Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Πετυχημένη η πρώτη μέρα της απεργίας

Συνεχίζεται σήμερα η απεργία. Στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια η απεργιακή συγκέντρωση

Στα εργοστάσια TASTY και ΝΙΚΑΣ στην Αττική
Στα εργοστάσια TASTY και ΝΙΚΑΣ στην Αττική
Μεγάλη επιτυχία είχε χτες η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας σε γάλα, τρόφιμα και ποτά σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι απήργησαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ταξικής τους Ομοσπονδίας, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με τη μαζική τους συμμετοχή απάντησαν στην εργοδοτική αδιαλλαξία και προκλητικότητα και έβαλαν στέρεες βάσεις για την επιτυχία και της δεύτερης μέρας της απεργίας. Σήμερα, πραγματοποιείται η απεργιακή συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια και πορεία στο ΣΕΒ.

Από χτες το πρωί, τα χαράματα, ξεκίνησε η μάχη της περιφρούρησης. Τα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου δε δούλεψαν. Φορτηγά δε βγήκαν, ούτε μπήκαν. Οι εργαζόμενοι έκαναν ένα μεγάλο βήμα στο να μετατρέψουν σε δική τους υπόθεση τη μάχη της απεργίας. Γι' αυτό, άλλωστε, η απεργία άγγιξε μεγάλα ποσοστά σχεδόν σε όλους τους χώρους, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις καθολικής συμμετοχής. Και είναι βέβαιο πως αν οι εργαζόμενοι δεν έδιναν τη μάχη ενωμένοι, σε ταξική κατεύθυνση, με μπροστάρη την Ομοσπονδία τους, τότε η εργοδοσία θα πετύχαινε στην απόπειρά της να υποσκάψει την επιτυχία της απεργίας.

Μαζί με τους απεργούς βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Αλλωστε, όλες τις προηγούμενες μέρες δεκάδες ταξικά Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Σωματεία είχαν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων σε τρόφιμα και ποτά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη ΔΕΛΤΑ, στον Αγ. Στέφανο, όπου μαζί με τους απεργούς ήταν και οι απεργοί ιδιοκτήτες ταξί που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ.

Στη Λάρισα, στην εταιρεία «Ολυμπος»
Στη Λάρισα, στην εταιρεία «Ολυμπος»
Στην Αττική, σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου δεν «άναψε» ούτε μηχανή. Στην TASTY και στη ΝΙΚΑΣ, από το πρωί η απεργιακή φρουρά βρισκόταν στο πόστο της. Τα λεωφορεία με τους εργαζόμενους ήρθαν άδεια - ούτε ένας εργαζόμενος δεν μπήκε για δουλειά. Αντίστοιχα στην ΕΒΓΑ και στη ΝΟΥΝΟΥ οι εργαζόμενοι απήργησαν καθολικά. Κανείς δε δούλεψε και στην COCA - COLA (στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου και στην Κηφισιά) και στη ΔΕΛΤΑ (στον Αγ. Στέφανο και στον Ταύρο).

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις επιχειρήσεις της AMSTEL και της PEPSI, όπου παρά τις αποφάσεις των επιχειρησιακών σωματείων που ελέγχονται από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να μη συμμετάσχουν στην απεργία, οι εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία απήργησαν. Ακόμη, όμως, και στη ΦΑΓΕ, όπου η εργοδοσία είχε σχεδιάσει και στήσει ολόκληρο απεργοσπαστικό μηχανισμό, χρησιμοποιώντας και τους οδηγούς - «εργολάβους», το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων συμμετείχαν δυναμικά στην απεργία και στην περιφρούρηση.

Σε όλη τη χώρα

Σε όλη τη χώρα οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας και της περιφρούρησης.

Στα Γιάννενα το κλαδικό συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με συνδικαλιστές και άλλους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έδωσε με επιτυχία τη μάχη της απεργίας στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Οι μηχανές της μεταποιητικής βιομηχανίας σίγησαν αφού οι ταξικές δυνάμεις από τις 4 το πρωί βρέθηκαν και παρέμειναν μέχρι αργά το απόγευμα μπροστά από τις πύλες της επιχείρησης για να περιφρουρήσουν την απεργία. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ήταν καθολική αφού η πρωινή και απογευματινή βάρδια δεν έπιασαν δουλειά με εξαίρεση μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού απεργοσπάστες που σκαρφάλωσαν μάντρες για να παρακάμψουν την απεργιακή φρουρά. Στο εργοστάσιο «Agrino» στο Αγρίνιο, δεν έπιασε κανείς δουλειά, με το ΠΑΜΕ να δίνει από τα χαράματα τη μάχη της περιφρούρησης.

Στη Λάρισα, στη γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος», η απεργιακή φρουρά βρέθηκε από νωρίς στην είσοδο του εργοστασίου απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» στον αγώνα ξεπερνώντας τα εμπόδια και τις δυσκολίες που βάζει η εργοδοσία. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας, «ο ενωμένος ταξικός αγώνας είναι μονόδρομος για όλους τους εργαζόμενους, για να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας».

Στο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη. Ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στην πύλη του εργοστασίου και παρά τις προσπάθειες του εργοδοτικού συνδικαλισμού κράτησαν την περιφρούρηση της απεργίας. Το επιχειρησιακό σωματείο, που αν και ισχυρίζεται ότι πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία, προσπαθούσε να βάλει τους εργαζόμενους στη δουλειά και να διασφαλίσει την έξοδο των φορτηγών που μετέφεραν εμπορεύματα. Στην Πελοπόννησο, στην Αιγιάλεια, κανείς δεν πήγε για δουλειά στην εταιρεία (η οποία παράγει το νερό ΑΥΡΑ), ενώ στις ιχθυοκαλλιέργειες ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ, από νωρίς το πρωί η απεργιακή φρουρά ήταν στο χώρο απαιτώντας ταυτόχρονα και άμεση επαναπρόσληψη των οχτώ απολυμένων από την εταιρεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νέκρωσαν» χώροι δουλειάς και ολόκληροι κλάδοι σε όλη τη χώρα(2022-11-12 00:00:00.0)
Καθοριστική για την επιτυχία της απεργίας(2011-06-30 00:00:00.0)
Η μάχη της περιφρούρησης(2011-06-16 00:00:00.0)
Αναντικατάστατη η συμβολή της περιφρούρησης(2008-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ