Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Δεν πέρασαν η απεργοσπασία και η ποινικοποίηση

Με κάθε τρόπο προσπάθησε η κυβέρνηση να φρενάρει τη συμμετοχή στην απεργία. Εφτασε στο σημείο να σύρει στα δικαστήρια συνδικαλιστικές οργανώσεις στις αστικές συγκοινωνίες και στις αερομεταφορές, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη η συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία.

Ωστόσο «έφαγε τα μούτρα της», αφού ακόμα και εκεί που τα δικαστήρια έπαιξαν τον γνωστό απεργοσπαστικό ρόλο, τα σωματεία αντέδρασαν συμμετέχοντας στην απεργία, όπως έγινε με τα λεωφορεία και τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό. Ετσι, για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι έστειλαν στα σκουπίδια τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα και τις προβλέψεις του για «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία», δηλαδή για θεσμοθετημένη απεργοσπασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια των επιβατών και πληρωμάτων στα αεροπλάνα, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), παρά την απόφαση δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε αγωγή του κράτους εναντίον της 24ωρης απεργίας, δεν εκδόθηκε η αντίστοιχη - με δεδομένη την απεργία - αγγελία προς αεροναυτιλλομένους (NOTAM) προκειμένου να ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) για την απεργία. Ενδεικτικά, η ΝΟΤΑΜ που αφορά την 24ωρη απεργία περιλαμβάνει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τους ηλεκτρονικούς ασφαλείας, τους τηλεπικοινωνιακούς, τους οδηγούς - πυροσβέστες κ.ά.

Ανάλογη καταγγελία έκανε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) για την πραγματοποίηση αεροπορικών δρομολογίων «δίχως τις απαραίτητες από τον νόμο προϋποθέσεις, βάζοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες». Χαρακτηριστικό της παραβίασης των κανόνων ασφάλειας πτήσεων, αναφέρει η ΟΣΥΠΑ, είναι ότι στην προσπάθειά της να παρακάμψει την απεργία η διοίκηση της ΥΠΑ ζήτησε και έφερε σε αεροδρόμιο όχημα της Πυροσβεστικής προκειμένου να συνδράμει σε προσγείωση αεροσκάφους, κάτι που είναι παράνομο, γιατί δεν είναι πυροσβεστικό αεροδρομίου και δεν έχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η ΟΣΥΠΑ ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα για την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

Με απειλές έβαζαν τους απεργούς υγειονομικούς «προσωπικό ασφαλείας»

Ο,τι περνούσε από το χέρι τους έκαναν η κυβέρνηση και οι διορισμένες διοικήσεις της στα νοσοκομεία, προκειμένου να ανακόψουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

«Με λεκτικές επιθέσεις, απειλές και τρομοκρατία απαντούν σε κάθε προσπάθεια εργαζόμενου να διεκδικήσει τα αυτονόητα (...) εγκάλεσαν μεταφορέα γιατί δεν δέχτηκε να κάνει μία επιπλέον βάρδια στο ρεπό της μετά από 9 σερί βάρδιες, ενώ προϊσταμένη απείλησε εργαζόμενη όταν στο ρεπό της δεν σήκωσε το προσωπικό της τηλέφωνο σε κλήση υπηρεσίας, με την εξωφρενική απαίτηση "να γνωρίζει η υπηρεσία πού βρίσκεται ο καθένας στο ρεπό του". Στην πανυγειονομική απεργία στις 20/10 η διοίκηση απαίτησε εξηγήσεις από τους αναισθησιολόγους για το ότι δεν λειτούργησαν όλα τα χειρουργικά κρεβάτια. Η τρομοκρατία κορυφώθηκε στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, όπου ξαφνικά απεργοί βαφτίζονταν προσωπικό ασφαλείας και με την απειλή του νόμου αναγκάζονταν να προσέλθουν στη δουλειά», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ.

Εφοπλιστικά τερτίπια της «Levante Ferries»

Τρόπους για να σπάσει την απεργία «σκαρφίστηκε» η εργοδοσία της εφοπλιστικής εταιρείας «Levante Ferries». Δεν φτάνει που αυγατίζει τα κέρδη της στις πλάτες των ναυτεργατών και του λαού των νησιών Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προχωρώντας σε αγορές πλοίων και στην επέκταση των δραστηριοτήτων της με δρομολόγια ακόμα και από Θεσσαλονίκη προς Σμύρνη, δοκίμασε και το εξής κόλπο:

Με το πρόσχημα να μη μείνουν τα νησιά από καύσιμα την Τετάρτη, πραγματοποίησε «έκτακτο δρομολόγιο» του πλοίου «Mare Di Levante» από την Κυλλήνη προς την Κεφαλονιά την Τρίτη στις 11.50 μ.μ. και εν συνεχεία από εκεί προς Ζάκυνθο, δηλαδή το πλοίο να είναι εν πλω ενώ είχε ξεκινήσει η απεργία...

Παράλληλα, οργάνωσε δρομολόγιο δέκα λεπτά αφού έληξε η απεργία, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Λες και δεν μπορούσε να οργανώσει διαφορετικά τα δρομολόγια για τα καύσιμα, μέσα στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ