Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΚΕ ισχυρό η ελπίδα είναι εδώ

Ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν ομιλητής το περασμένο Σάββατο, στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Σε μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση αμφισβήτησης στη βαρβαρότητα που φέρνουν η εξουσία και τα κόμματα των μονοπωλίων, με χιλιάδες νεολαίους, εργάτες και ανθρώπους από όλα τα λαϊκά στρώματα να δίνουν το «παρών» στο προσκλητήριο αντεπίθεσης που σαλπίζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, αναδείχθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Από το βήμα του Φεστιβάλ, ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κάλεσε τη νεολαία να εμπιστευθεί το ΚΚΕ, να αμφισβητήσει την εξουσία των μονοπωλίων και να βάλει πλώρη για ριζικές αλλαγές.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Οι κομμουνιστές, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε ο λαός να οργανώσει την αντεπίθεσή του, να βγει από τη βαρβαρότητα με το κεφάλι ψηλά, οργανωμένος και συνειδητοποιημένος.

Να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ.

Μπορούμε να εμποδίσουμε, να υπονομεύσουμε την πολιτική που γεννάει βάσανα για το λαό και πλούτη για το μεγάλο κεφάλαιο και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της, μέσα από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Ενενήντα τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ παραμένει και αναγκαίος και επίκαιρος.

Το μεγάλο ερώτημα που εξακολουθεί να βασανίζει τους λαούς είναι γιατί, ενώ η επιστήμη και η τεχνική εκτίναξαν στα ύψη την παραγωγικότητα της εργασίας, η βαρβαρότητα, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις κρίσεις, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την αφαίρεση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, γιγαντώνεται.


Τι είναι αυτό που εμποδίζει όλοι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν ισότιμα, με βάση τις ανάγκες τους, ισότιμες υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν, Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Ασφάλισης κ.ά.;

Γιατί ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις ώστε να παρέχεται σε όλα τα παιδιά της εργατικής οικογένειας, δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν δωδεκάχρονη εκπαίδευση μέσα από την οποία θα παρέχεται γενική μόρφωση που θα είναι κοινή για όλους.

Δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση, που θα βασίζεται στη στέρεη βάση της γενικής μόρφωσης.

Ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

Χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν οι νέοι παράλληλα με τις σπουδές τους και να έχουν όλοι δουλειά με πλήρη δικαιώματα μετά τις σπουδές τους;

Γιατί όλα αυτά και άλλα δικαιώματα απαιτούν μια οικονομία στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό, ουσιαστικό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Μόνον έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Να πετύχουμε την πλήρη αξιοποίηση και κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, έχοντας ως στόχο την ολόπλευρη ικανοποίηση των υλικών και πολιτιστικών αναγκών ολόκληρης της κοινωνίας.

Γι' αυτήν την προοπτική χρειάζεται να παλέψουν σήμερα οι νέοι μαζί με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η ανθρωπότητα δεν έχει άλλο δρόμο να τραβήξει.

Ανθρωποφάγο τέρας ο καπιταλισμός

Το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που ζούμε, ο καπιταλισμός, έχει ως κινητήρια δύναμη το κέρδος, την εκμετάλλευση και την καταπίεση των λαών, για το συμφέρον της πλουτοκρατίας που ζει και σήμερα σε συνθήκες κρίσης ζωή χαρισάμενη.

Είναι ανθρωποφάγο τέρας, γεννάει ανεργία, εγκληματικότητα, ναρκωτικά, υπονομεύει το μέλλον της νεολαίας, οδηγεί σε αδιέξοδο τα νέα ζευγάρια.

Κυβέρνηση, κεφαλαιοκράτες, ΕΕ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Δημοκρατική Συμμαχία και τα στηρίγματά τους θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να δυναμώσει η συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου να ενισχυθεί το απόσπασμα που εκτελεί εν ψυχρώ και από απόσταση το λαό.

Αποκτά αποφασιστική σημασία η στάση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να οργανώσουν πιο αποφασιστικά τη λαϊκή αντεπίθεση.

Η εικόνα που μας επιφυλάσσουν για το μέλλον διακρίνεται ήδη πολύ καλά και είναι εφιαλτική. Πώς θα απαντήσουμε; Θα περιοριστούμε σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης ή σε ατομική βοήθεια στους βασανισμένους και άπορους, στις φτωχές λαϊκές οικογένειες που θα αδυνατούν να πληρώσουν την εφορία, το ρεύμα, το νερό, το νοίκι κ.ά;

Απαντάμε. Θα παρεμποδίσουμε τα μέτρα εκεί που μπορούμε. Ψυχή αυτής της προσπάθειας πρέπει να γίνουν τα σωματεία, οι ομοσπονδίες και οι άλλοι μαζικοί φορείς.

Δίνουμε το λόγο μας ότι εμείς οι κομμουνιστές θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μην περάσει η τρομοκρατία και τα κάθε λογής ιδεολογήματα μέσα από τα οποία καλλιεργούν την αδράνεια και την ηττοπάθεια.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κερδίσει έδαφος στις συνειδήσεις των εργαζόμενων η θέση "ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ".

Κέντρα λαϊκής αντεπίθεσης παντού

Απέναντι στο μαύρο μέτωπο, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο, διαμορφώνοντας παντού στους χώρους δουλειάς και στις λαϊκές συνοικίες, κέντρα λαϊκής οργάνωσης και αντεπίθεσης.

Η κινητήρια δύναμη της οργάνωσης της αντεπίθεσης είναι το εργατικό κίνημα, η ταξική πάλη, η κοινωνική συμμαχία, με γραμμή πάλης που στοχεύει στη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Η μάχη θα κριθεί στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις. Η βαρβαρότητα απαιτεί απάντηση στην πηγή της. Εκεί που οι εργάτες απαιτείται να σηκώσουν το ανάστημά τους στο αφεντικό, σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Το καμίνι είναι οι χώροι δουλειάς. Εκεί δοκιμάζεται η κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δύναμη. Εκεί όπου μέσα από την ιδεολογική, πολιτική και μαζική σύγκρουση κτίζονται οι ταξικές συνειδήσεις.

Αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν και γι' αυτό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αξιοποιώντας και τα ΜΜΕ, εξαπολύουν επιθέσεις στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις που έχουν σαφή κατεύθυνση για γερή οργάνωση δυνάμεων, ανάπτυξη της πάλης για κάθε πρόβλημα, κτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές, αυτό που φοβούνται είναι η πραγματική άμεση δημοκρατία που χτίζεται με την οργάνωση της εργατικής τάξης, του λαού στα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς, στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις γειτονιές, στα χωριά.

Δεν μπορούν να κρύψουν ότι αυτό που τρέμουν είναι το ταξικό κίνημα και την ικανότητά του να οργανώνει και να κινητοποιεί χιλιάδες εργάτες σε γραμμή ρήξης και ανατροπής.

Η εξουσία στα χέρια του λαού

Οι αγώνες απέναντι στη νέα αντεργατική θύελλα για να είναι αποτελεσματικοί, δε θα πρέπει να περιορίζονται στην πάλη για το ένα ή το άλλο πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να βλέπουν μπροστά, θα διεκδικούν την εξουσία, την έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η εξουσία να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης, στα χέρια του λαού, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο και απαιτεί θυσίες.

Η χώρα μας έχει δυνατότητες φιλολαϊκής ανάπτυξης. Πλούτος υπάρχει. Για να τον καρπωθούν, όμως, οι εργαζόμενοι, πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας.

Ο δρόμος ανάπτυξης για τον οποίο παλεύει το ΚΚΕ είναι φάρος για το λαό.

Αυτή είναι η νέα πρόκληση. Ολα τα άλλα έχουν δοκιμαστεί και το αποτέλεσμά τους ήταν η βαρβαρότητα που βιώνει σήμερα ο λαός.

Δεν είναι μονόδρομος το μαύρο μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος. Μπορούμε να τον ανατρέψουμε. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και η ισχυροποίησή τους είναι όρος σήμερα για να αρχίζει να γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του λαού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ