Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
«Νέκρωσαν» χώροι δουλειάς και ολόκληροι κλάδοι σε όλη τη χώρα

Φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ
Φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ
Από τα ξημερώματα της Τετάρτης ξεκίνησε η μεγάλη απεργιακή μάχη, με τα μέλη των συνδικάτων να βρίσκονται στους χώρους δουλειάς, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της απεργίας, για να πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας. Μια προσπάθεια που μαζί με την αγανάκτηση της εργατικής τάξης, αλλά και με την επίμονη δουλειά των σωματείων σχεδόν δύο μήνες τώρα αποτυπώθηκε στη μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Κάθε χώρος δουλειάς και κάθε κλάδος, κάθε σωματείο «μέτρησε» αυτήν τη φορά πολύ περισσότερους απεργούς από προηγούμενες μάχες, στοιχείο που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά και δήλωσαν «απεργοί», συγκρούστηκαν με την εργοδοσία, τις ανοιχτές και συγκαλυμμένες απειλές και κατάφεραν να «νεκρώσουν» εργοστάσια, εργοτάξια, υπηρεσίες, λιμάνια και αεροδρόμια.

Στην Αττική από νωρίς το πρωί αντιπροσωπείες των συνδικάτων βρέθηκαν σε μια σειρά από χώρους και κλάδους, όπως γάλα - ποτά - τρόφιμα, επισιτισμό - τουρισμό - ξενοδοχεία, φάρμακο κ.λπ.

Στο λιμάνι του Πειραιά αξημέρωτα ακόμα βρέθηκαν με τις απεργιακές τους φρουρές οι ναυτεργάτες στους καταπέλτες των πλοίων. Αντίστοιχα και τα σωματεία της ΕΝΕΔΕΠ (COSCO), του Μετάλλου βρέθηκαν στους χώρους δουλειάς, δίνοντας κουράγιο σε κάθε εργάτη για να απεργήσει. Αποτέλεσμα, για μια ακόμα φορά, να «νεκρώσει» το λιμάνι.

Καθολική η απεργία στη «ΜΙΜΙΚΟΣ»
Καθολική η απεργία στη «ΜΙΜΙΚΟΣ»
Αντίστοιχα, από τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων στο αεροδρόμιο μια σειρά από πτήσεις ακυρώθηκαν, με την εργοδοσία να φτάνει στο σημείο να επιστρατεύει λύσεις - κίνδυνο - θάνατο για εργαζόμενους και επιβάτες (βλ. θέμα δίπλα).

Εξω από δεκάδες καταστήματα σούπερ μάρκετ στην Αττική βρέθηκε από τα ξημερώματα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο πλευρό του σωματείου στάθηκαν μαζικοί φορείς των συνοικιών, διεκδικώντας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές, ρεύμα και τρόφιμα φθηνά. «Λέμε ως εδώ! Τώρα όλοι 5ήμερο, 8ωρο, αυξήσεις στον μισθό», έγραψαν στο πανό τους οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Σκλαβενίτη έξω από καταστήματά του. Μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους συνάντησε το απεργιακό κάλεσμα στο κατάστημα της επιχείρησης «Lidl» στην Πατησίων (στο ύψος του πάρκου ΦΙΞ). «Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Κανένας παγωμένος, κανένας πεινασμένος» ήταν το σύνθημα που ένωσε εργαζόμενους και κατοίκους.

Μαζική ήταν η περιφρούρηση στη φαρμακοβιομηχανία «Demo» ενώ η εργοδοσία στην EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό στην αποθήκη, χωρίς όμως να τα καταφέρει, χάρη στην αποφασιστική στάση των απεργών. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό αποτελούμενο από «τον προϊστάμενο της αποθήκης και 4 εργαζόμενους της αποθήκης. Ενώ η απεργία βρισκόταν σε εξέλιξη με ανοιχτή την πόρτα του εργοστασίου, οι συγκεκριμένοι εισήλθαν από την μικρή πόρτα του πάρκινγκ, προκαλώντας και βρίζοντας με χυδαίες εκφράσεις τους απεργούς συναδέλφους του Σωματείου μας. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η προβοκάτσια έγινε με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης».

Μεγάλα τα ποσοστά συμμετοχής στο Φάρμακο

Λάρισα
Λάρισα
Το κάλεσμα των συνδικάτων για συμμετοχή στην απεργία είχε ανταπόκριση σε χιλιάδες εργαζόμενους από πολλούς κλάδους. Στο Φάρμακο μάλιστα τα ποσοστά της απεργίας ξεπέρασαν αυτά της πρόσφατης κλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτυπώνοντας τη διάθεση για αποφασιστική συνέχεια και κλιμάκωση.

Μεγάλα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στη ΦΑΜΑΡ, στον ΛΑΒΙΔΑ, στη «Johnson» και την «Boehringer», ακόμα σημαντικά ήταν στην ΕΛΠΕΝ. Χαρακτηριστικά, στη ΦΑΜΑΡ, η συμμετοχή από την πρώτη βάρδια έφτασε σε καίρια πόστα, όπως αυτά της παραγωγής και της συσκευασίας στο 70% (Αυλώνας, 49ο χιλιόμετρο) και άγγιξε το 100% (Αλιμος, Ανθούσα), ενώ η απεργία συνεχίστηκε και στην απογευματινή βάρδια με ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής.

Καθολική η απεργία στα μεγάλα εργοτάξια, στη Ζώνη

Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής, ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά και στη συμβατική οικοδομή. Το 100% έφθασε η συμμετοχή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Σε Τύπο - Χαρτί μεγάλα ποσοστά συμμετοχής σημειώθηκαν σε μεγάλα εργοστάσια όπου υπάρχουν και δρουν Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

Στον Χρηματοπιστωτικό κλάδο τα ποσοστά συμμετοχής ήταν μεγαλύτερα από προηγούμενες φορές στις τράπεζες και στις εταιρείες.

Εργοστάσια έκλεισαν στην Πάτρα
Εργοστάσια έκλεισαν στην Πάτρα
Μεγάλα ποσοστά, 80% έως και 100%, έφθασε η συμμετοχή σε εργοστάσια στον κλάδο των Τροφίμων, όπως στην «Κανάκης», στην παραγωγή, στην ΕΒΓΑ, στην TASTY, στη ΦΑΓΕ, στην ELBISCO κ.α.

Στη Θεσσαλονίκη

Από τα χαράματα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε δεκάδες χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη. «Νέκρωσαν» εργοτάξια (μετρό) και μεγάλες επιχειρήσεις («Hellenic Train», ΑΜΣΤΕΛ, Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, Λιμάνι, ΟΑΣΘ), ενώ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκαν σε πάρα πολλούς χώρους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (σχολεία και υπηρεσίες έμειναν κλειστά, κ.λπ.).

Στην πύλη του εργοστασίου της «Μαλαματίνα», όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις της εργοδοσίας, για την υπογραφή ΣΣΕ, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή εργαζομένων άλλων κλάδων και φοιτητών.

Τη μάχη της περιφρούρησης έδωσαν οι απεργοί εργαζόμενοι και στον χώρο των κατασκευών. «Νέκρωσαν» τα εργοτάξια του μετρό όπου κυριολεκτικά δεν σηκώθηκε ούτε μυστρί, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του Συνδικάτου Οικοδόμων όλο το προηγούμενο διάστημα που με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις, με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις, οργάνωνε την πάλη των εργαζομένων.

Δεμένα τα βαπόρια στον Πειραιά
Δεμένα τα βαπόρια στον Πειραιά
«Νέκρωσαν» και οι εγκαταστάσεις της «Hellenic Train» στη Μενεμένη (αμαξοστάσιο, μηχανοστάσιο, εργοστάσιο κ.λπ.), όπου οι εργαζόμενοι, με μπροστάρισσα την Επιτροπή Εργαζομένων στο μηχανοστάσιο, έδωσαν τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία με απειλές και τρομοκρατία, απαιτώντας 30% προσωπικό ασφαλείας, κ.λπ.

Ανάλογο μαχητικό κλίμα επικράτησε σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας όπως Μέταλλο (ΠΥΡΑΜΙΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΑΛΟΥΜΙΛ), Τύπος - Χαρτί (UNIPAK), Φάρμακο (ΣΕΛΦΑΡ), Εμπόριο, όπου ξεχώρισαν με την είσοδο νέων δυνάμεων στη μάχη («Praktiker», ΝΟΤΟΣ, αποθήκες «Lidl», «Σκλαβενίτη»), Υπηρεσίες, Επισιτισμό - Τουρισμό (ΜΕΤ HOTEL), στον ΟΤΕ σε Φοίνικα και Καρόλου Ντηλ, σε ελεγκτικές εταιρείες όπως η «Deloitte».

Σχεδόν όλα τα μεγάλα εργοστάσια της Πάτρας έμειναν κλειστά

Στην Πάτρα, για πρώτη φορά, σχεδόν όλα τα μεγάλα εργοστάσια έμειναν κλειστά. Ιδιαίτερα σε κλάδους όπως του μετάλλου («Hellas Cun», ΒΙΟΣΕΝ, «Ζήκος», «Φραγκοπαναγιώτης», NOVATEC, «Μπενετάτος», «Νικολής», «Λιαρομάτης»), του χαρτιού (ΕΛΠΑΚ, «Πατραϊκή Χαρτοποιία»), των τροφίμων - ποτών («Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ΝΟΥΝΟΥ) η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Φύλλο δεν κουνήθηκε στα εργοτάξια της υπό κατασκευή Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, όπως και στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, ενώ δεν έπεσε σκεπαρνιά γενικότερα στις οικοδομές. Καθολική ήταν η συμμετοχή και στο λιμάνι, όπου δεν έλυσε κανένας κάβος.

Σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα
Σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα
Στην Αιτωλοακαρνανία, αντίστοιχο μήνυμα στέλνει η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στα κλουβιά των ιχθυοκαλλιεργειών στην «AVRAMAR - Νηρέας». Συνέβαλαν οι πρόσφατες αρχαιρεσίες στο επιχειρησιακό σωματείο, η ανάδειξη διοίκησης με αγωνιστικό προσανατολισμό, η απόφαση που λήφθηκε στον χώρο για απεργία, αλλά και οι παρεμβάσεις του σωματείου από κοινού με την Ομοσπονδία Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων.

Αντίστοιχα, οι προηγούμενες αλλά και νεότερες παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, η προσπάθεια ανάπτυξης δεσμών με εργαζόμενους, έφεραν την καθολική συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα έργα της υπό κατασκευή Αμβρακίας Οδού.

Παρόμοια παρέμβαση από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, από κοινού με αυτό της Πάτρας και την Ομοσπονδία τους, είχε ως αποτέλεσμα να μη δουλέψει τίποτα στο μεγάλο εργοτάξιο του Γερακιού, στην υπό κατασκευή Εθνική οδό Πατρών - Πύργου.

Πλήθος εργαζομένων έκανε το βήμα σε Στερεά - Εύβοια

Βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της απεργιακής κινητοποίησης σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια αποτελούν τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής εργαζομένων σε πολλούς χώρους δουλειάς.

Σε μια περιοχή που συγκεντρώνει έναν τεράστιο όγκο βιομηχανιών και επιχειρήσεων σε μια σειρά από κλάδους (βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Θήβας, επιχειρήσεις τροφίμων στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, μεταλλευτικές δραστηριότητες, Ενέργεια κ.λπ.), ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός εργαζομένων έκανε το απεργιακό βήμα, ιδιαίτερα εκεί που το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν μικροί ή μεγάλοι αγώνες ή υπήρχε έντονη παρέμβαση των συνδικάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πτηνοσφαγείο της HQF - «Μιμίκος» (Ομιλος Φιλίππου) στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας και της δυναμικής δράσης που έχει αναπτύξει το επιχειρησιακό Σωματείο στον ενάμιση περίπου χρόνο λειτουργίας του, που είχε ως αποτέλεσμα την καθολική συμμετοχή στην απεργία των περίπου 400 εργαζομένων, αλλά και την εξίσου δυναμική παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση.

Η εικόνα αυτή επικράτησε σε αρκετούς ακόμη μεγάλους χώρους στην Εύβοια είτε στον κλάδο τροφίμων είτε σε άλλους κλάδους, όπως σε «Αλλατίνη», «Αγροζωή», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», GALENICA, «Παλίρροια», ΑΙΓΙΣ, «Κελαϊδίτης ΑΕ», ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, στην ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι κ.α., όπου καταγράφηκε μεγάλη συμμετοχή στην απεργία.

«Η επιτυχία της απεργίας στη Χαλκίδα και συνολικότερα στην Εύβοια σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα και της δράσης που ανάπτυξαν αρκετά σωματεία στους χώρους δουλειάς διεκδικώντας και πετυχαίνοντας μικρές ή μεγάλες κατακτήσεις αλλά και της δουλειάς που έγινε για την προετοιμασία της, με στήριξη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας.

Μεγάλη έως καθολική ήταν η συμμετοχή σε ΕΑΒ, «Μινέρβα», «Knor», «Coca-Cola», «Κορωνάκης ΑΕ», κ.α. Επίσης, μεγάλη συμμετοχή ιδιαίτερα στο κομμάτι της παραγωγής υπήρξε στο εργοστάσιο της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, όπου εργαζόμενοι μαζί με το επιχειρησιακό Σωματείο και τη στήριξη συνδικάτων της περιοχής περιφρούρησαν την απεργιακή κινητοποίηση, ενώ μπροστά στις πύλες του εργοστασίου βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στη «Μόρνος ΑΕ» στη Θήβα, όπου επίσης υπήρξε μεγάλη συμμετοχή.

Σημαντική και σε υψηλά ποσοστά ήταν επίσης η συμμετοχή των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΦΑΜΑΡ στον Αυλώνα - όπως και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας - έχοντας παράλληλα διακριτή παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία για συνέχιση της διεκδίκησης και του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για μονιμοποίηση εργολαβικών συναδέλφων, για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυξημένη συμμετοχή στην απεργία καταγράφηκε και στον κλάδο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, όπου εκτός από την αναμενόμενη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, καθολική συμμετοχή υπήρξε και στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ στο Μαντούδι της Εύβοιας. Αυξημένη συμμετοχή σημειώθηκε και στα μεταλλεία της «Imerys» στη Φωκίδα, όπου πρόσφατα υπήρξε το θανατηφόρο δυστύχημα, αλλά και παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας.

Στη Θεσσαλία

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους στη Λάρισα αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και απήργησαν, κατέβηκαν μαζικά και οργανωμένα στην απεργιακή συγκέντρωση, μετατρέποντάς την σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα.

Η δράση και οι πρωτοβουλίες των σωματείων και των μαζικών φορέων όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν την αντανάκλασή τους στην καθολική συμμετοχή στην απεργία, εργαζομένων από το εργοτάξιο της «Αρμός», της «Alfa wood», της «Ιντρακάτ», τις τράπεζες, τον ΟΤΕ, τα γιαπιά. Ξεχώρισε ακόμα η συμμετοχή των εργαζομένων στον δήμο Λάρισας, στους παιδικούς σταθμούς και σε ορισμένα σχολεία που απήργησαν όλοι οι εκπαιδευτικοί, όπως σε Γιάννουλη και Φαλάνη.

Στα Τρίκαλα, ξεχωρίζει η συμμετοχή εργαζομένων από τον κλάδο των τροφίμων, υπηρεσιών του δήμου και εκπαιδευτικών.

Στον Βόλο, ξεχωρίζει η συμμετοχή εργαζομένων από το εργοστάσιο Μετάλλου ΒΕΜΕΚΕΠ, την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.

Στην Καρδίτσα, η συμμετοχή εργαζομένων από τον κλάδο των κατασκευών, κυρίως στα γιαπιά και από ορισμένα σούπερ μάρκετ.

Στην Ηπειρο

Τη δύναμη του οργανωμένου εργάτη απέδειξαν για ακόμη μία φορά εκατοντάδες βιομηχανικοί εργάτες στην Ηπειρο με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία. Στα Γιάννενα τα «Πλαστικά Θράκης», η «Ανακύκλωση» και η μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής» νέκρωσαν. Στην Αρτα στο σφαγείο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού δεν δούλεψε κανείς, ενώ η συμμετοχή στην απεργία στο σύνολο της εταιρείας ξεπέρασε το 70%. Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή των εργατών της «Intercom» ενώ στη Θεσπρωτία διευρύνεται ο πυρήνας των εργατών στην AVRAMAR στις ιχθυοκαλλιέργειες που σταθερά συμμετέχει στις απεργίες.

Ολοι τους εργασιακοί χώροι με συνδικάτα ριζωμένα, που δίνουν μάχη για αύξηση στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Παράλληλα εργοτάξια σε Γιάννενα και Κέρκυρα παρέλυσαν, με τη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων να δίνει στίγμα στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Πρόσθετα, εμποροϋπάλληλοι, ιδιαίτερα νέα παιδιά, σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στα Γιάννενα, έκαναν για πρώτη φορά το βήμα και συμμετείχαν μαζικά στην απεργία με στήριγμά τους τις απεργιακές φρουρές του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ