Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Μίλησαν» οι εργαζόμενοι με τη μεγαλειώδη απεργιακή τους διαδήλωση

Eurokinissi

Με μια μεγαλειώδη απεργιακή διαδήλωση, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και κήρυξε την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, ολοκληρώθηκε η απεργιακή μάχη στη Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή αγώνα και διεκδίκησης για την εργατική τάξη.

Αισιόδοξο μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης αποτέλεσαν οι νέες δυνάμεις εργαζομένων, Σωματειακές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και φορείς, που για πρώτη φορά συγκροτημένα και μαζικά συμμετείχαν στην απεργία και στη μεγάλη κινητοποίηση.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στο Αγαλμα Βενιζέλου, και στην πορεία στους δρόμους της πόλης, έστειλαν δυνατό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν συμβιβάζονται με τη ζωή που τους ετοιμάζουν. Απάντησαν στον φόβο, στην υποταγή, στην αναμονή, στα ψίχουλα, έδωσαν υπόσχεση ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οι υγειονομικοί ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας ότι η φωνή των νοσοκομειακών γιατρών, συνολικά των υγειονομικών, δεν φιμώνεται. Απαίτησαν «Υγεία λαϊκό δικαίωμα, ΟΧΙ εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους» και βροντοφώναξαν «Δώστε λεφτά για την Υγεία, οι ασθενείς δεν είναι πελατεία».


Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι, συγκροτημένα, με τα πανό και τις σημαίες τους, έδωσαν το «παρών» αρχικά στις προσυγκεντρώσεις στα προκαθορισμένα σημεία: Σε Αριστοτέλους, πλατεία Αθωνος, Αγίας Σοφίας και Κ. Ντηλ. Στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Ερμού, βιομηχανικοί εργάτες, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις Τηλεπικοινωνίες, στο Εμπόριο, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, ενώθηκαν σε ένα μεγάλο ποτάμι που με επικεφαλής τους διανομείς κατευθύνθηκε προς τον χώρο της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η υπομονή και η αναμονή τέλειωσαν!

Ο χώρος της συγκέντρωσης πλημμύρισε από χιλιάδες απεργούς που πήραν τη θέση τους στη μάχη.

Από το βήμα της ο Γιάννης Νιβορλής, απεργός στη «Μαλαματίνα» και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα των απεργών της επιχείρησης και στη συγκινητική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από την εργατική τάξη, δίνοντάς τους δύναμη να συνεχίσουν. «Λέμε ΟΧΙ στην ποινικοποίηση και στην προσπάθεια καταστολής των εργατικών αγώνων, απαιτούμε την ανάκληση των παράνομων απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Λέμε ΟΧΙ στον αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη και απαιτούμε την κατάργησή του, καθώς και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διαταγμάτων», είπε.

Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» απηύθυνε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ, που παίρνοντας το νήμα από όλες τις υπόλοιπες βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη από τη μια και την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες για την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ από την άλλη, διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Εξαναγκάζουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας», ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει «να σημάνει μαζική αντεπίθεση από τους υγειονομικούς και όλο τον λαό!».

Ο Νίκος Τσακλίδης, από την Επιτροπή Εργαζομένων Κεντρικού Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της «Hellenic Train», αναφερόμενος στη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι κόντρα στην εργοδοσία τόνισε ότι η απεργία ήταν μόνο η αρχή: «Παλέψαμε ενάντια στους φραγμούς που προσπάθησε να βάλει η εργοδοσία στη συμμετοχή μας στην απεργία, ζητώντας μέχρι και 30% προσωπικό ασφαλείας, αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους. Εφαγε όμως τα μούτρα της, απέναντι σε αποφασισμένους απεργούς που έδειξαν για άλλη μια φορά ότι αυτοί οι νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ με τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στους χώρους δουλειάς, για σημαντικές αυξήσεις, βελτίωση των επικίνδυνων εγκαταστάσεων, να ενταχθούν όλοι στα ΒΑΕ. Η σημερινή κινητοποίηση για μας είναι μόνο η αρχή».

Η Ντίνα Παπαδοπούλου, απολυμένη από την «Αλουμίλ», κάλεσε σε δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους τους εργάτες για να αυγαταίνει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων: «Χωρίς μισθό, χωρίς τίποτα, δεν ξέρω τι θα κάνω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι με πετάξανε σαν την τρίχα από το ζυμάρι. Γιατί; Γιατί η εργοδοσία δεν νοιάζεται αν θα πεινάσουμε. Νοιάζεται μόνο για τα κέρδη της. Γι' αυτούς είμαστε αριθμοί. Και δυστυχώς κι εγώ ήμουν ένας αριθμός. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί. Οχι να καθόμαστε στον καναπέ και να λέμε "εντάξει, τον γείτονα έδιωξαν, τον διπλανό μου, όχι εμένα". Σήμερα ήμουν εγώ, αύριο θα είναι ο άλλος. Να βγούμε όλοι στους δρόμους, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, όχι το κεφάλαιο».

Η Λία Ματζώρου, πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Σωματείου «Praktiker», ανέφερε ότι «τον τελευταίο χρόνο δέχονται ανελέητο πόλεμο από την εργοδοσία όλοι οι συνδικαλιστές στα κατά τόπους παραρτήματα, φτάνοντας ακόμα και σε απολύσεις. Ολες μα όλες τις πήραμε πίσω. Διεκδικούμε υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, χτυπώντας στα ίσα το απαράδεκτο 4ωρο που ισχύει στο τμήμα ταμείων, απαιτούμε αναγνώριση προϋπηρεσίας, σταθερό πρόγραμμα εργασίας, κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας. Βάζουμε το λιθαράκι μας στον αγώνα για το τέλος του εργασιακού μεσαίωνα».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ). «Η εργατιά μίλησε και θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά. Ηρθε η ώρα του λαού!», είπε, για να προσθέσει: «Η αναμονή τελείωσε εδώ και καιρό, όπως και η υπομονή μας! Ας το ακούσει καλά αυτό η κυβέρνηση. Δεν μας πείθουν τα επιχειρήματά της περί δίκαιης ανάπτυξης από την οποία έχουμε όλοι να προσμένουμε κάτι καλύτερο. Ας ακούσουν το μήνυμά μας καλά και οι διάφοροι εν δυνάμει κυβερνητικοί μνηστήρες. Μαζί ζητάνε την αναμονή του λαού, γιατί έχουν κοινή στρατηγική».

Κόντρα στα καλέσματα αναμονής «διαλέγουμε τον σίγουρο δρόμο του αγώνα! (...) Με οργάνωση και μαζικά συνδικάτα, με νέα σωματεία, με εργαζόμενους που τώρα θα κάνουν το βήμα στην πάλη, με εστίες αντίστασης και διεκδίκησης παντού.

Αυτή η απεργία είναι σταθμός για πιο ορμητικό αγώνα. Συνεχίζουμε. Σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και, προπαντός, βάζουμε μπροστά τις δικές μας διεκδικήσεις».

Το μήνυμα αντήχησε πανίσχυρο

Η μεγάλη, μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης σάλπισε αγωνιστικό ξεσηκωμό παντού. Με συνθήματα όπως «Λαέ που σε τσακίζουν, άλλαξε πορεία, να σπάσει ο τσαμπουκάς σε κάθε εργοδοσία», «Οχι στην ακρίβεια και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», οι χιλιάδες εργάτες στα Τρόφιμα και στα Ποτά, στο Μέταλλο, στο Φάρμακο, στην Ανακύκλωση, στις Τηλεπικοινωνίες, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι στους ΟΤΑ και στα προγράμματα των δήμων, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι και από πολλούς άλλους κλάδους, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, φοιτητές και μαθητές καταδίκασαν την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα και ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου, που τσακίζει το δικαίωμα στην Υγεία και στην Παιδεία.

Με τα πανό πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, με τα συνθήματά τους διαμήνυσαν «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών - Αυτή είναι η απαίτηση των εργατών» και απαίτησαν «Για όλους τους ανέργους μέτρα προστασίας και όχι άλλα ψίχουλα φιλανθρωπίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ