Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Χιλιάδες εργατόκοσμου έστειλαν μήνυμα ότι δεν θα πληρώσει πάλι ο λαός

Παρακαταθήκη η σημαντική συμμετοχή νέων δυνάμεων και η συμπόρευση εργαζομένων - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας, ενώ ξεχωρίζει το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες, πολλοί από αυτούς νέοι σε ηλικία, με αποφασιστικότητα και θάρρος, αντί να «χτυπήσουν κάρτα» το πρωί, σήκωσαν το κεφάλι ψηλά απέναντι στην εργοδοσία και δήλωσαν για πρώτη φορά «απεργία». Επίσης, η συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις από εργαζόμενους που είχαν χρόνια να απεργήσουν, αλλά και εργαζόμενους που κατέβηκαν για πρώτη φορά σε κινητοποίηση, φανερώνει νέες δυνατότητες και αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη.

Ταυτόχρονα, σε όλη τη Θεσσαλία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, μαζί με τους αυτοπασχολούμενους, μετρώντας νέα βήματα στη συμπόρευση και κοινή δράση εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών απέναντι στον κοινό αντίπαλο.

Στη Λάρισα, τα σημάδια ότι θα «βουλιάξει» η πλατεία και ότι η συγκέντρωση θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων φάνηκαν από το πρωί, από τις απεργιακές φρουρές και τις εξορμήσεις που οργανώθηκαν σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, χώρους του δήμου και σχολεία.

Μαχητικό «παρών» έδωσαν εκατοντάδες νέοι εργαζόμενοι, απεργοί από το εργοτάξιο της «Αρμός», της «Alfa Wood», της «Ιντρακάτ», τις τράπεζες, τον ΟΤΕ, τις υπηρεσίες του δήμου, την «e-food» και άλλους κλάδους, οι εποχικοί εργαζόμενοι της ΕΛΒΑΚ, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ.

Κατέβασαν ρολά και κατέβηκαν στη διαδήλωση οι μικροί ΕΒΕ

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Σημαντική συμμετοχή είχαν και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες της πόλης, οι οποίοι έφτασαν συγκροτημένοι πίσω από τα πανό τους στην κεντρική πλατεία μετά από προσυγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Στην υπονομευτική δράση της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου, που αρνήθηκε να πάρει απόφαση συμμετοχής, απάντησαν οι περίπου 200 μικροί έμποροι υπογράφοντας κείμενο που καλούσε σε κλείσιμο των καταστημάτων, ενώ τη μέρα της απεργίας πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες κατέβασαν ρολά στις επιχειρήσεις τους, υλοποιώντας την απόφαση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για παράδειγμα, μαχητικό «παρών» έδωσαν τα Σωματεία Μισθωτών Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων, Καυστήρων, Μεταλλοτεχνουργών, Μαραγκών, Φανοποιών, Επισκευαστών Αυτοκινήτων.

Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία έγιναν χαιρετισμοί από τον Θανάση Νασιάρα, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Επιτροπής Εργαζομένων στο εργοτάξιο «Αρμός», τον Γιάννη Ευσταθιάδη, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων «e-food», τον Μιχάλη Τζιατζιά, πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, και τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Λάρισας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, στην οποία προπορεύονταν διανομείς της «e-food» με κόρνες και συνθήματα, ενώ ακολουθούσαν τα μπλοκ των υπόλοιπων συνδικάτων, μαθητές, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι, που φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν θα ξεπαγιάσουμε όλο τον χειμώνα, καμιά αναμονή, όλοι στον αγώνα» και «Τέρμα πια η κοροϊδία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Στον νομό Λάρισας έγιναν ακόμα συγκεντρώσεις σε Τύρναβο, Ελασσόνα και Φάρσαλα.

Στον Βόλο η πορεία, που ξεκίνησε από την πλατεία Πανεπιστημίου, κυριολεκτικά τράνταξε τους δρόμους, τόσο από τα συνθήματα των εργαζομένων όσο και από τις κόρνες από τα δεκάδες αγροτικά αυτοκίνητα που είχαν φέρει οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία της Μαγνησίας.

Από τα χαράματα σχηματίστηκαν απεργιακές φρουρές σε εργοστάσια του Μετάλλου και σε μεγάλες αλυσίδες του Εμπορίου. Και από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι στην πλατεία Πανεπιστημίου. Το κονβόι των αγροτικών αυτοκινήτων υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα οι συγκεντρωμένοι, με το σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» να δονεί την ατμόσφαιρα.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν στο βήμα ανέβηκαν να χαιρετίσουν απεργός εμποροϋπάλληλος και απεργός στην καθαριότητα, οι οποίοι τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι, με την οργάνωσή τους, με τη στήριξη των ταξικών σωματείων, μπορούν να σπάσουν τον φόβο, τις απειλές και την τρομοκρατία.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας. Απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στη Σκόπελο.

Στα Τρίκαλα, εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και φοιτητές συμμετείχαν στην απεργία και στη μεγάλη διαδήλωση, στέλνοντας το μήνυμα: «Καμιά ανοχή, καμιά προσαρμογή στην ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια». Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Η μάχη της απεργίας δόθηκε από τα χαράματα, με απεργιακές φρουρές και εξορμήσεις στη γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος», σε άλλα εργοστάσια τροφίμων, σε υπηρεσίες του δήμου και σχολεία. Μαζί με τους εργάτες, σημαντική ήταν η συμμετοχή αγροτών, που κατέβηκαν στον δρόμο με τα τρακτέρ τους, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης. Μαχητικό «παρών» έδωσαν και οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ.

Στον νομό Τρικάλων έγινε συγκέντρωση και στην Καλαμπάκα.

Μαζική, μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Μετά από κάλεσμα σωματείων εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώσεων και συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων, της Ομοσπονδίας αγροτών, συνταξιούχων, γυναικών από τον Σύλλογο και τις Ομάδες της ΟΓΕ στον νομό, μαθητές, φοιτητές γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο. Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι έμποροι της Καρδίτσας, οι οποίοι με απόφαση του Συλλόγου τους είχαν κλειστά τα μαγαζιά από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ., αλλά και αγρότες από όλο τον νομό. Παλμό έδωσαν το μπλοκ του Μουσικού Σχολείου και ο Σύλλογος Φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής, που συμμετείχε με πανό.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Εκτορας Γάζος, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, μαθητής του Μουσικού Σχολείου, ο Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Αποστόλης Ταξιάρχης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, και η Ρούλα Νιάκα, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συγκεντρωμένους, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα πιο μαζικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων σε Στερεά και Εύβοια(2022-11-12 00:00:00.0)
Μεγαλειώδης η απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη(2022-11-11 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα(2022-04-07 00:00:00.0)
Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στη Λάρισα και στις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας(2022-04-07 00:00:00.0)
Μαζική συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη(2018-06-01 00:00:00.0)
«Νέκρωσαν» οι τόποι δουλειάς(2010-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ