Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η μαζικότερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων ετών

Η μαζικότερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, με τους δρόμους της πόλης να πλημμυρίζουν από απεργούς, εργαζόμενους και ανέργους, νέους και νέες, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους.

Η επιτυχία της απεργίας είχε διαφανεί άλλωστε από νωρίς το πρωί, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες «νέκρωσαν» το λιμάνι, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι προβλήτες της COSCO και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς της πόλης.

Στη συνέχεια η πλατεία Καραϊσκάκη, όπου είχε οριστεί η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, γέμισε από απεργούς, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες, εμποροϋπάλληλους, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα νοσοκομεία της πόλης («Μεταξά», Τζάνειο, Νίκαιας), στους ΟΤΑ κ.α.

«Μαθητική πορεία και στην απεργία» έγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά με το πανό του Συλλόγου τους, αλλά και Γυναικείοι Σύλλογοι της πόλης και των γύρω δήμων, Σύλλογοι Γονέων κ.λπ.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Β' Πειραιά, Διαμάντω Μανωλάκου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, που μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είναι η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους μας λένε ότι με τους αγώνες δεν αλλάζει κάτι. Για να κοπιάσουν εδώ στον Πειραιά και να πάνε στα βαπόρια, στο λιμάνι και στη Ζώνη να ρωτήσουν τι έχουμε καταφέρει με τους αγώνες μας. Η αλήθεια είναι ότι με τους αγώνες δεν αλλάζει απλά κάτι, με τους αγώνες και μόνο με αυτούς μπορούν να αλλάξουν τα πάντα».


Αναφερόμενος στις προσπάθειες της εργοδοσίας και της αστικής Δικαιοσύνης να χτυπήσουν την απεργία είπε: «Η απεργία τούς πονάει και τους καίει γιατί ξέρουν ότι είναι κηφήνες και περιττοί και άμα δεν δουλέψει ο εργάτης δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αν πάρουν οι εφοπλιστές, για παράδειγμα, ένα από τα καράβια τους, δεν θα καταφέρουν να φτάσουν ούτε μέχρι την Ψυττάλεια».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ανδρέας Πουλικόγιαννης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, και ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης».

Μετά τις ομιλίες, η Δήμητρα Σταματέλου, οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, διάβασε το ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο υιοθέτησε η συγκέντρωση.

Ακολούθησε η μεγάλη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε από το Πασαλιμάνι και κατέληξε στο Δημοτικό Θέατρο, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκαν οι σημαίες των εργατικών Ομοσπονδιών USB της Ιταλίας και CGT της Γαλλίας, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ