Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΣΑΠ
Οι μετατάξεις... εκτροχιάζουν την ασφάλεια δρομολογίων

Το σπάσιμο της μοιρολατρίας, η διάλυση των ψευδαισθήσεων και του εφησυχασμού που καλλιεργούσαν τόσα χρόνια οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες αναδείχτηκαν ως αναγκαία συνθήκη, για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας, κατά την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη στα κεντρικά γραφεία του ΗΣΑΠ

Ταλαιπωρία μέχρι εξαντλήσεως στον ΗΣΑΠ λόγω των μετατάξεων

EUROKINISSI

Ταλαιπωρία μέχρι εξαντλήσεως στον ΗΣΑΠ λόγω των μετατάξεων
Από την περασμένη Παρασκευή τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ εκτελούνται με μεγάλη δυσκολία, ως αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού η οποία προκλήθηκε από την υποχρεωτική μετάταξη 144 εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες.

Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν προϊστάμενοι συρμών, οι οποίοι επέβλεπαν την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση. Με δεδομένο ότι σε κάθε συρμό που λειτουργεί πρέπει να υπάρχει και ένας προϊστάμενος, η μείωσή τους είχε ως συνέπεια τη μείωση των δρομολογίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η διοίκηση της «Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΣΤΑΣΥ - περιλαμβάνει τον πρώην ΗΣΑΠ, μετρό και τραμ) συμφώνησε με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα σωματεία του πρώην ΗΣΑΠ να λειτουργήσουν από σήμερα οι συρμοί χωρίς προϊστάμενους και αυτοί να τοποθετηθούν εκεί όπου οι αποβάθρες είναι, μόνο, σε καμπύλη γραμμή - όπου ο οδηγός δεν βλέπει ολόκληρο το τρένο - και έτσι δεν μπορεί μόνος του να εποπτεύσει το ασφαλές άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών.

Ομως αυτή η μέθοδος εγείρει ζητήματα ασφαλείας. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, όταν ακούγονται ταυτόχρονα εντολές από το σύστημα επικοινωνίας για διαφορετικούς συρμούς; Ακόμα το μεγαλύτερο μέρος γραμμών του ηλεκτρικού είναι ανοικτές και είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα από την πτώση ενός αντικειμένου. Επίσης αν ο συρμός αναγκαστεί να σταματήσει στη μέση μιας διαδρομής δεν υπάρχει πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επιβάτες θα μπορέσουν να πάνε στην αποβάθρα.

Να μην περάσει η μοιρολατρία

Το σπάσιμο της μοιρολατρίας, η διάλυση των ψευδαισθήσεων και του εφησυχασμού, που καλλιεργούσαν τόσα χρόνια οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, είναι από τους αναγκαίους όρους για να έχει αποτέλεσμα η αντίσταση των εργαζομένων στην επίθεση που δέχονται. Τα παραπάνω ανέδειξε μεταξύ άλλων ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της χτεσινής περιοδείας του στα κεντρικά γραφεία του ΗΣΑΠ.

Σε δηλώσεις του μετά την περιοδεία επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ «είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι και με το δίκιο τους. Πέρα από τις μετατάξεις που έγιναν στο συγκεκριμένο χώρο και ταλαιπωρούν τον κόσμο, τους εργαζόμενους που πάνε στην δουλειά τους, ο κόσμος βλέπει κάθε μέρα το τι γίνεται. Πέρα απ' αυτό ανακοινώθηκε και συζητιέται από τους εργαζόμενους η εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας». Εμείς λέμε στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να περάσει η απογοήτευση, η μοιρολατρία, πρέπει να αντισταθούμε. Και για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα η αντίστασή τους και ο αγώνας τους, πρέπει να κάνουν πέρα τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, που τόσα χρόνια τους κοίμιζαν, τόσα χρόνια τους έλεγαν ότι αυτοί θα εξαιρεθούν από τη σφαγή των υπόλοιπων εργαζόμενων και που πολύ περισσότερο έχουν αυτοί (ως συνδικαλιστικές ηγεσίες) την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που βρισκόμαστε. Εν ολίγοις έχουν συνδιαμορφώσει αυτή την επίθεση και βέβαια οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα. Το ΚΚΕ είναι εδώ, είναι δίπλα τους, είναι συμπαραστάτης στους ανθρώπους του μόχθου, του μεροκάματου, μπορούν να το εμπιστευθούν, με τις όποιες επιφυλάξεις τους, τις παρατηρήσεις τους. Είναι μια εγγύηση στον αγώνα τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μισόλογα και γενικόλογες αναφορές για την ασφάλεια λειτουργίας που αμφισβητούνται(2023-03-22 00:00:00.0)
«Εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού οι χώροι των ΜΜΜ»!(2020-11-14 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένο «ατύχημα»... μέχρι το επόμενο(2020-07-09 00:00:00.0)
Νέα στάση εργασίας σήμερα(2011-05-05 00:00:00.0)
Χωρίς στάση στα Πευκάκια(2002-09-28 00:00:00.0)
Ταλαιπωρία επιβατικού κοινού(1998-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ