Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Ανεβασμένος ο πήχης από τις συγκεντρώσεις στην Κρήτη

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Απεργιακές συγκεντρώσεις που ανέβασαν τον πήχη, όσον αφορά τη μαζικότητα, πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη.

Στο Ηράκλειο, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχει δει η πόλη, ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργαζομένων στο εργοτάξιο του αεροδρομίου Καστελλίου, που συνέχισαν μάλιστα και με νέα 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα (στις 10/11), διεκδικώντας μεταξύ άλλων την κάλυψη του κόστους μετακίνησης από και προς τον χώρο δουλειάς. Κόντρα στην προσπάθεια προϊσταμένων και διοίκησης να καταπατήσουν το δικαίωμα στην απεργία, με όχημα το «προσωπικό ασφαλείας», έδωσαν το «παρών» οι εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ, καλώντας σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία.

Στα Χανιά, η μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στην πορεία που ακολούθησε, με προορισμό τα γραφεία της Περιφέρειας, προπορεύτηκαν οι εργαζόμενοι της «e-food» με τα μηχανάκια τους και οι βιοπαλαιστές αγρότες με τα δικά τους οχήματα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, δίπλα στα αιτήματα και στις διεκδικήσεις σωματείων και εργαζομένων αναδείχθηκε το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, αλλά και η τραγική εικόνα των ελλείψεων στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή πολλών σωματείων και φορέων έγιναν επίσης σε Αγιο Νικόλαο και Σητεία.

Στα νησιά του Αιγαίου

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μια «θάλασσα» από συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις απλώθηκε την Τετάρτη και σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου.

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας έστειλε η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη. Από την πλατεία Σαπφούς οι διαδηλωτές έκαναν πορεία που πέρασε από το δημαρχείο, βροντοφωνάζοντας τα αιτήματά τους για μέτρα απέναντι στην ακρίβεια που στραγγαλίζει εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματίες και βιοπαλαιστές αγρότες. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε επιστολή των εργαζομένων στο «Μιχαλέλιο», οίκο ευγηρίας στο Πλωμάρι, που δίνουν τον δικό τους αγώνα για να μην κλείσει το ίδρυμα και για να πληρωθούν όλα όσα τους οφείλονται. Συγκέντρωση έγινε και στην Καλλονή, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή των αγροτών που κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους στον δρόμο.

Στη Σάμο, η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ, με τα αιτήματα για αυξήσεις των μισθών και Συλλογικές Συμβάσεις και τα συνθήματα ενάντια στην ακρίβεια να κυριαρχούν. Οι διαδηλωτές έκαναν στάση έξω από το Λιμεναρχείο Σάμου, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα με το επιτακτικό αίτημα για μείωση του δυσβάσταχτου κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που είναι από τα ακριβότερα σε όλο το Αιγαίο. «Την ώρα που αυτοί πουλάνε LNG, εσύ δεν θα μπορείς να κάνεις διαδρομή», φώναξαν μεταξύ άλλων, στηλιτεύοντας τις «χρυσές» μπίζνες που κάνουν οι εφοπλιστές.

Απεργιακή συγκέντρωση, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου ν. Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και πλήθους σωματείων και φορέων, έγινε και στην Ικαρία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στη Χίο διαβάστηκε ψήφισμα με την απαίτηση των σωματείων για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, καθώς το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι έχουν θρηνήσει έναν νεκρό συνάδελφό τους σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας και έχουν δει άλλους δύο να τραυματίζονται κατά τη διάρκεια εργασιών στο Δημοτικό Κολυμβητήριο.

Η συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ν. Αιγαίου έγινε στη Σύρο, ενώ ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στην πλατεία Μιαούλη.

Μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στην Κω, στην Κάλυμνο και στη Λέρο.

Μαζικά συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας οι απεργοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι και επαγγελματίες της Λήμνου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη, με τους κατοίκους των νησιών να ενώνουν τη φωνή τους στα αιτήματα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για φτηνό ρεύμα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ