Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Συγκολλητική ουσία το συμφέρον της πλουτοκρατίας

Πίσω από τους ελιγμούς που επιβάλλει η πίεση του λαού παραμένει αδιατάρακτη η προσήλωση στο τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Κραδασμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλούν οι αυξημένες δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης, σε συνδυασμό με την άνοδο των λαϊκών αγώνων. Η στρατηγική σύμπλευση, ωστόσο, των κυβερνητικών εταίρων στην πάση θυσία παραμονή στο ευρώ και στη σωτηρία της πλουτοκρατίας αξιοποιείται ως ανάχωμα για να απορροφήσει τους κραδασμούς και να αποτελέσει τη βάση για την ανασύνθεση του αστικού πολιτικού σκηνικού την επόμενη μέρα.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η αντιμετώπιση της εμπλοκής που παρουσιάστηκε, εξαιτίας της παροδικής άρνησης του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη, να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο, αλλά και η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να παραμείνει στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, παρά το «παρών» στο πολυνομοσχέδιο. Τη διαβεβαίωση αυτή φέρεται να έδωσε στον Φ. Κουβέλη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Κυριακής.

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση είχε υπογραμμίσει και ο πρόεδρος της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας κατά την παρέμβασή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ότι «το "ναι" στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με στήριξη στην κυβέρνηση και τους χρειαζόμαστε».

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προεξοφλούν ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, με τις ψήφους τουλάχιστον 154 ή 155 βουλευτών, ενώ εμφανίζονται σίγουροι ότι δε θα υπάρξουν διαρροές από τους βουλευτές της ΝΔ, επικαλούμενοι το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Κυριακή.

Μέχρι και πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, ο Αντ. Σαμαράς έκανε προσπάθεια να ψηφιστεί το πακέτο και από τη ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας ότι έτσι θα ενισχύσει την ικανότητα της κυβέρνησης στην ενσωμάτωση και χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων. Μ' αυτόν το στόχο έδωσε ορισμένα προσχήματα στη ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να δικαιολογήσει την αναδίπλωσή της.

Το πρώτο πρόσχημα ήταν η περιβόητη «ρήτρα αναπλήρωσης», να υπάρχει δηλαδή δυνατότητα για άρση ορισμένων από τα μέτρα, όταν υπερκαλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου. Οπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς, «για πρώτη φορά τέτοιος όρος περιλήφθηκε ρητά στη συμφωνία» με την τρόικα. Πρόκειται βέβαια για ρήτρα εξαπάτησης, γιατί όπως είναι γνωστό η επίτευξη των στόχων του μνημονίου προϋποθέτει μνημόνια διαρκείας, ενώ και όταν καλυφθούν τα «πλεονάσματα» θα πηγαίνουν στους ξένους δανειστές και στα εγχώρια μονοπώλια.

Απειλές και ψέματα

Στην ίδια ομιλία, ο Αντ. Σαμαράς έδωσε το στίγμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει προκειμένου να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν τα μέτρα για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας, με πλήρη χρεοκοπία του λαού. Ειδικότερα:

1. Κορύφωσε την τρομοκρατία, αναπαράγοντας στο έπακρο τα εκβιαστικά διλήμματα «μέτρα ή χάος», «ευρώ ή καταστροφή της χώρας». Αν και παραδέχθηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας της μείωσης μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και αύξησης φόρων, το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 35%, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι «αν βγαίναμε από το ευρώ θα είχαμε χάσει το 80% του επιπέδου ζωής που είχαμε το 2009».

2. Προχώρησε σε νέα επίδειξη πυγμής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, με αιχμή το ταξικό κίνημα, κάνοντας για πολλοστή φορά αναφορά στο άνανδρο χτύπημα της απεργίας των χαλυβουργών του Ασπροπύργου. «Σταματήσαμε μια παράνομη απεργία διαρκείας που είχε παραλύσει μιαν ακόμα παραγωγική μονάδα της χώρας και απειλούσε να της βάλει λουκέτο οριστικά», τόνισε ανερυθρίαστα, χωρίς όμως να μπορεί να εξηγήσει γιατί τώρα που άνοιξε το εργοστάσιο ο εργοδότης τους βάζει όλους σε διαθεσιμότητα, αναστέλλοντας επί της ουσίας τη λειτουργία του!

3. Επιχείρησε να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, επαναλαμβάνοντας ασύστολα ψέματα, όπως ότι «μισθοί και συντάξεις δεν πρόκειται να ξανακοπούν» (!) και πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως ότι «μόλις ψηφιστούν τα νέα μέτρα και πάρουμε την επόμενη κρίσιμη δόση, η ρευστότητα θα αρχίσει και πάλι να χρηματοδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

4. Συνέχισε να πυροδοτεί το δίλημμα «κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», με το βλέμμα στραμμένο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, με βάση το παραπάνω δίπολο. Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη ΝΔ «κορμό της πλειοψηφίας που τολμά τη μεγάλη τομή» και που τώρα «πρωτοστατεί στον αγώνα για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και να ανατραπούν οι απίστευτες στρεβλώσεις, τα σκανδαλώδη προνόμια και όλα τα εμπόδια που κρατάνε πίσω την οικονομία μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ