Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΠΑΤΡΑ
Η απεργιακή κοσμοπλημμύρα δείχνει νέες δυνατότητες για την κλιμάκωση

Με μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες των τελευταίων ετών, με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων κάθε ηλικίας, από πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς του ιδιωτικού τομέα αλλά και του Δημοσίου, όπως επίσης, γυναικών λαϊκών οικογενειών, ανέργων, μαθητών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων από διάφορους χώρους, ολοκληρώθηκε η απεργία στην Πάτρα, αποτελώντας βήμα κλιμάκωσης για το επόμενο διάστημα.

Για πρώτη φορά, άλλωστε, κι αυτό είναι το ελπιδοφόρο, σχεδόν όλα τα μεγάλα εργοστάσια της Πάτρας έμειναν κλειστά (βλ. και σελ. 22 - 23).

Οι δρόμοι της Πάτρας, από νωρίς, φάνηκε ότι θα αποδειχτούν μικροί για το μεγάλο απεργιακό ποτάμι που τους κατέκλυσε σε συνέχεια όλης της προηγούμενης δράσης που ανέπτυξε το Εργατικό Κέντρο και η πλειοψηφία των εργατικών σωματείων. Στους δρόμους του αγώνα συναντήθηκαν τρεις γενιές: Από τον παππού και τη γιαγιά, στον πατέρα, τη μάνα και τα παιδιά, σε ένα ξεχωριστό μάθημα αγώνα.

«Σήμερα δεν δίνω νούμερο, η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα (ένα από τα πολλά), εργαζομένου στην Cosmote που συμμετείχε στην απεργία, στο μπλοκ του κλαδικού Συνδικάτου νέων τεχνολογιών και Πληροφορικής. Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο Μετάλλου τόνιζε: «Με τα κομμάτια μας δένει τ' ατσάλι. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα και τη ζωή μας», δίπλα στα πολλά καλαίσθητα πανό και άλλων σωματείων, με τα μεγάφωνα να παίζουν γνωστά εργατικά και λαϊκά τραγούδια, δίνοντας τον τόνο!

Μέσα από τη συνολική μάχη και κινητοποίηση, βρήκε ταυτόχρονα έκφραση το κεντρικό σύνθημα του ΕΚΠ «Λαέ μην σφίξεις άλλο το ζωνάρι... Ξεσηκωμός! Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια», που ήταν στο πανό της κεφαλής της μεγάλης πορείας που ακολούθησε. Μαζί δεκάδες ντελιβεράδες με τα μηχανάκια τους, τα καπνογόνα, τα τρικάκια που έδιναν τόνο. Επίσης, οχήματα του δήμου Πάτρας, με απορριμματοφόρο να τίθεται «επικεφαλής». Ακολούθησαν μουσικοί με τύμπανα και μουσικές, ενώ κάθε μπλοκ είχε τη δική του δυναμική.


INTIME NEWS

Συνθήματα όπως «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «δεν θα ξεπαγιάσουμε όλο το χειμώνα, καμιά αναμονή όλοι στον αγώνα», αλλά και «τέρμα πια η κοροϊδία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», δόνησαν την Πάτρα, με τον κόσμο να χειροκροτά με ενθουσιασμό σε κάθε στροφή και συνέχεια της μεγάλης πορείας. Πολλοί ήταν και οι καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και ενώθηκαν με το μεγάλο απεργιακό ποτάμι.

Δύναμη και ελπίδα για τη συνέχεια!

«Το αποτέλεσμα της μεγάλης απεργιακής μάχης δείχνει τη δύναμή μας, είναι η ελπίδα για τη συνέχεια», ανέφερε νωρίτερα στην κεντρική του ομιλία ο γραμματέας του ΕΚΠ, Δημήτρης Αγγελόπουλος, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Το ελπιδοφόρο σήμερα είναι ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει καμιά αξία να περιμένουν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις επόμενες να τους λύσουν τα προβλήματα».

Λίγο νωρίτερα, ανοίγοντας τη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του ΕΚΠ Δημήτρης Μαρμούτας, χαιρέτιζε τους χιλιάδες απεργούς, όλους όσοι έκαναν το βήμα και για πρώτη φορά απέργησαν. Ολους τους συναδέλφους από τους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους δουλειάς και άλλους κλάδους. «Τους λέμε ψηλά το κεφάλι και τους καλούμε να συνεχίσουν τον αγώνα τους, σε κοινό βηματισμό, με το Εργατικό Κέντρο, τα συνδικάτα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Μάγδα Δημητρακοπούλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας, η Αντα Νικολακοπούλου, μαθήτρια, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Χειριστών του Δήμου Πατρέων, ο Γιώργος Κάππος, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Πάτρας και ο Κώστας Τσακριλής, πρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών - Κουρέων Πάτρας.

Το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τα μέλη της Δημήτρη Τζαβάρα (και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας) και Νίκο Καραθανασόπουλο (και βουλευτή Αχαΐας).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ