Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κατήγγειλε το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Η συριακή κυβέρνηση δε θα μεταβεί στη σύνοδο της «Γενεύης ΙΙ» για να «παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας» επανέλαβε, χτες, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ Ζόχμπι και κατήγγειλε τη Σ. Αραβία, τονίζοντας ότι οι μυστικές της υπηρεσίας «χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν και στέλνουν ενόπλους για να πολεμήσουν με τους τρομοκράτες». Γι' αυτό είπε η Δαμασκός «δε θέλει να συμμετάσχει η Σ. Αραβία στη Γενεύη ΙΙ γιατί έχει άμεση εμπλοκή στον πόλεμο κατά της Συρίας». «Θα συμμετάσχουμε στη σύνοδο για να συζητήσουμε με Σύρους όχι με Σαουδάραβες» υπογράμμισε ο Ζόχμπι, καταλήγοντας ότι Σ. Αραβία και Ισραήλ έχουν «συμφέρον να επιτίθενται στη Δαμασκό, προκειμένου να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στις εξελίξεις στην περιοχή».

Η σύνοδος της «Γενεύης ΙΙ» και οι εξελίξεις στη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, Πρίγκιπα Μπαλντάρ μπιν Σουλτάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου «ανταλλάχθηκαν ενδελεχώς απόψεις» για τα ζητήματα αυτά, τα οποία κυριάρχησαν και στη συνάντηση που είχε χτες ο Σαουδάραβας αξιωματούχος με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ρουκέτες έπληξαν τις συνοικίες Μεριντιέν και αλ Φαρκάν στο τμήμα του Χαλεπιού που ελέγχεται από τα κυβερνητικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 18 άνθρωποι (εκ των οποίων οι πέντε στρατιώτες) και να τραυματιστούν 30.

Τέλος, σήμερα, ο επικεφαλής της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής» υπηρεσίας της ΕΕ θα ενημερώσει τους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών - μελών για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι ολοένα περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες που πολεμούν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών και ιδιαίτερα των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, ένα ζήτημα που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί και απασχολεί τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ενίσχυσαν τέτοιες κινήσεις. Τελευταία έρευνα αποτιμά σε 1.200 - 1.700 όσους βρίσκονται στη Συρία, προερχόμενοι από 11 χώρες κυρίως Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Σουηδία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ