Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Ολη η Βόρεια Ελλάδα στο πόδι

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα, με τη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, νεολαίας, των απόμαχων της δουλειάς.

Τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος», Παναγιώτης Κουτσουπιάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, Γρηγόρης Τούπος, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Νάουσας ΟΑΕΕ, Ηλίας Κοτσικίδης, από το sos Βέρμιο ο Γιώργος Κασαπίδης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Δημήτρης Τσιουλάκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας, Χρήστος Φραγκότσης, από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων» ο Νίκος Μάντζιος, από το Σωματείο Εργαζομένων στον δήμο Νάουσας η πρόεδρος, Μαρία Μπόσκου, η Ελενα Βενετάτου, από το ΣΕΠΕ Νάουσας, ενώ τα αιτήματα των υγειονομικών τέθηκαν από μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νάουσας.

«Μαύρος θα είναι ο δικός τους χειμώνας, όχι ο δικός μας και των παιδιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της συγκέντρωσης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του Σωματείου Εργαζομένων της «Βαρβαρέσος» Αλέξανδρος Κύρκας.

ΣΕΡΡΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ
Αντίστοιχα δυναμική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, ενώ με μεγάλη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας πραγματοποιήθηκαν η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία στην πόλη των Σερρών.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Τη συγκέντρωση στο δημαρχείο χαιρέτισε ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο δίκαιο αίτημα των απολυμένων μεταλλωρύχων από την «Edilmac» να απορροφηθούν στην «Ελληνικός Χρυσός». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Λυρτζής, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαλκιδικής.

Μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Κιλκίς, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Εδεσσα, Γιαννιτσά και Κατερίνη.

Νέες δυνάμεις στον αγώνα σε Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Με αιχμή τα αιτήματα και τα συνθήματα για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο τον λαό πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και οι πορείες στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή στην Κοζάνη, ενώ πολύ μεγάλα ήταν τα ποσοστά απεργών της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Βοΐου, όπου οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι σε επιτροπή αγώνα διεκδικούν δεδουλευμένα 2 μηνών. Την κεντρική ομιλία έκανε η Μαρία Αραπογιάννη, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχει επανάπαυση στην Κοζάνη σχετικά με τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, καθώς η λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν είναι εξασφαλισμένη, ενώ η λειτουργία της ΔΕΥΑΚ είναι στον «αέρα» λόγω της επιχειρηματικής της λειτουργίας στη λογική «κόστους - οφέλους» που την οδήγησε στα όρια της χρεοκοπίας.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεχώρισε η δυναμική συμμετοχή της νεολαίας, με τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και των μαθητών, που πλάι στους εργαζόμενους γονείς τους φώναξαν μαζί τα συνθήματα όπως «Η δίκαιη μετάβαση είναι ένα ψέμα, φτώχεια - ανεργία, πανάκριβο το ρεύμα».

Αντίστοιχα πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της πόλης ήταν και η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στα Γρεβενά.

Συγκεντρώσεις και πορείες από τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα και την Καστοριά.

Μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, όπου νέες δυνάμεις πήραν τη θέση τους δίπλα στους συναδέλφους τους δίνοντας τη μάχη της απεργίας σε πολλούς χώρους δουλειάς. Στη συγκέντρωση και τη μαχητική πορεία που ακολούθησε και γέμισε τους κεντρικούς δρόμους συμμετείχαν πάνω από 30 σωματεία, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, μαζικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων και συνταξιουχικά σωματεία. Και στην Καβάλα ηχηρή ήταν η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων.

Αισιοδοξία έδωσε στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα η ιδιαίτερα μαζική απεργιακή συγκέντρωση στη Δράμα. Αντίστοιχα μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στην Ξάνθη, με ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και εργαζομένων από τη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» και τη βιομηχανική μονάδα της GMC, όπως και των φοιτητών.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Κομοτηνή, ιδιαίτερα από χώρους δουλειάς του Δημοσίου.

Στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, όπου το χειροκρότημα των συμμετεχόντων απέσπασε η αναφορά του Νίκου Δινδίνη, μέλους του ΔΣ του ΣΕΠΕ Αλεξανδρούπολης, στη στάση των συναδέλφων του στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, όπου η μεγάλη αποχή στον νομό έδωσε ισχυρό χαστούκι στην κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, αναφέρθηκε σε επιστολή στρατευμένων που στάλθηκε στο Σωματείο, από μονάδα του νομού όπου δηλώνουν τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ορεστιάδα και τη Θάσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ