Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή του εργατόκοσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων της Ηπείρου, αφήνοντας στίγμα με τον όγκο, τον παλμό, την δυναμικότητά τους. Το μήνυμα ξεκάθαρο: «Ξεσηκωμός, να μην πληρώσει ξανά ο λαός». Αποδέκτης η μεγαλοεργοδοσία της περιοχής, η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου.

Στα Γιάννενα ένα τεράστιο σε όγκο πλήθος κατέκλυσε το κέντρο της πόλης. Ο χώρος της απεργιακής συγκέντρωσης συνένωσε πάνω από 50 συνδικαλιστικούς φορείς του νομού, απ' όλο το φάσμα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων, των φοιτητών κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας κατέφθανε στην κεντρική πλατεία, τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών βρίσκονταν έξω από το Εργατικό Κέντρο, απόσταση πάνω από ένα χιλιόμετρο.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αρτα σφραγίστηκε από τη μαζική συμμετοχή των εργατών της βιομηχανίας τροφίμων, των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και βιοτεχνών που έκλεισαν μαζικά τα καταστήματά τους.

Ελπίδα αγωνιστικής ανάτασης έδωσε η απεργιακή συγκέντρωση στην Πρέβεζα που διοργανώθηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ μαζί με εργατικά σωματεία του νομού, στα παλιά ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η μαζική συμμετοχή δεκάδων απεργών για πρώτη φορά αφήνει παρακαταθήκη κλιμάκωσης του αγώνα του λαού για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας του εισοδήματός του. Παράλληλα ξεχώρισε η δυναμική συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας όπου κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά του στον προϊστάμενο της ΔΟΥ στον νομό.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στην Ηγουμενίτσα, σύμφωνα με συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, η απεργιακή συγκέντρωση ήταν η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων. Ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή εργατών από τις ιχθυοκαλλιέργειες και των δημοτικών υπαλλήλων. Επίσης συμμετείχαν ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, με σχεδόν καθολικό κλείσιμο της αγοράς, καθώς και αντιπροσωπείες από τους Εμπορικούς Συλλόγους Παραμυθιάς και Φιλιατών.

Στα νησιά του Ιονίου

Με μια πολύ μαζική συγκέντρωση πλαισιώθηκε η απεργία στη Ζάκυνθο. Από νωρίς τα πλοία είχαν δέσει στο λιμάνι, δεν λειτούργησε κανένα τραπεζικό κατάστημα, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΖ, στην Περιφέρεια, στο Νοσοκομείο (πολλοί με τις στολές τους), όπως και από άλλους κλάδους.

Παράλληλα, συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή των μαθητών, που μαζί με τους εργαζόμενους γονείς τους πλημμύρισαν την πλατεία Αγίου Μάρκου στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο. «Στον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, στο πλάι του λαού και κάθε μαθητής», φώναξαν, ενώ μαζί τους βρέθηκαν και αρκετοί απεργοί εκπαιδευτικοί, δίνοντας το δικό τους στίγμα.

Βήμα κλιμάκωσης για τη συνέχεια ήταν η συμμετοχή στην απεργία σε Κεφαλονιά - Ιθάκη. Από νωρίς είχαν μείνει δεμένα στα λιμάνια τα καράβια, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία σε σειρά χώρων δουλειάς όπως στα γραφεία (λογιστικά, τεχνικά κ.ά.), στα σχολεία, στις δημοτικές υπηρεσίες, π.χ. στη δομή Ψυχικής Υγείας «Μετάβαση» όπου έφτασε το 100%.

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστικών φορέων. Μαζική ήταν η συμμετοχή ξενοδοχοϋπαλλήλων, οικοδόμων και εμποροϋπαλλήλων που από το πρωί έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης έξω από χώρους δουλειάς.

Στη Λευκάδα η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας στην πλατεία Αγίου Μηνά έστειλε μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μέτρα για ουσιαστική ανακούφιση από την ακρίβεια. Παράλληλα, οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα υπεράσπισης της περιοχής του Κάστρου από την παράδοσή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ