που ήταν ο καθημερινός του σύντροφος.

Η σύζυγός του, Αφροδίτη


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ