Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Είπαν «όχι» στην πολιτική που πνίγει τους μικρούς και στηρίζει τα μονοπώλια

Το μεγάλο κόστος των τιμολογίων της Ενέργειας και τις άπιαστες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, που διαλύουν τα μαγαζιά και τις δουλειές τους, ανέδειξαν οι αυτοπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, ξεκινώντας από την προσυγκέντρωσή τους στα Χαυτεία.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους, δεκάδες Σύλλογοι και Ομοσπονδίες διαφόρων κλάδων και επαγγελμάτων έστειλαν το μήνυμα του συντονισμένου κοινού αγώνα με τους εργαζόμενους. Στην Αθήνα, μάλιστα, μια σειρά επαγγελματίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων και «κατέβασαν ρολά», κρατώντας κλειστά τα μαγαζιά τις ώρες της κινητοποίησης.

Τον δικό τους παλμό έδωσαν στη συγκέντρωση οι απεργοί οδηγοί ταξί με το σωματείο τους, το ΣΑΤΑ, οι οποίοι κατέφτασαν συγκροτημένα στη συγκέντρωση και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους διαδηλωτές. Το σύνθημα «Καύσιμο φτηνό για όλο τον λαό» ακούστηκε δυνατά σε όλη τη διάρκεια της πορείας, με τη συμμετοχή των οδηγών ταξί στην Αθήνα να είναι καθολική, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες ορισμένων κυβερνητικών συνδικαλιστών να υπονομεύσουν την απεργία του κλάδου.

Με το σύνθημα «Χρέη, κατασχέσεις και κυνηγητό - Δούλο των μεγάλων θέλουν τον μικρό», οι αυτοαπασχολούμενοι κατήγγειλαν την πολιτική που ασκήθηκε διαχρονικά υπέρ των μονοπωλίων από όλες τις κυβερνήσεις για να πνίξουν τους μικρούς ΕΒΕ.

«Είμαστε για κλείσιμο, χρέη παντού», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης από το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών. «Το πετρέλαιο κίνησης μας "καίει". Από 1,35 ευρώ πέρυσι, στα 2,10 ευρώ φέτος. Επιπλέον είναι το κόστος σε λάδια, λάστιχα, που και αυτά αυξήθηκαν από 40% έως 80%. Συνολικά υπολογίζουμε ότι το μέσο κόστος για να κάνουμε τη δουλειά μας ανέβηκε τουλάχιστον κατά 50%. Δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε ως κλάδος και να μπορέσουμε με το μεροκάματο να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας...».

Δεν θα μείνουμε κλεισμένοι στα μαγαζιά μας, βγαίνουμε στους δρόμους!

Τη μεγάλη ανταπόκριση των αυτοκινητιστών στην απεργία μετέφερε στον χαιρετισμό του στην απεργιακή κινητοποίηση στο Σύνταγμα ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ). «Πάμε το μεσημέρι να βάλουμε πετρέλαιο και δεν μας μένει μεροκάματο να πάμε στα παιδιά μας», τόνισε, αναφερόμενος στα πλήγματα που δέχονται από την ακρίβεια, και διαβεβαίωσε ότι ο κλάδος θα είναι «παρών» στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

«Αρνούμαστε να μείνουμε κλεισμένοι στα μαγαζιά μας μέχρι να μας κλείσουν», επεσήμανε στην ομιλία του στο Σύνταγμα ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, καλώντας σε μαζικό και συλλογικό αγώνα.

Χαιρέτισε «τα 37 Σωματεία και τις 5 Ομοσπονδίες επαγγελματιών που συμμετέχουμε στη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση», ξεχωρίζοντας μάλιστα «τα Σωματεία αυτά που για πρώτη φορά συναντιόμαστε στον δρόμο του αγώνα, παραμερίζοντας επιμέρους δισταγμούς, προβάλλοντας τις κοινές ανάγκες, τα κοινά προβλήματα και αιτήματα», αλλά και «τους συνάδελφους ταξιτζήδες, που σήκωσαν χειρόφρενα στα οχήματά τους και συμμετέχουν σήμερα εδώ. Τους εκτελωνιστές, τους κρεοπώλες, τους αισθητικούς και τους οδοντοτεχνίτες, τις δεκάδες Ενώσεις από τις γειτονιές της Αθήνας, τους εκατοντάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ».

Ο Θ. Καλαμπαλίκης κατήγγειλε από το βήμα της συγκέντρωσης την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα ακόμα αντιδραστικό βήμα στην επιδίωξη για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Πριμοδοτεί τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και οδηγεί τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο στην εξάντληση».

«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών και εμπόρων, προκειμένου να περιοριστούν οι δραματικές συνέπειες από την ενεργειακή φτώχεια, το μεγάλο κύμα της ακρίβειας, τις απειλές από προμηθευτές και παρόχους Ενέργειας και τα συσσωρευμένα χρέη λόγω της φοροληστείας που επέβαλαν στους μικρούς επαγγελματίες όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και το στοιχειώδες, «το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, που βάσει του νόμου Κατρούγκαλου αυξάνονται για το 2023 όσο ο πληθωρισμός (...) Απαντάμε με ανυποχώρητο αγώνα».

Μίλησε για τη στρατηγική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει φέρει ως αποτέλεσμα σήμερα το 46,3% των πολύ μικρών επιχειρήσεων να καταγράφει μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι και σχεδόν 4 στους 10 εκφράζουν φόβο για λουκέτο...

Και απαντώντας στην προπαγάνδα περί «πρωτόγνωρων εξωγενών παραγόντων», ανέδειξε ότι «τα συσσωρευμένα χρέη που έχουμε οι επαγγελματίες δεν εμφανίστηκαν από τον ουρανό. Δημιουργήθηκαν από τον ανταγωνισμό, τις κρίσεις, αλλά και εξαιτίας της άδικης έμμεσης και άμεσης φορολογίας, των απαράδεκτων χαρατσιών όπως του ΕΝΦΙΑ και του Τέλους Επιτηδεύματος, που καμία κυβέρνηση δεν τα κατάργησε. Δημιουργήθηκαν από την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας, που κράτησε για μήνες τις επιχειρήσεις μας κλειστές και σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέφουμε ακόμα και τα ψίχουλα των επιστρεπτέων προκαταβολών, όταν οι μεγάλοι όμιλοι πήραν ζεστό παραδάκι εκατομμυρίων που δεν θα επιστρέψουν ποτέ».

«Είναι η ώρα να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, για το εισόδημά μας, για τις ανάγκες των οικογενειών μας. Αγώνας μακρύς, αγώνας διαρκείας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ