Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Τα πιο μαζικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων σε Στερεά και Εύβοια

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Με αρκετούς μεγάλους χώρους δουλειάς να «νεκρώνουν» και πλήθος απεργών να διαδηλώνουν στις 11 συνολικά συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν απ' άκρη σ' άκρη της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 9 Νοέμβρη αποτελεί παρακαταθήκη για παραπέρα δυνάμωμα της οργανωμένης πάλης στους χώρους δουλειάς της περιοχής και κλιμάκωση του αγώνα.

Από τα ορεινά Αγραφα μέχρι την Κάρυστο και από τη Βόρεια Εύβοια μέχρι τη Φωκίδα, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι, φοιτητές και μαθητές απαίτησαν μέτρα για την επιβίωση των λαϊκών νοικοκυριών, «να μην πεινάσουν οι πολλοί για να χορτάσουν λίγοι».

Στην Εύβοια

Στην πόλη της Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών με πλήθος απεργών να διαδηλώνουν για ώρες στο κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα σε μια σειρά από μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν καθολική (βλ. σελ. 22 - 23).

Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι και συνδικάτα δημιούργησαν κλίμα ξεσηκωμού με τις προσυγκεντρώσεις τους, οι οποίες κατέληξαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και συνενώθηκαν με τους υπόλοιπους απεργούς. Ξεχώρισαν τα μπλοκ των εργαζομένων στο πτηνοσφαγείο της «HQF - Μιμίκος» και συνολικότερα από τον κλάδο των τροφίμων, των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, στη ΦΑΜΑΡ που διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, των εκπαιδευτικών, του Συνδικάτου Οικοδόμων με τη σημαντική δραστηριότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς και το μπλοκ των φοιτητών στις πανεπιστημιακές σχολές του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά.

ΛΑΜΙΑ
ΛΑΜΙΑ
Να αποτελέσει η απεργιακή κινητοποίηση αφετηρία για περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα και οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς κάλεσε τους συγκεντρωμένους ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, τονίζοντας παράλληλα ότι η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση αποτελεί ελπίδα και παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής.

Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Χαλκίδας με κατάληξη την παλιά γέφυρα, όπου έγινε συμβολική διακοπή της κυκλοφορίας.

Στον δρόμο του αγώνα οι πυρόπληκτοι

Συνέχεια στον μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους έδωσαν και οι εργαζόμενοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπου η εκτίναξη της ακρίβειας ήρθε να προστεθεί στην καταστροφή της πυρκαγιάς και την κοροϊδία της κυβέρνησης. Ρετσινάδες και δασεργάτες, που παραμένουν χωρίς μεροκάματο για πάνω από ένα χρόνο τώρα και οι λιγοστοί που μπήκαν τον Αύγουστο στο πρόγραμμα εργασίας στην αποκατάσταση του καμένου δάσους και είναι απλήρωτοι, ένωσαν τις φωνές τους με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους στα μεταλλεία της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ που απήργησαν μαζικά, με τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, τους κατεστραμμένους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και συνολικότερα με τον πυρόπληκτο λαό της περιοχής, σε δύο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στο Μαντούδι και την Ιστιαία.

ΘΗΒΑ
ΘΗΒΑ
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα μαζικών φορέων της περιοχής η απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καρύστου στη Νότια Εύβοια, όπου στις ομιλίες και παρεμβάσεις που έγιναν κυριάρχησαν μεταξύ άλλων οι αναφορές στην εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και οι επιπτώσεις που βιώνει ο λαός από τη μετατροπή της περιοχής σε Ελντοράντο για τα μονοπώλια της αιολικής ενέργειας.

Στη Φθιώτιδα

Από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, η οποία ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Συγκεντρώθηκαν αρχικά με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον χώρο της έκθεσης Λαμίας και με μηχανοκίνητη πορεία έφτασαν στον χώρο της συγκέντρωσης, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους υγειονομικούς του Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, τους συνταξιούχους, τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές.

Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα απηύθυνε ο Νεόφυτος Θάνος, μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, ενώ ξεχωρίζουν οι χαιρετισμοί του Βαγγέλη Οικονόμου, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας και ΚΥ Φθιώτιδας και του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Γιάννη Μαρούλη.

Στη Βοιωτία

Ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα της Βοιωτίας σε Λιβαδειά και Θήβα.

Στη συγκέντρωση της Θήβας συμμετείχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, να απευθύνει χαιρετισμό, τονίζοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους και υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το «έγκλημα» που συντελείται σε μία από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές επιχειρήσεις της Ευρώπης και το τσάκισμα του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΑΒ και στη «Μόρνος».

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους και υγειονομικοί του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, αγροτών, συνταξιούχων, νέων καθώς και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, με τον πρόεδρό του, Κώστα Κολιούση, να καλεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της πάλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι μετά από απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, κλείνοντας μάλιστα για δύο ώρες τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

Σε Φωκίδα και Ευρυτανία

Το δικό τους μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν οι εργαζόμενοι και ο λαός στην ορεινή Φωκίδα και Ευρυτανία.

Στην Αμφισσα, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των συνδικάτων, λοιπών φορέων, εκτός από τις αναφορές στην εκτίναξη της ακρίβειας και το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, κυριάρχησαν οι αναφορές στα πρόσφατα εργοδοτικά εγκλήματα στα μεταλλεία της περιοχής. «Η ευθύνη βρίσκεται στην εργοδοσία που μπροστά στο όνομα του κέρδους δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα», ξεκαθάρισε η Ειρήνη Καραχάλιου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, χαιρετίζοντας τους εργαζόμενους στα μεταλλεία της «Imerys» που έκαναν το βήμα και απήργησαν.

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων και αγροτών πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στο Καρπενήσι και την Βαλαώρα Ευρυτανίας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα ζητήματα, όπως το τεράστιο κόστος για θέρμανση σε μια περιοχή με βαρύ ψύχος για πολλούς μήνες, το υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ